Εξάρθρωση σπείρας που εισήγαγε και διακινούσε απομιμητικά προϊόντα μέσω διαδικτύου

Γράφτηκε από

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εξάρθρωσε εγληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν στην εισαγωγή και διακίνηση στη χώρα μας, απομιμητικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας, απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα σήματα, όπλα και ναρκωτικά.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2020, εμπορευόταν απομιμητικά είδη μέσω ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για την απόκρυψη των δραστηριοτήτων τα μέλη της διαχειρίζονταν «εικονικές» εταιρείες, στους λογαριασμούς των οποίων πιστώνονταν τα χρήματα από τις πωλήσεις και στη συνέχεια προέβαιναν στην ανάληψή τους.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, διαφήμιζαν τα «επώνυμα» είδη ένδυσης και υπόδησης, μέσω του διαδικτύου, σε τιμές ευκαιρίας με υποτιθέμενες εκπτώσεις – προσφορές, της τάξης του 40%, παραπλανώντας και πείθοντας ανυποψίαστους καταναλωτές για τη γνησιότητα των εμπορευμάτων.

Οι παραγγελίες αποστέλλονταν στους πελάτες, είτε μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών χωρίς να εκδίδονται φορολογικά παραστατικά και αναγράφοντας ως αποστολείς φυσικά και νομικά πρόσωπα – «αχυράνθρωπους», είτε δια ζώσης από μέλη της οργάνωσης που πληρώνονταν σε μετρητά. Για την αποθήκευση των απομιμητικών προϊόντων διατηρούσαν αποθήκη σε περιοχή της Αθήνας, ενώ για τη μεταφορά τους χρησιμοποιούσαν όχημα ιδιοκτησίας μίας εκ των «εικονικών» εταιριών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης προέβησαν σε ίδρυση και λειτουργία τουλάχιστον 4 ιστοσελίδων, μέσω των οποίων διακινήθηκαν συνολικά πάνω από 23.000 αποστολές εμπορευμάτων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό του 1.500.000 ευρώ.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που έλαβε χώρα την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, και έπειτα από έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν, με τη συνδρομή ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. και Υ.ΜΕ.Τ., σε οικίες, εταιρεία ταχυμεταφορών, αποθήκη και δύο λογιστικά γραφεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 152,5 γραμ. ακατέργαστης κάνναβης και 15,2 γραμ. άγνωστης ουσίας,
  • πιστόλι κρότου και 59 φυσίγγια,
  • απομιμητικά είδη ένδυσης και υπόδησης και 10 δέματα με εμπορεύματα
  • ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και κινητά τηλέφωνα,
  • φορτηγό,
  • 3.850 ευρώ,
  • 16 τραπεζικές κάρτες και 5 βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών
  • πλήθος αποδεικτικών αποστολών πακέτων (vouchers), τραπεζικά στοιχεία και έγγραφα των εταιρειών

Τα κατασχεμένα ψηφιακά πειστήρια, το πιστόλι κρότου και τα φυσίγγια θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες και η άγνωστη ουσία θα αποσταλούν για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα εμπορεύματα που κατασχέθηκαν καταστράφηκαν σε ειδικό κάδο απορριμμάτων.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Εξάρθρωση σπείρας που εισήγαγε και διακινούσε απομιμητικά προϊόντα μέσω διαδικτύου 10112022doaapomimitika001 1024x776
Εξάρθρωση σπείρας που εισήγαγε και διακινούσε απομιμητικά προϊόντα μέσω διαδικτύου
Κατηγορίες άρθρου:
Εγκληματικότητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *