Γ. Οικονόμου: Το ζήτημα της ανοσίας είναι ζήτημα επιστήμης και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή

Γράφτηκε από
Γ. Οικονόμου: Το ζήτημα της ανοσίας είναι ζήτημα επιστήμης και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή 1 1 950x633
  • Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου 

Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα  θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών, υπογραμμίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στην απειλή είναι ο εμβολιασμός και συνιστούν σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς και τη διενέργεια  αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, ιδίως για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. 

Για τον σκοπό αυτό, από σήμερα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, διατίθενται  δωρεάν δύο self tests από τα φαρμακεία στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας, ηλικίας 5-30 ετών. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε γόνιμη ιδέα για να πειστούν, να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού, που μας χάρισε η επιστήμη.

Διαπιστώνεται ήδη ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της freedom pass -της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό- που ανακοινώθηκε πριν δύο μήνες και χορηγείται εδώ και  ενάμιση μήνα σε όλες τις νέες και τους νέους 18 έως 25 ετών, που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 27 Ιουνίου  -μια μέρα πριν ανακοινωθεί το μέτρο-  οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,6% σε σύνολο περίπου 953.000 νέων). Μέχρι τις 23 Αυγούστου είχαν εμβολιαστεί ή κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 ή 43% της ηλικιακής αυτής ομάδας. Από αυτούς οι 308.603 έχουν κάνει χρήση του freedom pass και έχουν διατεθεί 33,7 εκατ. ευρώ.

Προκύπτει έτσι πως το 75% των νέων 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν αξιοποίησαν την κάρτα. Προφανώς κανένας δεν μπορεί να πει με  βεβαιότητα πόσους ακριβώς επηρέασε η κάρτα να εμβολιαστούν. Σίγουρα όμως επιτάχυνε τον εμβολιασμό εκείνων που το είχαν αποφασίσει, και για διάφορους τρόπους δεν βιάζονταν.

Σημειώνεται ακόμη ότι για να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι συμπολίτες  μας στον εμβολιασμό, ξεκίνησε χθες η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς, από Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η πανδημία σε αυτή την της φάση απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Αυτή η επιστημονική παραδοχή, οι απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς δικαίου και η ανάγκη να θωρακίσουμε τη ζωή στην δημόσια, αλλά και ιδιωτική σφαίρα απέναντι στο ενδεχόμενο νέων καθολικών περιορισμών, προσδιόρισαν το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των μέτρων που ανακοινώθηκαν και στόχο έχουν να προστατεύσουν με διαφορετικό τρόπο εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Είναι θετικό το γεγονός ότι από τα μέσα Αυγούστου, υπάρχει μια αυξητική τάση στα νέα ραντεβού, αλλά όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί για να χτίσουμε τείχος ανοσίας, χρειαζόμαστε επιπλέον τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους. Για το σκοπό αυτό πρέπει όλοι μας, πολιτικά κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και συλλογικοί φορείς -χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις- να ενώσουμε τη φωνή μας  στη γραμμή της επιστήμης, της λογικής και του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση θα εφαρμοστεί. Και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Παράλληλα, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας  -δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του Ε.Σ.Υ. ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει. Η Κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή  των μέτρων, όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία. Εμβολιασμένους συμπολίτες μας και μη.

Το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε ζητήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων, ακόμη και αρρυθμίες που ενδεχομένως στην πρώτη φάση παρουσιαστούν. Ο εμβολιαστικός μηχανισμός που δημιούργησε η πολιτεία λειτουργεί με  υποδειγματικό τρόπο και δίνει πλέον στον καθένα τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, με όποιο εμβόλιο θέλει, όπου θέλει, ακόμη και αυθημερόν.  

Καλούμε όλους τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να τον αξιοποιήσουν. Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί και πολύ περισσότερο που επιδιώκουμε είναι να εμπλακούμε σε μια ανούσια διαδικασία αντιπαράθεσης, σε μια διαδικασία δράσης και αντίδρασης. Το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό -που αντιμετωπίζεται μόνο από τον εμβολιασμό- δεν είναι ούτε ταξικό, ούτε θρησκευτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε συνδικαλιστικό. Είναι ζήτημα επιστήμης και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.

Για τους νέους φοιτητές

Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσουμε συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψήφιους που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις σε μία κατ ομολογία δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά. Καλή φοιτητική ζωή στα παιδιά που πέτυχαν το στόχο τους και σε όσους υποψηφίους  δεν τα κατάφεραν φέτος να τους υπενθυμίσουμε ότι ανοίγεται μπροστά τους ένας διαφορετικός δρόμος με πολλές ευκαιρίες. Ανοίγεται μπροστά τους μια ζωή γεμάτη ευκαιρίες.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει έχουν σταθερό προσανατολισμό τους την ποιότητα σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου, πόσο μάλλον στην εκπαίδευση. Αναβαθμίζουμε τα ελληνικά Πανεπιστήμια, δίνοντας μεγαλύτερη αξία και αντίκρισμα στον κόπο των νέων και τις θυσίες των γονιών τους. Αναβαθμίζουμε τα δημόσια Ι.Ε.Κ., προσφέροντας στους νέους που επιθυμούν να βγουν γρήγορα στην παραγωγική διαδικασία ποιοτική και αναγνωρισμένη εκπαίδευση, ώστε να γίνουν άμεσα αυτοδύναμοι και ικανότατοι επαγγελματίες. Δίνουμε αξία και αντίκρισμα στα όνειρα των νέων ανθρώπων, στο μόχθο τους, στις θυσίες των οικογένειών τους. Με ειλικρίνεια και τιμιότητα.

Δίνουμε στα ελληνικά Πανεπιστήμια ένα εργαλείο να προχωρήσουν περαιτέρω στην πορεία αναβάθμισης των σπουδών και της έρευνας. Αναβαθμίζουμε τα δημόσια Ι.Ε.Κ. προσφέροντας στο νέο που θέλει να περάσει γρήγορα στην παραγωγική διαδικασία μια  πολλά υποσχόμενη επιλογή. Για αυτό άλλωστε για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης έχουν εξασφαλιστεί σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ και λοιπούς πόρους.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκονται κάποια από τα μεγαλύτερα αδιέξοδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

Το γεγονός ότι  δεκάδες χιλιάδες παιδιά κατέληγαν σε σχολές που δεν επιθυμούσαν στην πραγματικότητα να σπουδάσουν, που τις είχαν δηλώσει στο μηχανογραφικό σχεδόν μηχανικά. Σε σχολές που με  άφρονες νομοθετικές  παρεμβάσεις, αλλοιώθηκε  ο χαρακτήρας τους και μετατράπηκαν,  σε μια νύχτα, και χωρίς καμία προετοιμασία, σε Α.Ε.Ι.. Σε σχολές με ανεπαρκείς υποδομές, υλικές και ανθρώπινες.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν η φοιτητική εγκατάλειψη. Υψηλό ποσοστό των νέων δεν ολοκλήρωνε τις σπουδές του, επειδή αυτές δεν τους ενδιέφεραν και δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Μια κατάσταση αιμορραγίας -χρόνου, ενέργειας και χρήματος- τόσο για τους νέους και τις νέες όσο και για τις οικογένειές τους. Μια κατάσταση που δεν προάγει την προκοπή των ανθρώπων και την κοινωνική ευημερία.

Η μεταρρύθμιση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση   υποστηρίζει αποτελεσματικά την πρώτιστη ανάγκη των νέων: Τη δημόσια δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση, που θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας τόσο για τους ίδιους όσο και για την Πατρίδα.

Για το πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Αύριο στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα θα γίνει ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις οργανώσεις κοινωνίας πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.

Την Τετάρτη το πρωί ο Πρωθυπουργός θα  συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum, που γίνεται στη Σλοβενία.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως έχει έρθει η ώρα του ανασχηματισμού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επειδή, όλοι βλέπουμε και διαβάζουμε αυτά που γράφονται, θέλω να σας πω το εξής: Η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της Κυβέρνησης, είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας. Είναι ο μόνος που γνωρίζει, σε όλη της την έκταση, τη μεγάλη εικόνα. Είναι αυτός που έχει, όχι μόνο το προνόμιο συνταγματικά, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην ισχυρή πλειοψηφία που του έδωσε την εντολή να κυβερνά, να παίρνει τις αποφάσεις, για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι, έτσι ώστε να πηγαίνουμε την Πατρίδα μπροστά. Αυτό έγινε μέχρι τώρα, αυτό θα γίνει και στα επόμενα δύο χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας.

ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει με την παλιά ή τη νέα σύνθεση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε οτιδήποτε σχετίζεται με το ενδιαφέρον σας και τις απορίες σας γύρω από το ζήτημα αυτό, δεν έχω να προσθέσω τίποτα στην προηγούμενη απάντησή μου, για τον απλούστατο λόγο ότι νομίζω δεν θα σας κάνει σοφότερους, πρώτον και δεύτερον, θα αποδυναμώσει την ουσία της απάντησης που σας έδωσα.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι ανοίγουν τα σχολεία σε λίγο και φαίνεται ότι αυτό το κύμα της πανδημίας και η μετάλλαξη «Δέλτα» χτυπά τα μικρά παιδιά, υπάρχει σκέψη για αλλαγή στρατηγικής απέναντι στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, που δεν είναι μεγάλο το ποσοστό, αλλά υπάρχει ένα ποσοστό; Ίσως μπουν στον καμβά της υποχρεωτικότητας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταρχήν να συμφωνήσουμε ότι στόχος όλων μας πρέπει να είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν φέτος κανονικά. Αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια είναι κάτι που κανείς δεν επιθυμεί να ξανασυμβεί. Υπάρχουν παιδιά που θα είναι στην Β’ Δημοτικού, τα οποία καλά – καλά δεν έχουν γνωρίσει τους συμμαθητές τους. Πρέπει όλοι, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου αυτό να μην ξανασυμβεί. Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης -και όλη της η προετοιμασία- είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά με αυτά που ξέρετε και που έχουν ανακοινωθεί. Μένουμε σ’ αυτά προς το παρόν. Έχουμε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς. Έχουμε τις πρόνοιες του πλαισίου που ανακοινώθηκαν για τα προστατευτικά μέτρα και τα τεστ. Θα αξιολογούμε την πορεία της όλης υπόθεσης και εδώ είμαστε να επανέλθουμε. Βασικός στόχος και βασική προτεραιότητα είναι όλη η εκπαιδευτική διαδικασία, και στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, να γίνει δια ζώσης, να γίνει έτσι όπως πραγματικά πρέπει να γίνει.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα εξετάσει η Κυβέρνηση αλλαγή στο σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μετά τον αποκλεισμό φοιτητών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποτελεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, που δίνει σημασία, αξία και νόημα στις σπουδές. Αναφέρθηκα και στην τοποθέτησή μου, πόσο σημαντικά πράγματα πετυχαίνουμε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Από εκεί και πέρα, βάζει στην εξίσωση της επιλογής των φοιτητών και τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Τα Πανεπιστήμια, ξέρετε, διαμόρφωσαν με δικές τους αποφάσεις το εύρος του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Με βάση τα αποτελέσματα που υπήρξαν φέτος, τα Πανεπιστήμια, προφανώς θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν τα ίδια σε διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τους συντελεστές αυτούς, ώστε να αντιμετωπιστούν κάποια πράγματα που ίσως αιφνιδίασαν κάποιες Σχολές ή αποτέλεσαν αρρυθμίες της πρώτης χρονιάς εφαρμογής του καινούριου μέτρου.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Νίκος Καρανίκας, στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με ανάρτησή του στο Facebook, μεταξύ άλλων επανέρχεται στο θέμα των σπουδών της κόρης του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., στην οποία -επιτρέψτε μου να σας διαβάσω- αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν είναι Δημοκρατία, δεν είναι καπιταλισμός. Είναι φεουδαρχία και ολιγάρχες με την ψήφο της Δεξιάς. Η κόρη του Μητσοτάκη ανεβαίνει για ανθρωπιστικές σπουδές στις Η.Π.Α., για να δικαιολογήσει τη μη κυβερνητική οργάνωση, την οποία κατέχει και για την οποία έχει εισπράξει ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ. Πάλι καλά που δεν έχουν διευθυντή τον Νίκο Γεωργιάδη. Ποτέ δεν ξέρεις όμως». Ενώ στην ίδια ανάρτηση, κ. Εκπρόσωπε, αναφέρεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα του πεθερού του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, αλλά και στις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τα ΜΜΕ, τα οποία και κατηγορεί ότι δεν βλέπουν ούτε μαφίες ούτε οπισθοδρόμηση. Πώς σχολιάζετε αυτές τις επικρίσεις;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα αφήσω κατά μέρος αυτά που αφορούν πολιτικά πρόσωπα. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς σε αυτά που μόλις αναφέρατε! Δυσκολεύεται κανείς να βρει λόγια που να περιγράφουν το μέγεθος της αθλιότητας. Γνωρίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός και η οικογένειά του αποτελούν στόχο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η στρατηγική τους επιλογή, να πλήξουν τον χαρακτήρα του Πρωθυπουργού, τη σύζυγό του, τα παιδιά του. Αντιλαμβανόμαστε για  τί μιλάμε; Στοχοποιείται ένα νέο κορίτσι, 18 χρονών, στην αφετηρία της ζωής του με πράγματα αχαρακτήριστα. Δεν έχει χαθεί απλώς το μέτρο. Μιλάμε για έναν κατήφορο χωρίς τελειωμό. Υπάρχουν δύο θέματα: Πρώτα από όλα, σε τέτοιου είδους αθλιότητες και ανηθικότητες, είναι σαφές ότι από εδώ και πέρα τον λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη. Στις δημοκρατίες, θεσμικά, οι πολίτες θωρακίζονται απέναντι σ’ αυτού του είδους τις αθλιότητες με τους κανόνες του Κράτους Δικαίου. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο ζήτημα. Ο κ. Καρανίκας ήταν ο Σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρώην Πρωθυπουργού. Είναι συνοδοιπόρος του από τα παλιά, από τα φοιτητικά τους χρόνια. Έχει περάσει μια ολόκληρη μέρα απ’ αυτό και θα το πω απλά: Δεν έχει βρεθεί κανένας να τον μαζέψει, δεν έχει βρεθεί κανένας να τον αποδοκιμάσει. Δεν θέλω να θυμίσω ότι σε περιπτώσεις όχι αντίστοιχες, -γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις- που στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ξεφεύγουν από τους ηθικούς και αξιακούς κανόνες τοποθέτησης στο δημόσιο βίο, έχουμε θέση τι συμβαίνει. Αποδοκιμάζονται, διαγράφονται, απομακρύνονται αμέσως. Όχι για τέτοιου είδους αισχρότητας και αθλιότητας θέματα. Και μια μέρα μετά, δεν έχει βρεθεί κανείς να αποδοκιμάσει ή να μαζέψει τον κ. Καρανίκα και αυτές τις αθλιότητες. Επιβεβαιώνεται ο φόβος μας ότι το χειρότερο από το να είσαι ανίκανος, είναι το να είσαι ικανός για όλα. Επιβεβαιώνεται ότι αυτός ο κατήφορος που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση, δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λίγο στην πανδημία θέλω να αναφερθώ. Με δεδομένο τώρα ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, άρα, υπερμεταδίδουν τον ιό, σκέφτεστε να επεκτείνετε τα τεστ και στους εμβολιασμένους; Κάτι που ζητάει και η εκπαιδευτική κοινότητα, ιδίως τώρα που ξεκινούν τα σχολεία και θα αρχίσουν τα παιδιά να μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει προς το παρόν ανακοινωθεί ένα πλαίσιο μέτρων που σκοπεύει στο να προστατεύσει με διαφορετικό τρόπο εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Οι εμβολιασμένοι, όντως, έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες φορές νοσούν. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ πιο θωρακισμένοι απέναντι στις απειλές της νόσου, απ’ ό,τι οι ανεμβολίαστοι. Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε ή να προσαρμόσουμε τη φιλοσοφία και την εφαρμογή των μέτρων και προς την κατεύθυνση αυτή, παρατηρώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, είμαστε εδώ να το δούμε.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ήσασταν σαφής, σε σχέση με την υποχρεωτικότητα και την εφαρμογή του νόμου για τους υγειονομικούς. Πλην, όμως, έχουν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία που αναφέρονται στις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στα Σώματα Ασφαλείας και μάλιστα πιο συγκεκριμένα σε αστυνομικούς της πρώτης γραμμής, ΔΙΑΣ, κ.λ.π., που έρχονται σε άμεση επαφή, όπου τα ποσοστά είναι τραγικά χαμηλά, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο από τις άλλες κατηγορίες. Τι θα κάνετε; Δηλαδή, γιατί δεν επεκτείνετε την υποχρεωτικότητα και σε αυτούς;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως έχουμε ξαναπεί και εδώ, αλλά και με άλλες ευκαιρίες, η επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εξακολουθεί να υπάρχει και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα αποφασίσουμε πως, με ποιον τρόπο και σε ποιον χρόνο θα εφαρμοστεί. Έγινε η προτεραιοποίηση της επιλογής αυτής σε έναν χώρο που νομίζω ότι κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα πρέπει να είναι ο πρώτος απόλυτα θωρακισμένος χώρος απέναντι στην απειλή της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι οι άνθρωποι που περιθάλπουν αυτούς που έχουν ανάγκη άμεσης και πρώτης βοήθειας. Είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν εκείνους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ.. Πρέπει να είναι προστατευμένοι απέναντι στον κορονοϊό και οι ίδιοι για τους  εαυτούς τους, αλλά και γι’ αυτούς τους οποίους καλούνται να υποστηρίξουν και να θεραπεύσουν. Δεν έχω ακούσει κανέναν να αμφισβητεί την προτεραιοποίηση της ανάγκης αυτής. Έχω ακούσει κάποια πράγματα τα οποία φαίνονται κάπως περίεργα και ανεξήγητα, περί μιας προαιρετικής υποχρεωτικότητας από τον χώρο των υγειονομικών, που καλό θα ήταν  όσοι συνεχίζουν να την επικαλούνται κάπως να την εξηγήσουν. Έχουμε φτάσει σε μία φάση που ο συναγερμός έχει σημάνει, που πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μην ξαναζήσουμε πράγματα που είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Συμφωνούμε όλοι ότι οι υγειονομικοί πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της θωράκισης απέναντι στην πανδημία. Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Κάποιοι που διαφωνούν με το μέτρο της υποχρεωτικότητας, τι ακριβώς λένε, δηλαδή;  Πού ακριβώς να επενδύσουμε; Τι επιχείρημα δεν έχουμε επιστρατεύσει για να τους πείσουμε; Έχουμε στερήσει την πρόσβαση σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα; Έχουμε αποκρύψει το γεγονός ότι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί σε όλο τον κόσμο; Έχουμε κρύψει καμιά πληροφορία ότι οι εθνικοί και υπερεθνικοί οργανισμοί υγείας λένε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές; Τι άλλο μένει στη φαρέτρα της επιχειρηματολογίας, δηλαδή, για να πεισθούν, εφόσον όλοι συμφωνούμε ότι σε αυτό το κομμάτι, στους υγειονομικούς, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν;

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η 1η Σεπτέμβρη είναι κοντά μας, σε δύο ημέρες και ήθελα να ρωτήσω αν έχει εικόνα η Κυβέρνηση για τον αριθμό των ανεμβολίαστων υγειονομικών και λοιπού διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία και αν υπάρχουν ήδη οι άνθρωποι, οι οποίοι  θα τους αντικαταστήσουν, γιατί τα νοσοκομεία σιγά-σιγά βλέπουμε ότι γεμίζουν, οι Μ.Ε.Θ. γεμίζουν, τα κρούσματα είναι πολλά. Θα είναι έτοιμο το Ε.Σ.Υ. να αντέξει ένα πιθανό νέο κύμα αν λείψει ένας συγκεκριμένος αριθμός είτε νοσηλευτών είτε διοικητικού προσωπικού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το Υπουργείο Υγείας έχει πλήρη εικόνα για τα ποσοστά των εμβολιασμένων. Δεν είναι χαμηλά τα ποσοστά των εμβολιασμένων. Ειδικά στο ιατρικό προσωπικό είναι πολύ υψηλά. Και στους νοσηλευτές και στο διοικητικό προσωπικό δεν είναι άσχημα τα ποσοστά. Εκεί βεβαίως είμαστε λίγο πιο κάτω απ’ ό,τι στους γιατρούς. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, με διάφορες επιλογές για το πώς θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις, έτσι ώστε το Σύστημα Υγείας να μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη ημέρα, αν κάποιοι άνθρωποι ανεξήγητα επιμείνουν στην επιλογή τους να μην εμβολιαστούν -όπως πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας- και υποστούν τις συνέπειες του νόμου, των μέτρων, τα οποία έχουν εξαγγελθεί. Οι επιλογές αυτές περιλαμβάνουν προφανώς την είσοδο νέων ανθρώπων, νέου δυναμικού, στο Σύστημα. Προφανώς περιλαμβάνουν την αναδιάταξη δυνάμεων μέσα στο ίδιο το Ε.Σ.Υ. για να καλυφθούν οι απαιτήσεις και οι λειτουργίες. Περιλαμβάνει κάποιες υπηρεσίες διοικητικές, προφανώς, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα σε άλλες δομές, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να λειτουργήσουν. Ένα πλήρες σχέδιο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες παρατηρηθούν. Προφανώς και περιμένουμε ότι ενδεχομένως το πρώτο διάστημα, κυρίως σε κάποιες περιοχές μπορεί να παρουσιαστούν τέτοιου είδους προβλήματα και αρρυθμίες. Το Υπουργείο Υγείας έχει το επιχειρησιακό σχέδιο. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και με τους διοικητές των νοσοκομείων και με τους ΥΠΕάρχες και μέρα με τη μέρα θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, προκειμένου το Ε.Σ.Υ. να λειτουργήσει με τις δυνάμεις που θα είναι κάθε μέρα στο Σύστημα.  

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να σας πάω λίγο μακριά, στο Αφγανιστάν. Το Υπουργείο Εξωτερικών απέτυχε να εξασφαλίσει τον απεγκλωβισμό -να το πούμε έτσι- από την Καμπούλ, των Αφγανών διερμηνέων που συνεργάστηκαν με την ελληνική αποστολή τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «SLpress», αυτό οφείλεται στην λιποψυχία των Ελλήνων αρμοδίων. Όλα τα στοιχεία δεν είναι και τόσο τιμητικά. Ο Πρέσβης δεν έδωσε στο Πακιστάν αρχικά τα διαπιστευτήρια, το αεροσκάφος που πήγε έκανε μια βόλτα και έφυγε. Υπάρχει κάποιο σχόλιο της Κυβέρνησης για την υπόθεση αυτή που εκθέτει πια τι χώρα; Και μπορεί να γίνει κάτι, ώστε και στο και πέντε γι’ αυτούς τους ανθρώπους, για να μην μείνουν στο έλεος των Ταλιμπάν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η εξωτερική πολιτική της χώρας, η πολιτικής της χώρας ευρύτερα, δεν χαρακτηρίζεται από λιποψυχία, σε κανένα επίπεδο. Όσοι παρακολουθούν πολύ στενά την Ελλάδα, νομίζω ότι το έχουν κατανοήσει αυτό. Οπότε βρίσκεται εντελώς εκτός τόπου και χρόνου όποιος τα ισχυρίζεται αυτά. Από εκεί και πέρα, ο καθένας βλέπει και διαβάζει τι συμβαίνει στην Καμπούλ. Βλέπει και διαβάζει πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα στο αφγανικό έδαφος, τι έγινε με τις επιθέσεις αυτοκτονίας, τι κλίμα πανικού επικρατεί και τι άλλες επιθέσεις προαναγγέλλονται, το λουτρό αίματος, που κόστισε σε ανθρώπους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και τα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε -και εξακολουθεί να κάνει- ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με την ελληνική Πολιτεία, να μπορέσουν να μεταφερθούν με ασφάλεια έξω από την Καμπούλ και το Αφγανιστάν προς την Ελλάδα ή σε άλλες χώρες. Δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας το ζήτημα αυτό. Απασχολεί πολλές χώρες της Ε.Ε.. Απασχολεί το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, όσους, εν πάση περιπτώσει, είχαν μια παρουσία στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια και συνεργάστηκαν με ανθρώπους εκεί. Η προσπάθεια αυτή δεν εγκαταλείπεται. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει κανείς να έχει πλήρη εικόνα του τι επικρατεί και τι ισχύει σήμερα εκεί. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και συνεχίζουμε να ασχολούμαστε.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν η Κυβέρνηση έχει ποσοτικοποιήσει τον αριθμό όσων είναι στους κλάδους για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Εννοώ τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις δομές υγείας. Σε μια υπόθεση εργασίας όλοι τελικά όλοι θα έσπευδαν να εμβολιαστούν, σε ποιο επίπεδο θα έφτανε το τείχος ανοσίας; Και αν μπορώ να συμπληρώσω, ότι αυτό που επαναλάβατε και εσείς -το έχει πει και ο κ. Σκέρτσος χθες- ότι όσοι δεν εμβολιαστούν και κάποια στιγμή πουν «ναι» και θελήσουν να επιστρέψουν στην εργασίας τους, λέτε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι στην ίδια θέση. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι εννοείτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, μιλάμε για κάποιους χιλιάδες ανθρώπους. Οπότε σε ό,τι αφορά το τείχος της ανοσίας, σας είπα ότι χρειαζόμαστε περίπου 1.000.000 εμβολιασμένους ακόμα. Άλλο το τείχος ανοσίας γενικά και άλλο να έχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος είναι εμβολιασμένος, ότι δεν θα νοσήσουν οι ίδιοι και ότι δεν θα αποτελούν και εστίες μετάδοσης του κορονοϊού στους ανθρώπους που πηγαίνουν εκεί. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Είναι γνωστά τα μέτρα, έχουν ανακοινωθεί και θα εφαρμοστούν, όπως προδιαγράφεται από τον χρόνο ανακοίνωσής τους.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από ανθρώπους που είναι κατά του εμβολιασμού και κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Είχαμε και επεισόδια. Έχει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού η Κυβέρνηση και θεωρεί ότι αυτά υποκινούνται από την Αριστερά ή ότι αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από την Αριστερά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που είδα και νομίζω ότι ο καθένας αυτό που είδε είναι ότι πρόκειται για μια ετερόκλητη σύνθεση ανθρώπων. Βλέπει εκεί ανθρώπους που έχουν διάφορες αντιλήψεις για τη ζωή, για την επιστήμη γενικώς και όχι μόνο για την επιστήμη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Συνυπάρχουν εκεί οι άνθρωποι αυτοί με άλλους ανθρώπους που κάθε φορά δεν διστάζουν να διαδηλώσουν με έμπρακτο τρόπο, μέσα από τα επεισόδια που προκαλούν, την άποψή τους για τη λειτουργία της αστικής Δημοκρατίας και του συντεταγμένου Κράτους. Το μεγαλείο της Δημοκρατίας είναι ότι μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των κανόνων που έχει, όλοι μπορεί να διαδηλώνουν τις αντιλήψεις και τις απόψεις τους, ακόμη κι αν αυτές είναι έτη φωτός μακριά από το 2021, μιας χώρας της Ε.Ε., όπως είναι η Ελλάδα. Αυτό που σε καμία περίπτωση νομίζω δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί, είναι ότι αυτού του τύπου οι απόψεις μπορούν να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε πολύ-πολύ σοβαρά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή. Και πολύ περισσότερο ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε τώρα, έχοντας διαβάσει, έχοντας μάθει τόσα πολλά για τον κορονοϊό από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, τέτοιου είδους προσεγγίσεις θα δίνουν τον τόνο της δημόσιας συζήτησης γύρω από το αναγκαίο ή μη του εμβολιασμού. Δίπλα σε αυτούς, ενδεχομένως, εξακολουθούν να υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν τις σοβαρές αμφιβολίες τους για την ασφάλεια του εμβολίου. Θα τους παρότρυνα να ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά τους σε ό,τι λέγεται από όλους τους επίσημους Οργανισμούς, από όλους τους εγνωσμένου κύρους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, σε εθνικές Αρχές αδειοδοτήσεων εμβολίων, σε Πανεπιστήμια που ενεπλάκησαν στην έρευνα, σε Πανεπιστήμια που αξιολογούν την πορεία των εμβολίων, σε δομές εθνικές και υπερεθνικές, σε ανθρώπους που κάνουν την επιλογή να διαλέξουν την ασφάλεια του εμβολίου για να θωρακιστούν απέναντι στον κορονοϊό. Να προστρέξουν στα στοιχεία, να προστρέξουν στους ειδικούς και τους κατάλληλους ανθρώπους, στα επιστημονικά δεδομένα, για να πάρουν απαντήσεις σε κάθε αμφιβολία που ενδεχομένως έχουν. Από εκεί και πέρα, αυτό που θέλω να πω σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, είναι ότι εδώ που βρισκόμαστε πρέπει όλοι, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, να ζητήσουμε να στηριχθεί το πρόγραμμα «Ελευθερία», το πρόγραμμα που η Πολιτεία, η ελληνική Κυβέρνηση διαμόρφωσε και έδωσε τη δυνατότητα στον καθένα και την καθεμία να εμβολιαστεί με ασφάλεια. Και να το κάνουμε αυτό με ειλικρίνεια, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς να κρύβουμε κάτω από το χαλί για λόγους επικοινωνιακούς ή συγκυριακούς, κραυγαλέες αντιφάσεις που καλύπτουν ορισμένοι μέσα στους χώρους τους όλο το προηγούμενο διάστημα και που η πραγματικότητα είναι ότι έκαναν πάρα πολύ μεγάλη ζημιά. Σας ευχαριστώ πολύ. ��� �

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *