Ο Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου στο πρώην Καπνεργοστάσιο

Γράφτηκε από
Ο Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου στο πρώην Καπνεργοστάσιο                                                                                                                                                                             950x652

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου που φιλοξενείται από σήμερα έως την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στο πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, τιμώντας με την παρουσία του την πρωτότυπη αυτή διοργάνωση για την οποία συνεργάστηκαν το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) και η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

«Οι γρίφοι και η έκθεσή τους είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ακονίζει κανείς το μυαλό του και να εξοικειώνεται έτσι με την παιγνιώδη μάθηση» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Βουλής περιηγούμενος την Έκθεση και τα Εργαστήρια των Γρίφων και συνομιλώντας με τους πολυάριθμους μαθητές που συμμετείχαν και τους διακεκριμένους επιστήμονες που τους καθοδηγούσαν στην ανακάλυψη και την επίλυση γρίφων από τα μαθηματικά, τη ρομποτική, την οικολογία, την εγκληματολογία, την κρυπτογραφία, τη μουσική και άλλους τομείς των επιστημών και των τεχνών. Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το Φεστιβάλ και αναφέρθηκε σε γρίφους της αρχαιότητας όπως οι διφορούμενοι χρησμοί του Μαντείου των Δελφών.

Κατά την περιήγησή του, ο Πρόεδρος της Βουλής συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Βασίλειο-Νικόλαο Υψηλάντη συναντήθηκαν και με τον ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης και εμπνευστή του Φεστιβάλ, καθηγητή Πανταζή Χούλη, που τους παρουσίασε μερικούς από τους γρίφους του και τους χάρισε τον κύβο που απεικονίζει την ελληνική σημαία σε όλες τις πλευρές του, που δεν αλλάζει όπως και αν ο κύβος περιστραφεί. «Είναι το σύμβολο του ακριτικού Καστελλορίζου, που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την ελληνικότητά του» εξήγησε ο κ. Χούλης.

Ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι «η Βιβλιοθήκη της Βουλής, η οποία είναι μία κιβωτός πολιτισμού, φιλοξενεί αυτή τη σπουδαία εκδήλωση, που είναι βέβαιο ότι θα την επισκεφθούν χιλιάδες παιδιά από δεκάδες σχολεία, αφού ήδη, την πρώτη μέρα, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 παιδιά».

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα συμμετέχουν, πέραν των διοργανωτών, οι ακόλουθοι επιστήμονες και φορείς: ο καθηγητής Μιχάλης Λάμπρου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Πληροφορικής – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας – Μαθητικός Διαγωνισμός Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης Alan Turing, η Ελληνική MENSA, oι εταιρίες Escapepolis Athens, Exit Plan, Paradox Project και Sherlocked Homes που συνέπραξαν στη δημιουργία escape room, Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λάττας, διοργανωτής τεσσάρων μαθηματικών διαγωνισμών γρίφων, από τα εκπαιδευτήρια «Εκπαιδευτική Αναγέννηση», το Garage ρομποτικής – Stem Education, το Funky Dragon – κόμικ και κρυπτογραφία, ο μαθηματικός ερευνητής Θωμάς Παππάς, η World Robot Olympiad (WRO) – Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης, η Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, ο Γιάννης Καρβέλης, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος-συγγραφέας, η CINEMATHESIS που εξειδικεύεται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών κινηματογραφικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους, ο Μάγος Antuan, δεξιοτέχνης του κύβου του Ρούμπικ και ενεργός speed cuber, η Αγγέλικα Παπανικολάου, πιανίστα-μουσικοπαιδαγωγός-μουσικολόγος, ο βραβευμένος γριφοποιός Μιχάλης Τούλουζας, ο εκπαιδευτικός Σπύρος Καρέκος, ο μαθηματικός Παναγιώτης Καλαντζής, ο Δημήτρης Μιχαήλ, διδάκτωρ Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις (16-18/12/2022) του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218), στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, απευθύνονται στο κοινό όλων των ηλικιών και η είσοδος και συμμετοχή σε αυτές είναι ελεύθερη.

Βουλή των Ελλήνων

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *