Χανιά: Ολοκληρώνεται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Γράφτηκε από
Χανιά: Ολοκληρώνεται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο                                               950x713

Η σημασία και η αναπτυξιακή δυναμική των νέων έργων Πολιτισμού, που εκκινούν στα Χανιά ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων υπό την προεδρία της Λίνας Μενδώνη. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφησαν τρεις Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη. Αφορούν στις μελέτες ανάπλασης της Ανατολικής Τάφρου της πόλης, και στις μελέτες αποκατάστασης δύο ιδιαίτερα σημαντικών μνημείων των Χανίων της Βίλας Φον Σβαρτς και της Βίλας Πωλογιώργη.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη «Συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης των Χανίων είναι το σύστημα των οχυρώσεών της. Η εκπόνηση της μελέτης της Ανατολικής Τάφρου αποτελεί μία ακόμη ψηφίδα στην ανάδειξη και απόδοση των οχυρώσεων. Οι δύο άλλες Συμβάσεις αφορούν στις μελέτες αποκατάστασης δύο εξαιρετικά σημαντικών νεώτερων μνημείων των Χανίων, τα οποία σε συνδυασμό με το Αρχαιολογικό Μουσείο, προσδίδουν νέα αναπτυξιακή δυναμική και υπεραξία στο πολιτιστικό απόθεμα και στις δραστηριότητες της πόλης. Είναι πολύ σημαντικό που οι τρεις συγκεκριμένες μελέτες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των μελετών ωρίμανσης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, για την υλοποίηση τους. Επίσης, από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την αποκατάσταση των δύο προμαχώνων, του Αγίου Δημητρίου και του Mocenigo. Τα έργα έχει προγραμματιστεί να ενταχθούν στο ΕΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, όπου και ξεναγήθηκε από την Εφορο Αρχαιοτήτων Ελένη Παπαδοπούλου. Την Υπουργό συνόδευσαν οι βουλευτές Χανίων Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης. Όπως δήλωσε η Υπουργός, «Το μουσείο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα ευρήματα έχουν τοποθετηθεί στις προθήκες τους. Χρειάζονται ελάχιστες λεπτομέρειες, προκειμένου το Μουσείο να αποδοθεί καταρχήν στους πολίτες και στη συνέχεια στους επισκέπτες των Χανίων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ιδιαίτερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων έκαναν εξαιρετική δουλειά. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, εκτός από μείζων πολιτιστικός θησαυρός για τους Χανιώτες, δίνει μία νέα αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην πόλη. Ξέρουμε πολύ καλά ότι γύρω από μία σημαντική επένδυση Πολιτισμού, αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες, οι οποίες δρουν καταλυτικά υπέρ της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε επίσης, τη Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Διευθυντή Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θέμη Βλαχούλη και την Εφορο Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, για την πορεία του έργου της αποκατάστασης του Ηγουμενείου της Μονής, το οποίο είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2021. Δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις εξαιτίας αβελτηρίας του εργολάβου, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα.

Οι Προγραμματικές Συμβάσεις αφορούν:

·     Στη μελέτη ανάπλασης Ανατολικής Τάφρου Παλιάς Πόλης, προϋπολογισμού 177.225,71 και διάρκειας 15 μηνών. Σκοπός της Σύμβασης είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη της Ανατολικής Τάφρου Ενετικών Οχυρώσεων Παλιάς Πόλης Χανίων ως χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής με επεμβάσεις ήπιας μορφής και κλίμακας και με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου.

·     Στη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης της Βίλας Πωλογιώργη στην Αμπερία, προϋπολογισμού 672.199,84 και διάρκειας 18 μηνών. Η βίλα Πωλογιώργη, χαρακτηρισμένο μνημείο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά κτήρια των Χανίων. Σήμερα χρήζει άμεσων σωστικών ενεργειών. Με την ωρίμανση των μελετών διασφαλίζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργου για τη διάσωση και αποκατάστασή του.

·     Στη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης της Βίλας Σβαρτς στη Χαλέπα, προϋπολογισμού 672.199,84 ευρώ και διάρκειας 18 μηνών. Η έπαυλη Σβαρτς στη Χαλέπα Χανίων αποτελεί έξοχο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, από τα σημαντικότερα μνημεία του 19ου αι. των Χανίων. Η εγκατάλειψη του κτηρίου οδήγησε στην ερείπωση της έπαυλης, που επιδεινώθηκε μετά την κατάρρευση της στέγης και του ξύλινου μεσοπατώματος, ενώ η λεηλάτησή της από τα αξιόλογα στοιχεία ολοκληρώθηκε κατά τις δύο επόμενες δεκαετίες.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *