Τρίκαλα: Ο τοίχος της Αλληλεγγύης έγινε πολύχρωμος

Γράφτηκε από
Τρίκαλα: Ο τοίχος της Αλληλεγγύης έγινε πολύχρωμος TOIXOS10 950x634

Με χρώματα και μηνύματα υπέρ της ειρήνης και της αλληλεγγύης κάλυψαν τους εξωτερικούς τοίχους του Κέντρου Κοινότητας οι μαθητές/τριες του 2ου και 9ου Γυμνασίων Τρικάλων. Επιλέγοντας την τέχνη του γκράφιτι, αποτύπωσαν σκέψεις και αγωνίες και να τις μοιραστούν με τους συνδημότες τους.

Τα πολύχρωμα γκράφιτι υπέρ της ειρήνης και της αλληλεγγύης αποτυπώθηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου και 9ου Γυμνασίων Τρικάλων με μεταναστευτική και προσφυγική προέλευση (Τμήματα Υποδοχής- ΖΕΠ) μαζί με τους/τις συμμαθητές/τριές τους. Οι μαθητές/τριες καθοδηγήθηκαν από την ομάδα Nolimitstyles Crew με υπεύθυνο τον κ. Κισκίνη Αλέξανδρο και ζωγράφισαν τον κόσμο που θέλουν, ειρηνικό και ασφαλή, έναν κόσμο, στον οποίο υπάρχουν μόνον χρώματα. Έλαβαν μέρος σε διαδραστικά παιχνίδια από τους Project ΙππόΚαμπος με υπεύθυνους την κ. Μαρία Κισκίνη και τον κ. Μέλανδρο Γκανά.

Στην πρώτη τοιχογραφία ζωγράφισαν έναν άνθρωπο που στηρίζει ένα δέντρο. Τo δέντρο βγάζει καρπούς, πολύχρωμα φύλλα όπου μέσα έχουν εικόνες όπως σταυρός, σπίτι, υπολογιστής, φαγητό, μητέρα με παιδί. Πάνω από το δέντρο ζωγράφισαν μια στέγη. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία απεικονίζει τις κοινωνικές δομές που βρίσκονται στο κτήριο και είναι η στέγη για ευπαθή ομάδες. Η προσπάθεια αυτών των δομών δίνει καρπούς με τις υπηρεσίες που παρέχει προσεγγίζοντας με αλληλεγγύη τον άνθρωπο.

Στη δεύτερη τοιχογραφία απεικονίζονται τα φύλλα όπου φεύγουν από το δέντρο και μετακινούνται προς την κοινωνία. Κάθε παιδί ζωγράφισε μέσα στα φύλλα σύμβολα και μηνύματα ειρήνης υπενθυμίζοντας στους μεγάλους την ανάγκη να επανεξετάσουν πολλά πράγματα.

Τρίκαλα: Ο τοίχος της Αλληλεγγύης έγινε πολύχρωμος TOIXOS5
Τα δύο γκράφιτι είχαν κεντρικό μήνυμα «Αλλάζοντας την όψη του τοίχου αλλάζουμε την όψη του κόσμου» («Ο τοίχος της Αλληλεγγύης»). Νωρίτερα, μαθητές/τριες του 9ο Γυμνάσιου παρουσίασαν δρώμενο στη νοηματική και τραγούδησαν με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Αρετής Αλεξίου.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, τόνισε τη σημασία των δράσεων που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών διαμονής των προσφύγων και μεταναστών στα Τρίκαλα, αλλά και στο σημαντικό έργο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Τρικκαίων.

Στη μεγάλη γιορτή παραβρέθηκαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Εμπορίου και Απασχόλησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας Ντ. Μπάρδας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρ. Γακόπουλος, μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των δύο σχολείων κ. Ευαγ. Κίτος και του κ. Αρ. Λιάκος, ο διευθυντής κ. Μήτραινας και στελέχη της ΔΑ Τρικάλων, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Αστικού Ιστού Τρικάλων κ. Κική Γρηγορίου, η Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας Δ. Τρικκαίων κ. Πελίγκου Στυλιανή, ο διαπολιτισμικός μεσολαβητής του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών κ. Νταραχμέτ Φεράς, το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας, του Κοινωνικού Εστιατορίου, του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας, του Κοινωνικού Φαρμακείου, στελέχη επαγγελματιών κοινωνικών δομών του Δ. Τρικκαίων με συμπαραστάτη τον Δήμο Τρικκαίων.

Σημαντική η μεσολάβηση-μετάφραση που διαπολιτισμικού μεσολαβητή του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Τρικκαίων, καθώς δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών των μεταναστευτικών κοινοτήτων με την τοπική κοινωνία, γεγονός που συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια εξάλειψης των στερεοτύπων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι μαθητές δέχτηκαν κεράσματα από το Κοινωνικό Εστιατόριο. Από το Κέντρο Κοινότητας μοιράστηκαν μικρά φυτά και αναμνηστικά συμμετοχής στους/στις μαθητές/τριες. Το αναμνηστικό σχεδίασε ένα μικρό κορίτσι, η AYA από το Ιράκ.

Το Κέντρο Κοινότητα απευθύνει θερμές ευχαριστίες στα Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ για τη χορήγηση εμφιαλωμένων νερών.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Διάφορα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *