Νέα συστήματα παθητικής ασφάλειας στον Κηφισό

Γράφτηκε από
Νέα συστήματα παθητικής ασφάλειας στον Κηφισό

Στο πλαίσιο των συνεχών επεμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής με έμφαση σε δρόμους με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, πραγματοποιούνται εργασίες τμηματικής αποκατάστασης των παλαιών στηθαίων ασφαλείας με νέα σύγχρονα συστήματα αναχαίτισης οχημάτων, στη Λεωφόρο Κηφισού.

Τα έργα γίνονται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών και αφορούν σε σημαντικές παρεμβάσεις στη δεξιά οριογραμμή του ρεύματος της Λ. Κηφισού προς Πειραιά, 200 μ. πριν τη γέφυρα της Λ. Αθηνών (Καβάλας).

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει χαρακτηριστική αριστερή καμπύλη και παρατηρούνται συχνές εκτροπές οχημάτων λόγω υπερβολικής ταχύτητας, κυρίως νυκτερινές ώρες. Αποτέλεσμα είναι οι επαναλαμβανόμενες σωματικές βλάβες των επιβαινόντων και η καταστροφή των μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας σε μόνιμη βάση.

Τα νέα συστήματα εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και είναι κατασκευασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να παρουσιάζουν αυξημένη ακαμψία. Παράλληλα λειτουργούν αποτελεσματικότερα σε περίπτωση ατυχήματος καθώς επιτρέπουν να εκτονωθεί η ενέργεια πρόσκρουσης και είναι κατάλληλα κατασκευασμένα, ώστε να έχουν αυξημένη αντοχή στο χρόνο. Ταυτόχρονα παρουσιάζουν αυξημένη ασφάλεια και για τους δικυκλιστές.

Για την αύξηση του παρεχόμενου επιπέδου οδικής ασφάλειας στο εν λόγω σημείο, η Περιφέρεια Αττικής αντικατέστησε τα μεταλλικά στηθαία ασφαλείας με Σύστημα Αναχαίτισης Οχημάτων (Σ.Α.Ο.)  σύμφωνα με  το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΛΟΤ-ΕΝ-1317-2. 

Συγκεκριμένα εγκατέστησε προκατασκευασμένα στηθαία ασφαλείας σκυροδέματος τύπου New Jersey σε μήκος περίπου 200μ, στη βάση του σχετικού έργου: «Αποκατάσταση κατεστραμμένων και επέκταση στηθαίων ασφαλείας σε δίκτυα Περιφέρειας Αττικής» που υλοποιεί η Περιφέρεια με συνολικό προυπολογισμό 4 εκ. ευρώ.

Εκτέλεση εργασιών Σφαιριδιοβολής στην οδό Αλίμου–Κατεχάκη, ρεύμα προς Λ. Μεσογείων (έξοδος Αττικής Οδού)

Εν τω μεταξύ στη Λεωφόρο Αλίμου-Κατεχάκη,  έχει διαπιστωθεί τόσο από το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της περιφέρειας Αττικής όσο και από την τροχαία, ότι όταν το επιτρέπουν οι κυκλοφοριακές συνθήκες αναπτύσσονται αυξημένες ταχύτητες που οδηγούν σε συχνές εκτροπές οχημάτων. Τα περισσότερα συμβάντα έχουν καταγραφεί στην Αλίμου-Κατεχάκη με κατεύθυνση προς Μεσογείων στο ύψος της εξόδου για την Αττική οδό.

Για τον περιορισμό του φαινομένου, η Περιφέρεια Αττικής δρα σε δύο άξονες: Αφενός ενημερώνει τους οδηγούς για την αναγκαιότητα τήρησης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και των ορίων ταχύτητας και αφετέρου παρεμβαίνει ενεργητικά αυξάνοντας το δείκτη αντιολισθηρότητας του οδοστρώματος με τη μέθοδο της σφαιριδιοβολής.  Η εφαρμογή της μεθόδου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Μαΐου από τις 06:00 μέχρι και τις 14:00 χωρίς σημαντικές κυκλοφοριακές επιπτώσεις καθώς οι εργασίες  εκτελέστηκαν με τμηματική κατάληψη του οδοστρώματος, παρουσία και οχήματος κλειστού τύπου οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:

«Συνεχίζουμε δυναμικά με την εφαρμογή νέων τεχνικών σε συνδυασμό με τις ήδη  δοκιμασμένες πρακτικές να βελτιώνουμε την οδική ασφάλεια στους κεντρικούς οδικούς  άξονες αρμοδιότητάς μας. Με συνεχείς παρεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής, προστατεύουμε τις ζωές των πολιτών με πράξεις».

Νέα συστήματα παθητικής ασφάλειας στον Κηφισό
Νέα συστήματα παθητικής ασφάλειας στον Κηφισό
Κατηγορίες άρθρου:
Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *