Στη Βουλή η ξήρανση των ελάτων της Γκιώνας

Γράφτηκε από
Στη Βουλή η ξήρανση των ελάτων της Γκιώνας elata 950x633

Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ και Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Μπούγας, υπέβαλε ερώτηση προς τους Υπουργούς: α) Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και β) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, αναφορικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ελάτη της Γκιώνας.

Ειδικότερα, η ελάτη της Γκιώνας προσβάλλεται τα τελευταία χρόνια από ένα έντομο («πεταλουδίτσα», όπως αποκαλείται ευρέως), το οποίο προκαλεί ξήρανση του δέντρου. Το φαινόμενο παρατηρείται έντονο σε όλη την περιοχή της Φωκίδας και δύναται να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, ενώ αλλοιώνει παράλληλα το τοπίο, βλάπτοντας τη βιοποικιλότητα αλλά και την καλή υγεία του δάσους, εν γένει (π.χ.
μελισσοκομία).

Ο Βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την πρόληψη και την αποτροπή του βλαπτικού φαινομένου, πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες σκοπεύουν να προβούν στον έλεγχο του πληθυσμού του εν λόγω εντόμου μέσω των απαραίτητων μετρήσεων και της βιολογικής καταπολέμησής του, σύμφωνα με τις επιστημονικώς αποδεκτές μεθόδους, καθώς και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία δύνανται να αξιοποιηθούν για την πραγματοποίηση των σχετικών ερευνητικών έργων.

Ετικέτες άρθρου:
· ·
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares