Συμφωνία για πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Μπαγκλαντές 

Γράφτηκε από
Συμφωνία για πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Μπαγκλαντές                                                                                                                                  950x626

Συμφωνία συνεργασίας για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Μπαγκλαντές στον τομέα του Πολιτισμού υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Πολιτιστικών Υποθέσεων του Μπαγκλαντές K.M. Khalid.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος- Μπαγκλαντές βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό που υφίσταται μεταξύ δύο σημαντικών πολιτισμών που αντιπροσωπεύουν οι δύο χώρες. Τόσο η αλληλεπίδρασή μας κατά το παρελθόν, όσο και η συνολική συνεργασία μας σήμερα μαρτυρούν τη μεγάλη ελκτική δύναμη και την άπειρη ζωτικότητα των  πολιτισμών μας. Μια βαθύτερη, συνεκτική, στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Μπαγκλαντές θα συμβάλει περισσότερο στη διάνοιξη νέων προοπτικών για βαθύτερες  πολιτιστικές ανταλλαγές.

Τα οφέλη αυτής της συνεργασίας μπορούν να καταμετρηθούν σε ποικίλους τομείς και μπορούν να αποτελέσουν μοχλό δημιουργίας  νέων αναπτυξιακών δράσεων, οι οποίες  θα προσπορίσουν οφέλη και με την οικονομική διάσταση του όρου, αλλά και τη θετική προβολή των χωρών μας ως δυναμικό παραγωγό κουλτούρας και πολιτισμού. Οι  διμερείς σχέσεις  των χωρών μας είναι εξαιρετικές  και αναβαθμίζονται σήμερα με την υπογραφή της Συμφωνίας Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Συνεργασίας. Η Συμφωνία αναδεικνύει την έμφαση που δίνουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας, στο πλαίσιο των οποίων ο πολιτιστικός τομέας παίζει σημαντικό ρόλο. Η εν λόγω Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού». 

O Υπουργός Πολιτιστικών Υποθέσεων του Μπαγκλαντές K.M. Khalid δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος για την υπογραφή της πολυαναμενόμενης πολιτιστικής συμφωνίας με την Ελλάδα, που είναι χώρα αρχαίου πολιτισμού. Σίγουρα, αυτή η συμφωνία θα δώσει μεγάλη ώθηση στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το εργαλείο υπεγράφη σε μια περίοδο που γιορτάζουμε το χρυσό ιωβηλαίο των διπλωματικών μας σχέσεων με την Ελλάδα και την εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του πατέρα του Έθνους μας Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman.

Πιστεύω ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα διευρύνει περαιτέρω το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, ιδίως σε θέματα αρχαιολογίας, σύγχρονης τέχνης, ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας στον τομέα της συντήρησης και διατήρησης αρχαιολογικών χώρων, της ανάπτυξης ικανοτήτων των ιδρυμάτων του Μπαγκλαντές και της διεξαγωγής προγραμμάτων ανταλλαγών. Η συμφωνία θα ενισχύσει, επίσης, την ανθρώπινη επαφή, εκμηδενίζοντας τη γεωγραφική απόσταση που εδώ και πολύ καιρό εμποδίζει τη σύνδεση μεταξύ των δύο λαών μας».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τη στενότερη σχέση στον Πολιτισμό, συμφωνήθηκε η ενθάρρυνση της συνεργασίας στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού, συγκεκριμένα στη λογοτεχνία, τη μουσική, τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, τη χειροτεχνία και τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Οι δύο χώρες θα ενθαρρύνουν, επίσης, την αμοιβαία ανταλλαγή βιβλίων, δημοσιεύσεων, έργων τέχνης, μουσικών προγραμμάτων, όπως και τη διοργάνωση εκθέσεων και στις δύο χώρες στον τομέα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης και εθνολογίας. Στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, η συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή αρχαιολογικών εκθέσεων.

Συμφωνία για πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Μπαγκλαντές  K
Η Ελλάδα και το Μπαγκλαντές συνεργάζονται στο πλαίσιο των Συμβάσεων της UNESCO για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και τη δημιουργία συνεργειών για την προώθηση των πρακτικών διαχείρισης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και για την προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Η πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Μπαγκλαντές θα τεθεί σε εφαρμογή με την υπογραφή τριετούς προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *