Κατερίνα Μπατζελή: Το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων θα κλείσει και τις τοπικές κοινωνίες

Γράφτηκε από
Κατερίνα Μπατζελή: Το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων θα κλείσει και τις τοπικές κοινωνίες                                   950x741

Αν έχει γίνει κατανοητή η σημερινή δύσκολη θέση που βρίσκονται οι Μικρές και πολύ Μικρές επιχειρήσεις, θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη επανεξέταση των πόρων της Περιφέρειας, των αδιάθετων κονδυλίων αλλά και εκείνων που προτείνονται ως «νέα έργα και δράσεις», που έχουν δυστυχώς καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα και να διατεθούν για την άμεση στήριξη των ευάλωτων παραγωγικών επιχειρήσεων», τόνισε η κα Κατ. Μπατζελή στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (16-03-22).

Η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να κρύβεται ή να περιμένει την κεντρική κυβέρνηση για να επιλυθούν με οριζόντιες πολιτικές τα επιμέρους θέματα και ιδιαιτερότητες των μικρών επιχειρήσεων που έχουν δημιουργηθεί με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και κυρίως εκείνου του σαρωτικού ενεργειακού κόστους. Δεν μπορεί δε ,να μην υπενθυμίζεται ότι και τα μέχρι σήμερα περιφερειακά προγράμματα, όπως της μη επιστρεπτέας επιδότησης, στήριξαν μεν ορισμένες επιχειρήσεις αλλά δημιούργησαν και σημαντικές ανισότητες και αιτιολογημένες συγκρούσεις μεταξύ κλάδων και των επιχειρήσεων.

Δόθηκαν μεγάλες επιδοτήσεις σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, ενώ αποκλείστηκαν μικρές επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνων των επιχειρήσεων εστίασης που μόλις το 10% αυτών «πληρούσαν» τα κριτήρια!

Για το λόγο αυτό προτρέπουμε την ΠΑ ,να επικαιροποιήσει το πρόγραμμα της ώστε να καλυφθούν μικρές επιχειρήσεις, κυρίως επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων ή και αυτοαπασχολούμενοι, που είχαν χαμηλή βαθμολογία στο πρώτο πρόγραμμα. Να δοθεί δυνατότητα ρευστότητας σε νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις που επλήγησαν και πλήγονται.

Επίσης, της ουσιαστικής συμμετοχής τους σε προγράμματα και δράσεις ανάδειξης των τοπικών πλεονεκτημάτων. Απαιτείται φυσικά συνεργασία και αξιολόγηση στοιχείων με αντικειμενικότητα και διαφάνεια. Καθώς και στοιχείων των πληττόμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, εκείνων της εστίασης, από την ΑΑΔΕ αλλά και στοιχείων που αναρτώνται από τα Επιμελητήρια τους.

Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαμε καταθέσει προτάσεις για τη στήριξη όλων των Δημοτικών και Περιφερειακών επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας για να ανταπεξέλθουν στην ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τελών και να μην αναγκασθούν οι τοπικές αρχές να μετακυλήσουν την επιβάρυνση στους δημότες, στις τοπικές επιχειρήσεις, στους παραγωγούς όλων των κλάδων καθώς και εκείνων των ΤΟΕΒ. Επίσης, αναφερθήκαμε και στο ειδικό πρόγραμμα για virtual net metering στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων για την σταθερή διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας.

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *