Παρουσίαση του μουσικού έργου του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού»

Γράφτηκε από
Παρουσίαση του μουσικού έργου του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού»                                 950x634

Στο πλαίσιο των Επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης της Σφαγής του Διστόμου που διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας, την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 21:00 στο Αμφιθέατρο του Μαυσωλείου στο Δίστομο ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει το μουσικό του έργο «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού».

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με τις καλλιτεχνικές επιτυχίες των σύγχρονων μουσικοθεατρικών του έργων όπως ο «Ερωτόκριτος»-νάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2017), οι «Στοιχειωμένοι»-ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2019) και «Καπετάν Μιχάλης»ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης. Παράλληλα εκπροσώπησε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων με το έργο «Παλιγγενεσία». Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας του συνθέτη οι Στοιχειωμένοι. Πρόκειται για ένα μουσικοδραματικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη παραλογή της δημοτικής ποίησης.

O Δημήτρης Μαραμής, έχοντας ζήσει στον μαρτυρικό τόπο τα τελευταία χρόνια και ερχόμενος σε επαφή με το τραύμα και τα βιώματα των κατοίκων συνδέει με μοναδικό τρόπο Το τραγούδι Του Νεκρού Αδελφού με την ιστορία του Διστόμου: η ρήξη  του κοινωνικού ιστού, αλλά και η ρήξη των ορθόδοξων πρακτικών της ταφής που επήλθαν ως συνέπειες της Σφαγής σημάδεψαν τη συνείδηση των επιζώντων μεταβάλλοντας την έννοια του θανάτου.

Παρουσίαση του μουσικού έργου του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού»
Οι οφειλόμενες αρχέγονες νεκρικές πολιτισμικές πρακτικές και τελετουργίες, οι οποίες συνιστούσαν και ένα είδος άγραφου νόμου-ας θυμηθούμε εδώ τον όρκο της Αντιγόνης-λόγω των συνθηκών έπρεπε να εγκαταλειφθούν, προξενώντας στις οικογένειες των θυμάτων επιπρόσθετο πόνο και ντροπή. Τα σώματα των αγαπημένων έπρεπε να ενταφιαστούν βιαστικά στις αυλές των σπιτιών, σε ρηχούς ομαδικούς τάφους, άκλαυτα, αστόλιστα, ματωμένα, κατατρυπημένα, διαμελισμένα. Τα σώματα όμως των νεκρών αδελφών, μη μπορώντας να βρουν ανάπαυση επιστρέφουν στον κόσμο των ζωντανών, σαν τον Κωνσταντή είτε για να εκπληρώσουν τον όρκο τους είτε για να ζητήσουν εκδίκηση και τιμωρία είτε απλά για να διεκδικήσουν τον οφειλόμενο θρήνο.

Ερμηνεύουν οι: Θοδωρής Βουτσικάκης, Αργυρώ Καπαρού, Βασιλική Καρακώστα, Βασίλης Δημακόπουλος, Ελένη Δημοπούλου.

Μουσικοί: Μερκούριος Καραλής (κλαρινέτο), Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), Χρήστος Γιάκκας (τρομπόνι), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (κρουστά), Δημήτρης Μαραμής (πιάνο, διεύθυνση).

Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε συνέντευξη του Δημήτρη Μαραμή, στην οποία ο συνθέτης μιλά για το έργο και την σύνδεση με την μαρτυρική πόλη του Διστόμου.

https://www.newsbomb.gr/bombplus/politismos/story/1317146/dimitris-maramis-sto-newsbomb-gr-zoyme-stin-epoxi-tis-enoxopoiisis

Ιωάννης Σταθάς

Δήμαρχος                                                   Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *