Χαλκίδα: Διάνοιξη εκβολής Λήλα με κατεδάφιση 18 κτισμάτων

Γράφτηκε από
Χαλκίδα: Διάνοιξη εκβολής Λήλα με κατεδάφιση 18 κτισμάτων gefira afratiou

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 και ολοκληρώθηκε με τη θετική γνωμοδότηση του οργάνου επί της μελέτης οριοθέτησης του Λήλαντα ποταμού.

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας Βαγγέλη Κούκουζα, του Αντιπεριφερειάρχη Καινοτομίας-Νέων Τεχνολογιών & Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Βαρδακώστα, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών-Επικοινωνιών Δημήτρη Βουρδάνου, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Παιδείας Κώστα Γαλάνη και δεκάδων πολιτών, στους οποίους δόθηκε απεριόριστος χρόνος προκειμένου να τοποθετηθούν, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός τόνισε εισαγωγικά ότι: «Η μελέτη εκπονήθηκε με απόλυτη στόχευση τη μέγιστη δυνατή αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και με μόνη προϋπόθεση την πλήρη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας».

Με αυτά τα δεδομένα, η προτεινόμενη ρεαλιστική λύση για την οριοθέτηση του ποταμού προβλέπει:

  • Διάνοιξη στην περιοχή της εκβολής με την εξαγορά και κατεδάφιση περίπου 18 παρόχθιων κτισμάτων.
  • Επεμβάσεις σε μήκος 7,5 χλμ, από την εκβολή του ποταμού και έως 200μ. μετά τη γέφυρα Αφρατίου.

Σε περίπτωση συναίνεσης των ιδιοκτητών, προτείνεται η απευθείας εξαγορά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με βάση Έκθεση Εκτίμησης Εμπορικής Αξίας Ακινήτων από Ορκωτό Εκτιμητή. Διαφορετικά, προτείνεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους δημοσίου οφέλους.

Αναφερόμενος στις εύλογες ανησυχίες κατοίκων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κατέστησε σαφές ότι:

  1. Προχωρά με αποτελεσματικότητα έργο θωράκισης της κοίτης με 7.500 μέτρα συνεχούς διαμόρφωσης με συρματοκιβώτια, από πριν το Αφράτι ως τις εκβολές.
  2. Όλες οι εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί βασίστηκαν σε άρτιες επιστημονικά, νόμιμα υλοποιημένες και εγκεκριμένες μελέτες. Στον σχεδιασμό ελήφθη υπ’ όψη η πλημμύρα με συχνότητα εμφάνισης τουλάχιστον 50ετίας (και επιπλέον περιθώριο ασφαλείας), όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το φαινόμενο του 2020.
  3. Η πρόταση οριοθέτησης έλαβε υπ’ όψη κρίσιμα στοιχεία, όπως τα όρια του υγροτόπου, την ιστορική κοίτη, τη διαμορφωθείσα κατάσταση του οικισμού και φυσικά τις ανάγκες των αντιπλημμυρικών έργων.
  4. Η μελέτη δεν εκπονήθηκε εν αγνοία των κατοίκων, αλλά κατόπιν επανειλημμένων συναντήσεων με επιτροπές κατοίκων, με ενδιαφερόμενους πολίτες και σε συνεργασία βεβαίως με τον Δήμο Χαλκιδέων, που κατέθεσε επιπλέον δεδομένα και προτάσεις.
  5. Η παρέμβαση δεν περιορίζεται στην πεδινή κοίτη. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι σχετικές εργασίες (φράγματα κλπ) στην ορεινή κοίτη, από το αρμόδιο Δασαρχείο Χαλκίδας.

«Μιλήσαμε ανοιχτά, συνολικά και κυρίως ειλικρινά για τον Λήλαντα, απαντήσαμε σε μύθους με αλήθειες για να γνωρίζει κάθε πολίτης τι έχει γίνει και τι πρόκειται να γίνει στο ποτάμι» είπε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός απευθυνόμενος στους Δημοτικούς Συμβούλους Χαλκιδέων και τόνισε ότι: «Δεν ωφελεί η ατέρμονη και αυθαίρετη πλειοδοσία σε ότι αφορά τα όρια της κοίτης, τον αριθμό των κτισμάτων ή τα υδραυλικά μεγέθη. Υπεύθυνη στάση είναι η θετική γνωμοδότηση-με γόνιμες προτάσεις-σε μια μελέτη που εκπονήθηκε με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και κυρίως με ευσυνειδησία. Μια μελέτη που αποτελεί μονόδρομο για τη στρατηγική προστασία του ποταμού και των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή!».

Η θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων με τις επιπλέον προτάσεις θα υποβληθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, ώστε να προχωρήσει η τελική έγκριση.

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *