Επίσκεψη στη Βουλή Γερμανών ομοσπονδιακών βουλευτών και μελών του Ιδρύματος Konrad Adenauer

Γράφτηκε από
Επίσκεψη στη Βουλή Γερμανών ομοσπονδιακών βουλευτών και μελών του Ιδρύματος Konrad Adenauer                                                                                                                                               Konrad Adenauer 950x631

Τη Βουλή των Ελλήνων επισκέφθηκε αντιπροσωπεία Γερμανών Ομοσπονδιακών Βουλευτών με επικεφαλής τον κ. Carsten Körber, συνοδεία μελών του Ιδρύματος Konrad Adenauer για Ελλάδα και Κύπρο. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου. Κατά την συνάντηση, που είχε ως σκοπό την ενημέρωση της αποστολής για θέματα σχετικά με την οικονομική πορεία της Ελλάδας, τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και τις προσεχείς εθνικές εκλογές, ο κ. Αθανασίου, αφού εξήρε τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, προέβη στην παρουσίαση των επιτευγμάτων που κατέγραψε η ελληνική οικονομία κατά την πορεία εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση, τα οποία αποτυπώνονται τόσο στους δείκτες μεγέθυνσης της εθνικής οικονομίας, όσο και στην επικείμενη ανακοίνωση της μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ. 

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Ελλάδα, η οποία κινείται στους άξονες αφενός της προστασίας των συνόρων και της τήρησης της νομιμότητας, αφετέρου του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την ΕΕ προς την κατεύθυνση της ισόρροπης κατανομής των βαρών του προσφυγικού, με αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου II, αλλά και τη δημιουργία Δημόσιου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χορήγησης Ασύλου. 

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αθανασίου υπόμνησε στην γερμανική αντιπροσωπεία, το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, ως ίσως τη μοναδική εκκρεμότητα στις, κατά τα λοιπά, άριστες, διμερείς σχέσεις, εκφράζοντας την ελπίδα η Γερμανία να επανεξετάσει τη στάση της επί του θέματος. 

Λαμβάνοντας τον λόγο, τόσο ο Επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας κ. Carsten Körber, όσο και η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου κυρία Yvonne Magwas, αφού εξήραν τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της οικονομίας και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, αναγνώρισαν το αξιοσημείωτο προβάδισμά της, έναντι της Γερμανίας, στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, γεγονός που την καθιστά παράδειγμα προς μίμηση. 

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο. Ο κ Ρουσόπουλος, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, αναγνώρισε δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως αυτή διαμορφώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και κατόπιν εξελίχθηκε στα χρόνια της πανδημίας, με τις κοινές πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής πλέον κρίσης, μέσω της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στον Πόλεμο στην Ουκρανία και στην αμφιλεγόμενη στάση της Τουρκίας, εκφράζοντας την άποψη ότι η Γερμανία, δύναται, επί τη βάσει της αυξημένης επιρροής της στη γείτονα χώρα, να επιδιώξει την προσχώρηση της Τουρκίας στην οδό του σεβασμού των κανόνων δημοκρατίας και διεθνούς δικαίου.

Βουλή των Ελλήνων

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *