Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Απριλίου η πορεία αλληλεγγύης στην Οίτη

Γράφτηκε από
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Απριλίου η πορεία αλληλεγγύης στην Οίτη                                                        23

Μια εντυπωσιακή Οίτη με εξαιρετικό καιρό υποδέχτηκε πάνω από πεντακόσιους φίλους του βουνού στην ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, από τις Βρύζες στο Πυργάκι και επιστροφή. Άνθρωποι από τα γύρω χωριά, τη Λαμία και την Άμφισσα, από πολλές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και την Αθήνα, εκπρόσωποι κινημάτων και συλλόγων*, για μια φορά ακόμα ένωσαν τις φωνές τους για την μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές της.

Όπως είναι γνωστό, στην Οίτη μεθοδεύεται η εγκατάσταση πέντε Αιολικών Σταθμών 28 ανεμογεννητριών, παρά τις ομόφωνες αντιρρήσεις και αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, των Δημοτικών Συμβουλίων Λαμίας και Δελφών και όλων των τοπικών κοινοτήτων.

Η εγκατάσταση αυτών των ανεμογεννητριών προβλέπεται να γίνει στις ψηλότερες κορυφές της Οίτης, σε υψόμετρα έως και 2150μ, όπως στην ψηλότερη κορυφή, τον Πύργο, στα όρια του Εθνικού Δρυμού και της Περιοχής NATURA, εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά και στα όρια της αρχαιολογικής περιοχής της Πυράς του Ηρακλέους. Στο βουνό της Οίτης, που είναι ένας από τους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας, που είναι το βουνό των λουλουδιών με τα σπάνια είδη και την πλούσια βιοποικιλότητα, το βουνό του αγριόγιδου, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη, το βουνό με τα πλούσια νερά και τις πηγές του Γοργοποτάμου και του Μόρνου, το βουνό του Ηρακλή και της Εθνικής Αντίστασης, των φαραγγιών και των ιαματικών πηγών.

Το βουνό που είναι στο κέντρο της Ελλάδας και δίπλα στους οδικούς άξονες και τη σιδηροδρομική γραμμή, δύο ώρες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επισκέψιμο από όλους και όλες τις εποχές, ορειβάτες, πεζοπόρους, φαραγγάδες, φυσιολάτρες και περιηγητές, όλους τους λάτρεις της φύσης. Στο βουνό που ανήκει στους δύο νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας, δίπλα στη Λαμία και στην Άμφισσα, με τα είκοσι πέντε χωριά, που το κυκλώνουν. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο ορεινό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μιας βιώσιμης ανάπτυξης, αυτή που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης, διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους.

Ακόμα μια φορά διατρανώθηκε από τους πεζοπόρους της ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: οι αρμόδιοι φορείς και η κυβέρνηση να σταματήσουν επιτέλους αυτά τα σχέδια και να μην προχωρήσει το έγκλημα! Δεν αρκούν οι διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Θεωρούμε το αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σ’ αυτά τα υψόμετρα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας».

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

* Στην ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ συμμετείχαν, και τους ευχαριστούμε επίσης:

√ Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα Κώστας Μπασδέκης

√ Ο δημοτικός σύμβουλος Λαμίας της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Δελιχάς

√ Η συν-επικεφαλής του κόμματος «ΠΡΑΣΙΝΟ-ΜΩΒ», Βασιλική Γραμματικογιάννη

√ Η Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων 

√ Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος (Ο.Φ.Ι.Σ)

√ Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας 

√ Η Υπαίθριος Ζωή Λάρισας 

√ Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας

√ Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αλμυρού

√ Ο Ελληνικός Πεζοπορικός-Ορειβατικός Σύλλογος Μακρακώμης

√ Ο Σύλλογος Γυναικών Μεξιατών

√ Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Λαμίας 

√ Ο Ορειβατικός Σύλλογος ΠΡΟΒΟΜΑΣΤΟΡΕΣ

√ Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λαμίας

√ Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους 

√ Το vespa club Βόλου

√ Οι Φίλοι Σκαραβαίου Λαμίας

√ Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

√ Η Πολιτιστική Περιβαλλοντική Ομάδα ΟΞΥΓΟΝΟ των Αγράφων

√ Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων

√ Η Γη της Πίνδου «TERRA PINDUS»

√ Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Εύβοιας ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ

√ Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Άμφισσας «ΕΛΙΑ»

√ Ο Πεζοπορικός-Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου

√ Οι Φίλοι της Φύσης

√ O Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παύλιανης

√ Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο)

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *