Επίσκεψη Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε Αρκαδία και Μεσσηνία

Γράφτηκε από
Επίσκεψη Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε Αρκαδία και Μεσσηνία  Επίσκεψη Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε Αρκαδία και Μεσσηνία Photo1 950x758

Την Αρκαδία και τη Μεσσηνία επισκέφτηκε τη Δευτέρα (19/07) ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 3ης Συνδιάσκεψης για τη νέα ΚΑΠ, η οποία διεξήχθη στην Τρίπολη.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία των διαδικασιών και των χρονοδιαγραμμάτων στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η παρουσία περιελάμβανε επίσκεψη σε μονάδες του πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί δίχως αμφιβολία βασικό πυλώνα ανάπτυξης και θέτει την αγροτική κοινότητα στο επίκεντρό της.

Στη διαχρονική σημασία που έχουν η ελληνική γη, κτηνοτροφία και αλιεία, αλλά και τη σύνδεση τους με το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών στάθηκε και ο Γιάννης Οικονόμου στην ομιλία του στην Τρίπολη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας. Συνδέεται άμεσα με το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, με την εξωστρέφεια της οικονομίας και το εμπορικό μας ισοζύγιο. Χαρακτηριστικό είναι, πως σε 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους – ισχυρότερους τομείς απασχόλησης. Αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή ενίσχυσης του κοινωνικοοικονομικού ιστού της Ελληνικής περιφέρειας συμβάλλοντας έτσι στην ισόρροπη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Τα χωράφια μας, η θάλασσα μας και οι στάβλοι μας αποτελούν ουσιαστικό και συνεκτικό κρίκο της Ελλάδας».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας στο πλαίσιο της παρουσίας του βρέθηκε τόσο στο λιμάνι του Μαράθου και τα έργα που συντελούνται για την ανάπτυξη του αλιευτικού καταφυγίου – όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ψαράδες – αλλά και στο Φράγμα – Ταμιευτήρα των Φιλιατρών, όπου ο σκοπός είναι να υπάρχει ανάδοχος το καλοκαίρι του 2022.

Ο μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα κρίνεται επιβεβλημένος, όπως ξεκαθάρισε και στην ομιλία του στην Τρίπολη. Η νέα ΚΑΠ αλλάζει φιλοσοφία, και απαραίτητη προϋπόθεση για να μην χαθεί το τρένο, είναι να μην μείνουμε ίδιοι μπροστά σε αυτήν την αλλαγή.

«Ο μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα είναι επιβεβλημένος. Με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις καλλιεργητικές μεθόδους και την ορθολογική αξιοποίηση φυσικών πόρων η αγροδιατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία του φυσικού μας οικοσυστήματος και τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Όλα αυτά αποδεικνύουν γιατί είναι τόσο σημαντική η νέα ΚΑΠ, γιατί είναι τόσο σημαντικά τα 19,3 δις μέχρι το 2027 σε ενισχύσεις και επενδύσει για να πετύχουμε τους στόχους μας. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική αλλάζει. Αλλάζει φιλοσοφία. Οπότε εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε ίδιοι. Αν μείνουμε ίδιοι, θα χάσουμε χρήματα. Αν μείνουμε ίδιοι θα χάσουμε το τρένο που οδηγεί στο μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ΚΑΠ ως το πλαίσιο και το εργαλείο για μια ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται τον πρωτογενή τομέα σαν μια ενιαία αλυσίδα αξίας και οι προτεραιότητες θα ξεκινούν από την αρχή: από την ανάγκη αύξησης της παραγωγής και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να πετύχουμε την αύξηση αυτή».

Επίσκεψη Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε Αρκαδία και Μεσσηνία  Επίσκεψη Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε Αρκαδία και Μεσσηνία Photo3 scaled
Χάραξε, παράλληλα, τις κατευθυντήριες γραμμές για την πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη και στήριξη του αγροτικού κόσμου, κάτι από το οποίο θα ωφεληθεί άμεσα η ίδια η χώρα.

«Οι προϋποθέσεις αφορούν τη χρηματοδότηση, την εκπαίδευση, την γεωργία ακριβείας, την έρευνα, τα αρδευτικά έργα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ενίσχυση του ρόλου των συνεργατικών σχημάτων , την προσέλκυση περισσότερων νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο, την ενίσχυση νέα θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων, την ανθεκτικότητα αυτής της παραγωγής απέναντι σε μεγάλες ζημιές που συμβαίνουν όλο και συχνότερα αλλά και σε φαινόμενα ακραίας διακύμανσης τιμών. Αυτή η πολιτική θα εξασφαλίσει την ζωντάνια της ελληνικής υπαίθρου, την συνεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας και την αξιοπρέπεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών. Όταν περισσότεροι νέοι μας επιστρέψουν στην ύπαιθρο, όταν η γη μας αποδώσει ανθεκτικότερους, βιωσιμότερους και ανταγωνιστικότερους καρπούς, όταν η ανάπτυξη στηριχτεί και στον αγροτικό μας κόσμο, όταν η Ελληνίδα και ο Έλληνας αγρότης πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους θα έχουμε κερδίσει όλοι. Θα έχει κερδίσει η Ελλάδα».

Ιδιαίτερο συμβολισμό ως προς την εξωστρέφεια που παρατηρείται είχε η επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιώνα στους Γαργαλιάνους, αλλά και σε μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης φιλέτου σαρδέλας και γαύρου, καθώς αμφότερες παρουσιάζουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε και στην ομιλία του στην Τρίπολη: «Ακολουθεί το κτίσιμο και η θωράκιση της ταυτότητας τους έναντι της νοθείας και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και τέλος η στρατηγική επανατοποθέτησης τους στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *