Ξεκινά η προστασία και η ανάδειξη μνημείων στα Δωδεκάνησα

Γράφτηκε από
Ξεκινά η προστασία και η ανάδειξη μνημείων στα Δωδεκάνησα rhodes 214040 1920 950x633

Το σύνολο έργων για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των Δωδεκανήσων ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο. Ο προϋπολογισμός των έργων φτάνει τα 42.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έπειτα από σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο τα έργα, που το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμμάτισε και ωρίμασε, και των οποίων την χρηματοδότηση εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 42.500.000 ευρώ, επί μνημείων όλων των περιόδων -μεσαιωνικά, βυζαντινά, οθωμανικά, νεώτερα- στη Ρόδο, στην Κω, στην Λέρο, στην Χάλκη, στην Κάλυμνο, στη Σύμη, στο Αγαθονήσι. Ιδιαίτερη είναι η φροντίδα μας για τα μικρότερα νησιά μας. Εκτός από τα 16.800.000 ευρώ που εξασφαλίσαμε για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, πολλές είναι οι παρεμβάσεις που δρομολογήσαμε στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία αποτελεί ένα από τα τεράστια πλεονεκτήματα όχι μόνο της Δωδεκανήσου. Είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα.

Στόχος μας είναι μέσω των συγκεκριμένων έργων, αλλά και της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων για την αξιοποίηση των εκατοντάδων δημοσίων ακινήτων, η εικόνα της Μεσαιωνικής Πόλης τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει μια διαφορετική μορφή από αυτή που έχει σήμερα.

Μέγα ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων –από το 2017-μνημείων της Κω, όπου μέχρι το 2020 δεν είχαν ολοκληρωθεί καν οι μελέτες. Σήμερα τα έργα είναι ώριμα και δρομολογείται η δημοπράτηση και η υλοποίησή τους».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη για το συνεχές ενδιαφέρον της και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και έργα που τα νησιά μας έχουν ανάγκη. Τα έργα Πολιτισμού που σήμερα δρομολογούνται σε όλα τα νησιά μας, δεν έχουν προηγούμενο. Στην πρώτη φάση Ρόδος, Κως, Αγαθονήσι, Λέρος, Κάλυμνος και ακολουθούν και όλα τα υπόλοιπα νησιά με προτεραιοποίηση και πάνω όλα αστείρευτο ενδιαφέρον και αγάπη».

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό κ. Μενδώνη για την επίσκεψη της στο νησί, γιατί αποφάσισε να ανακοινώσει αυτά τα πολλά και μεγάλα έργα για τη Ρόδο μας. Θέλω επίσης να πω ότι είμαι συνειδητοποιημένα ικανοποιημένος. Βλέπω ότι στην περίπτωση της δεν πρόκειται για μια διαχειρίστρια προβλημάτων ούτε για έναν άνθρωπο που στο Υπουργείο λύνει θέματα με χρονικό ορίζοντα βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο. Αντίθετα, κάθε φορά που συναντιόμαστε, βλέπω ότι η ικανότητα που έχει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα για την αξιοποίηση της Ρόδου είναι μοναδική».

Ακολούθησε αυτοψία στη Μεσαιωνική Πόλη και συγκεκριμένα στην Περβόλα, τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων νεωρίων και των κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, όπου το ΥΠΠΟΑ δρομολογεί το έργο «Συντήρηση, διαμόρφωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και των κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και η δημιουργία υπαίθριας διαχρονικής γλυπτοθήκης».

Το έργο προβλέπει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της «Περβόλας» με τη σύνδεση των αρχαίων οικοδομικών καταλοίπων των νεωρίων με τους μεσαιωνικούς κήπους του Καστέλου και τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου διαχρονικού ιστορικού μνημειακού πυρήνα έκτασης 20 στρεμμάτων στην καρδιά του μεσαιωνικού οικισμού. 

Ακολουθούν αναλυτικά τα έργα του ΥΠΠΟΑ στα Δωδεκάνησα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης:

Ρόδος

– Αποκατάσταση Εθνικού Θεάτρου (16.800.000 ευρώ).

– Αποκατάσταση του νεοκλασικού σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης και ανάδειξη του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου του (3.500.000 ευρώ).

– Αποκατάσταση και ανάδειξη οθωμανικών, μεσαιωνικών και ρωμαϊκών μνημείων (2.500.000 ευρώ).

– Αποκατάσταση του οθωμανικού αρχοντικού Χασάν Μπέη στη Μεσαιωνική Πόλη (1.500.000 ευρώ).

– Διαμόρφωση υπαίθριου μουσείου στο Μόλο των Μύλων του Μεσαιωνικού Λιμανιού (1.000.000 ευρώ).

– Ανάδειξη επιθαλάσσιων οχυρώσεων από το Μόλο του Naillac έως τον Μόλο των Μύλων (1.000.000 ευρώ).

– Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη τεμένους Ρετζέπ Πασά (800.000 ευρώ).

– Επισκεψιμότητα και προβολή του Φρουρίου του Αγίου Νικολάου (500.000 ευρώ).

– Αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού νεκροταφείου του Μουράτ Ρέις (400.000 ευρώ).

Κως

– Αποκατάσταση Κάστρου Νεραντζιάς (4.000.000 ευρώ).

– Αποκατάσταση σεισμόπληκτων μεσαιωνικών οχυρώσεων στον ΝΑ Προμαχώνα και τμήματα επί της οδού Ιπποκράτους (1.335.000 ευρώ).

– Αποκατάσταση παλαιοχριστιανικού βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη στη θέση Επτά Βήματα (1.000.000 ευρώ).

– Αποκατάσταση τεμένους Defterdar και της Κρήνης της Κάθαρσης (1.000.000 ευρώ).

– Ανακατασκευή Ιταλικής Στοάς και δημιουργία υπαίθριας γλυπτοθήκης στο Κάστρο Νεραντζιάς (534.000 ευρώ).

– Αποκατάσταση Πύλης του Φόρου (500.000 ευρώ).

Κάλυμνος

– Αποκατάσταση βενετσιάνικων ανεμόμυλων (1.200.000 ευρώ).

Λέρος

– Αποκατάσταση πρώην ξενοδοχείου στο Λακκί (2.197.323 ευρώ).

Σύμη

– Αποκατάσταση κωδωνοστασίου Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (800.000 ευρώ).

Χάλκη

– Αποκατάσταση και ανάδειξη Παναγίας Χωριανής (660.000 ευρώ).

– Αρχαιολογικό Μουσείο (350.000 ευρώ).

Αγαθονήσι

– Έκθεση Διαχρονικού-Θεματικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αγαθονησίου (750.000 ευρώ).

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *