Προκήρυξη του έργου προστασίας των Δελφών από πτώσεις βράχων

Γράφτηκε από
Προκήρυξη του έργου προστασίας των Δελφών από πτώσεις βράχων delphi 950x713

Το έργο «Μέτρα αντιμετώπισης βραχοπτώσεων στους Δελφούς» είναι το πρώτο έργο της Φωκίδας που από την Κυβέρνηση εντάχθηκε και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προκηρύχθηκε με την υπ’ αρ. πρωτ. 27029/30.01.2023 απόφαση, που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κι η αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει έως 13 Μαρτίου 2023. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 5.649.758,06 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), η προθεσμία εκτέλεσης είναι 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Το έργο πρόκειται να αντιμετωπίσει το διαχρονικό φαινόμενο των καταπτώσεων βραχωδών μαζών, που αποσπώνται εξαιτίας έντονων βραχοπτώσεων ή σεισμών στην περιοχή του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών, προκαλεί μεγάλους κινδύνους με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και κινδύνους σοβαρών τροχαίων και άλλων συμβάντων, διότι ογκόλιθοι πέφτουν εντός του οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, αλλά και εντός της Εθνικής Οδού Αθηνών – Άμφισσας, όπως συνέβη πρόσφατα σε τμήμα της εν λόγω οδού στην ανατολική είσοδο των Δελφών. Ως εκ τούτου, το θέμα της ανάγκης στερέωσης των βραχωδών πρανών του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών, ο οποίος έχει κηρυχθεί από την UNESCO μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ήδη από το 1987, έχει καταστεί εξαιρετικά επείγον.

Η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είχε εξαγγελθεί από την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στην Φωκίδα.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *