Γ. Οικονόμου με νέους αγρότες: Οι παραγωγοί στην καρδιά της Φθιώτιδας της επόμενης μέρας

Γράφτηκε από
Γ. Οικονόμου με νέους αγρότες: Οι παραγωγοί στην καρδιά της Φθιώτιδας της επόμενης μέρας

Η ηλικιακή ανανέωση των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γη -τη γεωργία, την παραγωγή, τον πρωτογενή τομέα- είναι ένα πολύ σημαντικό στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε και ως χώρα, αλλά και ως τόπος, ως Φθιώτιδα. Είναι κεφαλαιώδες ζήτημα επιβίωσης της χώρας, με διαστάσεις περιφερειακής ανάπτυξης και γεωπολιτικής.

Όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την κατεύθυνση αυτή ανασχεδιάσαμε το πρόγραμμα στήριξης των νέων αγροτών, δίνοντας πολύ πιο ουσιαστικά κίνητρα, φθάνοντας τη χρηματοδότηση σε ποσά που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, ύψους 35-40 χιλ. ευρώ, με πολύ αυστηρούς όρους, μεγαλύτερη χρονική δέσμευση, για να πιάσει τόπο η επένδυση αυτή, σε ανθρώπους που θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμα, να ασχοληθούν με τη γη, να εκπαιδευτούν σωστά, να έχουν τα κίνητρα και τις δυνατότητες για να προχωρήσουν.

Σήμερα είχα τη δυνατότητα να συζητήσω με νέους αγρότες από όλη τη Φθιώτιδα, με ανθρώπους από όλες τις περιοχές του νομού μας, για την εμπειρία τους μέσα από το Πρόγραμμα, τις ευκαιρίες, τα κίνητρα που αξιοποίησαν, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως νέοι παραγωγοί.

Συζητήσαμε για το κόστος παραγωγής, τις τιμές, την ανάγκη να σχεδιάζουμε πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, αλλά και πολιτικές που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα τους. Μόνιμες πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής, και επιπλέον έργα υποδομής και τρόπους αξιοποίηση των κινήτρων που δίνονται για συνεργατικά σχήματα.

Όσοι περισσότεροι νέοι άνθρωποι μπαίνουν στον πρωτογενή τομέα, με τη φρεσκάδα της σκέψης, τη δημιουργικότητα, με το καινούριο που πρεσβεύουν -αξιοποιώντας παράλληλα και την εμπειρία των παλαιότερων, την τεχνογνωσία και την κουλτούρα που υπάρχει στην περιοχή μας- τόσο καλύτερα θα πηγαίνουν τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή.

Η αγροτιά, η παραγωγή, η κτηνοτροφία, ο πρωτογενής τομέας είναι η καρδιά της Ελλάδας και οφείλουμε με αποτελεσματικές και ουσιαστικές πολιτικές να στεκόμαστε στο πλευρό τους και να επενδύουμε πάνω τους για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, για να είναι η Φθιώτιδα της επόμενης μέρα πάντα μπροστά, τώρα πιο δυνατά.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *