Γ.Οικονόμου: Οι πυρκαγιές είναι μια από τις επιπτώσεις της σφοδρής κλιματικής κρίσης

Γράφτηκε από
Γ.Οικονόμου: Οι πυρκαγιές είναι μια από τις επιπτώσεις της σφοδρής κλιματικής κρίσης 1 1 950x633

Καλό μεσημέρι.
Οι πυρκαγιές είναι μια από τις επιπτώσεις της σφοδρής κλιματικής κρίσης που  πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη. Το φαινόμενο μάλιστα φέτος έπληξε, έως σήμερα, περισσότερο άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Οι φωτιές εκεί δυστυχώς – όπως είναι γνωστό- έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τεράστιες ζημιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πλήττεται και  η Ελλάδα. Τουναντίον.

Αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες πυρκαγιές κάθε εβδομάδα, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Μόνο το τελευταίο τριήμερο είχαμε 141 πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο τριήμερο ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει 141 φωτιές. Το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την επέμβαση των επίγειων, αλλά και εναέριων δυνάμεων. Και αυτό δεν έγινε στην τύχη, αλλά γιατί ακολουθείται το πλάνο που έχουμε διαμορφώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και γιατί αξιοποιούνται όλες οι κινήσεις, αλλά και όλες οι πρόνοιες που προληπτικά είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη περίοδο.

Παρά ταύτα υπάρχουν πυρκαγιές -από αυτές τις 141- που ο άμεσος έλεγχός τους δεν είναι πάντοτε εφικτός. Την ώρα αυτή  βρίσκονται σε εξέλιξη τρείς κυρίως πυρκαγιές: Στη Δαδιά Έβρου. Πρόκειται για μια κρίσιμη, πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια καθόσον το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς είναι ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της δυσκολίας, μιλάμε για ένα πάρκο 420.000 στρεμμάτων με πολύ πυκνή βλάστηση, δύσβατη γεωμορφολογία κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε πολλά σημεία  και με συνεχείς εναλλαγές της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέμου.

Μέχρι τώρα έχουν εξασφαλιστεί τα χωριά Δαδιά και Λυκόφως, εξελίσσεται καλά η αντιμετώπιση του μετώπου βορειοανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά. Η προσπάθεια εστιάζεται στο νοτιοδυτικό μέτωπο για να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά πριν από το σκληρό πυρήνα Α1 του Πάρκου. Στην περιοχή επιχειρούν αδιάκοπα -από την πρώτη στιγμή- 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες Δασοκομάντο και πεζοπόρων, 75 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Βρίσκεται συνεχώς εκεί ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ο κ. Στυλιανίδης, συντονίζει άλλα κυβερνητικά κλιμάκια και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Συνδράμουν δασικές υπηρεσίες, δυνάμεις του Στρατού, Πολιτική Προστασία, Δήμος και εθελοντικές οργανώσεις.

Έχουμε την πυρκαγιά επίσης που ξεκίνησε στο Σταυρό της Λέσβου, έχουμε ενεργές εστίες στη βορειοανατολική πλευρά, όπου επικεντρώνεται η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Στην περιοχή επιχειρούν 30 οχήματα, 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες Δασοκομάντο και πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Τέλος, στην πυρκαγιά της Κρέστενας η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται πριν από τον ορεινό όγκο της Σμέρνας. Στην περιοχή επιχειρούν 7 ομάδες Δασοκομάντο και πεζοπόρων τμημάτων, 125 πυροσβέστες, 52 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Όπως είναι γνωστό γίνονται πολύ τακτικές ενημερώσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα καλούσαμε όλους να δίνουν έμφαση σε αυτές τις ενημερώσεις, να αξιοποιούν τα στοιχεία που δίνονται από εκεί και όχι από κάποια άλλα πράγματα που ακούγονται από μεμονωμένους σχολιαστές, που δεν έχουν τη δυνατότητα πλήρους γνώσης για το πώς εξελίσσονται οι πυρκαγιές, τι δυνάμεις είναι στο πεδίο και πως πηγαίνει η αντιμετώπισή τους.

Θέλω να πω με ειλικρίνεια κάτι που τονίσαμε από την πρώτη στιγμή. Από την περσινή δυσάρεστη εμπειρία πήραμε μαθήματα, αναδιοργανωθήκαμε και μπορούμε να διαχειριστούμε τα φαινόμενα -σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης- καλύτερα από προηγούμενες περιόδους. Σε ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο -σας μίλησα για 141 πυρκαγιές το τελευταίο τριήμερο- το οποίο δεν πρόκειται να απαλυνθεί όσο δεν υπάρχουν δραστικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι  άμεσες ζημιές, αλλά και οι ευρύτερες επιπτώσεις από τις πυρκαγιές είναι, δυστυχώς, αναπόφευκτες.

Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει τρόπος για να μην ξεσπάσουν πυρκαγιές ή να αντιμετωπιστούν όλες από τα πρώτα λεπτά και με τον τρόπο αυτό να μην προκληθούν ζημιές είναι απλώς εκτός πραγματικότητας. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, και ήδη κάνουμε, είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις του. Με περισσότερα υλικά μέσα, με περισσότερες ανθρώπινες δυνάμεις, με καλύτερο συντονισμό, για να μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να  ανταποκρίνεται όλο και καλύτερα σε ένα πρόβλημα που όπως παρακολουθούμε δεν είναι ελληνικό, αλλά είναι παγκόσμιο. Η συνολική εικόνα είναι δύσκολη, αλλά, έως σήμερα, είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι, σε κάθε επίπεδο και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

Δεν θριαμβολογούμε, δεν κομπάζουμε, αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει -με μελέτη των δεδομένων και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, με οργανωμένο σχέδιο, με τεχνογνωσία και επαγγελματισμό- να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες -είναι το πρώτο, το βασικό- και να μπορούμε να θέτουμε πια τις πυρκαγιές υπό έλεγχο σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο παρελθόν. Η δική μας πολιτική είναι σαφής: Συνεχής προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης, καλύτερη ανταπόκριση και ως προς τους χρόνους και ως προς την αποτελεσματικότητα στα φαινόμενα, προστασία της ανθρώπινης ζωής, περιορισμός των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες και στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές, προστασία των πληγέντων, τάχιστη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι τώρα είναι ώρα της προσπάθειας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η ώρα των απολογισμών και των συγκρίσεων θα έρθει αργότερα.

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την αναβίωση της περιοχής στο Μάτι Θέλω να επισημάνω, καθώς τις μέρες αυτές συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ότι  βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη συνολική αναβίωση της περιοχής. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας η Κυβέρνησή μας, ξεκίνησε το σχεδιασμό ενός νέου οικισμού στην πυρόπληκτη περιοχή.

Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης προχώρησε ένα έργο που στο παρελθόν θα απαιτούσε πάνω από 10 χρόνια για να υλοποιηθεί. Ήδη, η  περιοχή διαθέτει σχέδιο πόλης, δηλαδή ένα πλήρως θεσμοθετημένο -με την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας- Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που περιγράφει αναλυτικά τις χρήσεις γης, την οργάνωση του χώρου και τις πολεοδομικές κατευθύνσεις  για ένα πρότυπο οικισμό.

Παράλληλα, με ταχείες διαδικασίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, προχώρησε στο δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού, δηλαδή στην εκπόνηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, που αφορά το σχεδιασμό για κάθε ιδιοκτησία και κοινόχρηστο χώρο στον οικισμό. Το  Σχέδιο ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα – με τη συμμετοχή και των κατοίκων- και αναμένεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση ώστε να προχωρήσει και το τελικό στάδιο που είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που θα ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε επίπεδο οικοπέδου.

Η Κυβέρνηση, όπως έχουμε δεσμευτεί, μεριμνά για την πλήρη αποκατάσταση της ζωής στο Μάτι, τιμά με τον τρόπο αυτό έμπρακτα τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας και διαμορφώνει ένα πρόγραμμα-πιλότο τόσο για πληγείσες περιοχές, όσο και για την πληρέστερη οχύρωση των αντίστοιχων οικισμών.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *