Δυναμική παρουσία της ΔΕΔΑ στην 85η ΔΕΘ

Γράφτηκε από
Δυναμική παρουσία της ΔΕΔΑ στην 85η ΔΕΘ ceo economist

Δυναμική είναι η παρουσία της ΔΕΔΑ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με δράσεις που έχουν ως επίκεντρο το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 της εταιρείας για την έλευση του φυσικού αερίου σε 34 πόλεις σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της ΔΕΘ, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας  συμμετείχε στο συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit», το οποίο συνδιοργανώθηκε από τον Economist και το powergame.gr στη Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας μέρος στη συζήτηση με κεντρικούς ομιλητές τον τέως υφυπουργό Εξωτερικών στο Γραφείο Ενεργειακών Πόρων των ΗΠΑ, Francis R. Fannon και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τσάκας αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, τονίζοντας τη συμβολή των έργων επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Είναι ενδεικτικό ότι τα έργα της ΔΕΔΑ, σε πλήρη ανάπτυξη, θα κινητοποιήσουν άμεσες και έμμεσες επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021- 2025 της ΔΕΔΑ, θα κατασκευαστούν 2.000 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου, ενώ έως το 2036 θα γίνουν περισσότερες από 170.000 νέες συνδέσεις οικιακών και εμπορικών καταναλωτών και εκατοντάδες συνδέσεις βιομηχανιών.

Κεντρική θέση στη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΔΑ έχει η Βόρεια Ελλάδα. <<Μπορεί η εταιρεία μας να εδρεύει στην Αθήνα, όμως η «καρδιά» και η «ψυχή» της βρίσκεται στη Μακεδονία και τη Θράκη>> σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στο συνέδριο του Economist, εξηγώντας: <<Εδώ υλοποιείται περίπου το 70% του επενδυτικού μας προγράμματος -του μεγαλύτερου project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που «τρέχει», αυτή την περίοδο στην Ευρώπη. Εδώ θα υλοποιήσουμε, επίσης, ένα έργο στρατηγικής σημασίας: έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου που θα εκτείνεται από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο το Σουφλί και το Διδυμότειχο >>.

Παράλληλα, ο κ. Τσάκας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της εταιρείας για το «πρασίνισμα» των δικτύων της ώστε να μπορούν μελλοντικά να διανέμουν βιομεθάνιο και υδρογόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε τρία πιλοτικά προγράμματα που προετοιμάζει η ΔΕΔΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Τα δύο πρώτα αφορούν στη μετατροπή και την αναβάθμιση δύο υφισταμένων μονάδων βιοαερίου σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου το οποίο θα εγχέεται στα γειτνιάζοντα δίκτυα διανομής και θα καταναλώνεται ως μείγμα με το φυσικό αέριο. Το τρίτο πρόγραμμα αναφέρεται στην ολιστική προσέγγιση της παραγωγής, διανομής και χρήσης καθαρού υδρογόνου σε κατοικίες, καλύπτοντας το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός οικισμού. «Βάζουμε ένα λιθαράκι για τη μετάβαση της χώρας μας στη νέα, πράσινη εποχή», επισήμανε ο κ. Τσάκας.

Επίσης, ο κ. Τσάκας πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας και ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Βασίλης Κοτρώνης είχαν την ευκαιρία να ξεναγήσουν στο περίπτερο της εταιρείας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και τον βουλευτή Δράμας της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπλούχο.

Το περίπτερο της ΔΕΔΑ επισκέφθηκαν πολίτες, επαγγελματίες, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανισμών. Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για τις δράσεις της ΔΕΔΑ στο περίπτερο 10/ Stand 14 καθ΄ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ (έως και τις 19 Σεπτεμβρίου 2021).

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Ενέργεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *