Επτά βήματα για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Γράφτηκε από
Επτά βήματα για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας spanos mitsotakis anasigrotisi 950x633

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Συμμετείχαν επίσης, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής ανασυγκρότησης Σταύρος Μπένος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, οι δήμαρχοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης και Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός καθόρισε τα ακόλουθα επτά -απολύτως αναγκαία- σημεία για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας:

  1. Η διερεύνηση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών είναι το πρώτο -ηθικής τάξεως- βήμα της ανασυγκρότησης.
  2. Η πλήρης, γρήγορη και απλή διαδικαστικά αποζημίωση των πληγέντων είναι η στοιχειώδης οφειλή της Πολιτείας, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι με αποτελεσματικότητα.
  3. Τα αντιπλημμυρικά έργα στα ρέματα και το δάσος, αλλά και η ανασύσταση του δάσους πρέπει να ξεκινήσουν “χτες”. Με έμπειρα επιστημονικά μάτια, αλλά κυρίως με τις τοπικές αρχές και τους ανθρώπους των χωριών, που γνωρίζουν τον τόπο τους.
  4. Απόλυτη ανάγκη είναι η ειδική μέριμνα για τους ρητινοσυλλέκτες. Απαιτούνται ουσιαστικές αποζημιώσεις σε όλους, συνταξιοδότηση στους πιο ηλικιωμένους και εργασία μέσα στο δάσος για τους υπόλοιπους.
  5. Απαιτούνται ειδικά ανακουφιστικά και αναπτυξιακά μέτρα σε κλάδους, όπως η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ο τουρισμός και η μελισσοκομία.
  6. Υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών έργων οδικής διασύνδεσης, τα οποία μαζί με την παράκαμψη της Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών, θα βγάλουν τη Βόρεια Εύβοια από την απομόνωση. Ζητούμε έργα, όπως οι σήραγγες του Αγίου στο τμήμα «Ψαχνά – Προκόπι», αλλά και στον άξονα «Πευκί – Αγία Άννα».
  7. Η εθνική πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας πρέπει να οικοδομηθεί “από κάτω προς τα πάνω”, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Ά και Β´ βαθμού και με πρώτη ύλη τις ανάγκες και τα όνειρα της τοπικής κοινωνίας.

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό και για την υλοποίηση των ανωτέρω, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συναντήθηκε ξανά το πρωί της Πέμπτης 19 Αυγούστου 2021 με τον πρόεδρο της εθνικής επιτροπής ανασυγκρότησης Σταύρο Μπένο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξειδίκευση του σχεδίου ανασυγκρότησης.

«Στη σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας μιλήσαμε για τις άμεσες ανάγκες, αλλά και τις στρατηγικές στοχεύσεις για τα επόμενα χρόνια. Καθορίσαμε τα βήματα ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

»Συμμετέχουμε με συνεργατική διάθεση και στην εθνική αυτή προσπάθεια. Δουλεύουμε με τον καλό φίλο Σταύρο Μπένο, που θέτει τις δυνάμεις του στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Μαζί με τους φορείς και τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας οφείλουμε να οικοδομήσουμε ξανά τον τόπο μας. Με λίγα λόγια, πολλή δουλειά και χειροπιαστά αποτελέσματα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Κατηγορίες άρθρου:
Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *