Στέφανος Σταμέλλος: Το παιδί και το νερό βρίσκει το δρόμο του

Γράφτηκε από
Στέφανος Σταμέλλος: Το παιδί και το νερό βρίσκει το δρόμο του                  950x633

Με αφορμή τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα και τις πλημμύρες στην Αγία Πελαγία και στην Κρήτη, λέω ότι θα μπορούσε να συσταθεί σε κάθε Δήμο μια «ανεξάρτητη αρχή»/επιτροπή για να καταγράψει και να επισημάνει τις αυθαιρεσίες, τις καταπατήσεις και τα έργα, που έχουν άμεση ή έμμεση επίπτωση στη ροή των ρεμάτων και των χειμάρρων με πλημμυρικούς κινδύνους.

Ο στόχος φυσικά πρέπει να είναι η αποκατάσταση και η αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων και των οικισμών. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η ανθρώπινη απληστία, η ρουσφετολογία, η διαφθορά και ο λαϊκισμός, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, έχουν καταστήσει θύμα τη φύση, το δημόσιο χώρο, τα ρέματα. Όταν πλημμυρίζουν τα μπαζωμένα ρέματα, τότε κάποιοι συνειδητοποιούν τις συνέπειες και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. 

Διαβάζω «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της κυβέρνησης για τον χαμό δύο ανθρώπων στην Κρήτη από την κακοκαιρία και τόνισε ότι η σφοδρότητα του φαινομένου είναι απόδειξη ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση». Δεν βρήκε τίποτα να πει για αυθαιρεσίες, καταπατήσεις και μπαζωμένα ρέματα. Το μόνο που βρήκε εύκολο ήταν να ξορκίσει την κλιματική αλλαγή, όπως κάνουν οι περισσότεροι από τους αρμοδίους σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Θα περίμενε βέβαια κανείς να γίνει μια έκτακτη συζήτηση στη Βουλή, από αυτές τις εκτός ημερήσιας διάταξης, και να συσταθεί και γι’ αυτό μια εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα της καταστροφής στην Αγία Πελαγία. Να κληθούν να καταθέσουν όλοι όσοι θεωρούνται αρμόδιοι,  από τους υπεύθυνους των Πολεοδομιών, οι οποίοι νομιμοποίησαν αδειοδοτώντας τις αυθαιρεσίες, ως τους δημάρχους και τους αρμόδιους υπουργούς, ακόμα και τους πρωθυπουργούς των τελευταίων δεκαετιών που κόμπαζαν και κομπάζουν για το ελληνικό τουριστικό θαύμα.

Αλλά, μ’ αυτά θα ασχολούμαστε τώρα;

Στέφανος Σταμέλλος

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos
Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *