Γ. Οικονόμου: Επίσκεψη σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Γράφτηκε από
Γ. Οικονόμου: Επίσκεψη σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη  Γ. Οικονόμου: Επίσκεψη σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη photo5 950x633

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, επισκέφτηκε την Τετάρτη (29/07) την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ.

Βρέθηκε στη γέφυρα του Νέστου στους Τοξότες και είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για το αρδευτικό έργο πνοής – με την ολοκλήρωση του αναμένεται να αρδεύει περίπου 56.000 στρέμματα αγροτικής γης – για την ευρύτερη περιοχή, αυτό της μεταφοράς νερού από τον Ποταμό Νέστο στην Κοιλάδα της Ξάνθης.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, ανέλυσε κατά τη διάρκεια της 4ης εκδήλωσης στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ, στην Κομοτηνή, τη σημασία της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ για την Ελλάδα.

«Με την πολιτική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ  στο Λουξεμβούργο,  ανοίγει ο δρόμος για την απρόσκοπτη υλοποίηση ενισχύσεων και επενδύσεων στον ελληνικό πρωτογενή τομέα ύψους 19,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Ήταν μία σπουδαία νίκη – επιτυχία για την Ελλάδα, με τρία βασικά συμπεράσματα να τη συνοδεύουν.

Πρώτον, η Ελλάδα πέτυχε να διατηρήσει τα χρήματα για τη νέα προγραμματική περίοδο στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη, παρά το γεγονός ότι,  ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μειώθηκε από το 37,6% του προϋπολογισμού της ΕΕ την περίοδο 2014-2020 στο 28,5% για την περίοδο 2021-2027. Δεύτερον, οι αλλαγές  που προωθήθηκαν σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ από το 1990 και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν θα επηρεάσουν τον πρωτογενή τομέα για τις επόμενες δεκαετίες. Τρίτον, η νέα ΚΑΠ καθιστά τον αγρότη πρωταγωνιστή στην επίτευξη περιβαλλοντικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών στόχων με μια φιλοσοφία, ωστόσο, που διαφέρει σημαντικά από όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Η βασική διαφορά είναι ότι εστιάζει στην μετατόπιση από την στήριξη του γεωργικού εισοδήματος στην στήριξη του παραγωγού, σε συνδυασμό όμως  με την παραγωγή «δημοσίων αγαθών», τόνισε αρχικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, και ακολούθως σταχυολόγησε τις έξι προτεραιότητες:

  • Δικαιότερος  καταμερισμός των ενισχύσεων με προτεραιότητα τους νέους, στις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις
  • Ενίσχυση  της συμμετοχής των συνεργατικών και συνεταιριστικών δομών στην αγροτική οικονομία.
  • Δημογραφική  ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της υπαίθρου στη βάση ενός ειδικού σχεδίου παρεμβάσεων για πολιτικές γης, διαδοχής, αξιοποίησης της σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής γης, πολιτικής επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων.
  • Κατασκευή νέων αρδευτικών έργων και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών.  
  • Ανάπτυξη μιας ισχυρής  ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων με χαρακτηριστικά που μπορούν να τους δώσουν προστιθέμενη αξία και η στρατηγική στόχευση σε εκείνα που μπορεί να είναι διεθνώς εμπορεύσιμα.
  • Εκπαίδευση  κατάρτιση,  συμβουλευτική υποστήριξη, προώθηση της καινοτομίας  και ψηφιακός μετασχηματισμός στον πρωτογενή τομέα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, επιφύλαξε ιδιαίτερη μνεία στο ζωτικής σημασίας για τη Ροδόπη αρδευτικό έργο του φράγματος του Ιάσμου, το οποίο παρέμεινε τόσα χρόνια στάσιμο και για το οποίο δεσμεύτηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *