Γιάννης Οικονόμου: Νέοι ορίζοντες για τα Α.Ε.Ι.

Γράφτηκε από
Γιάννης Οικονόμου: Νέοι ορίζοντες για τα Α.Ε.Ι. 1 1 950x633

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση και αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο «Νέοι ορίζοντες για τα Α.Ε.Ι.». Τη σημασία και τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου ανέδειξε εκτός από την Υπουργό, κυρία Κεραμέως και τους ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε, χθες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός, ανάμεσα στα άλλα, ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο κάνει πράξη αυτό που λέει ο τίτλος του: Ανοίγει πραγματικά νέους ορίζοντας για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Επισήμανε τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και τις καινοτομίες που εισάγονται με στόχο την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Πατρίδα μας. Υπογράμμισε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου υλοποιείται το σύνολο των προγραμματικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι το όγδοο κατά σειρά νομοθέτημα του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο συμπληρώνεται το πλέγμα αλλαγών για το οποίο είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Από τη διετή προσχολική εκπαίδευση με την ξένη γλώσσα, μέχρι σχολείο των νέων δεξιοτήτων, το σχολείο των σύγχρονων μαθημάτων και των δημιουργικών δραστηριοτήτων. Με τους 25.000 νέους διορισμούς εκπαιδευτικών -16.200 που έχουν γίνει μέχρι τώρα και άλλους 8.500 που αναμένονται- τους πρώτους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια. Με τα 120 πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τα οποία τυγχάνουν πάρα πολύ θετικής ανταπόκρισης από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά φυσικά και την έμφαση την οποία έχουμε δώσει στην εξειδικευμένη επαγγελματική γνώση.

Όλα αυτά εννοούσαμε, όταν λέγαμε από την αρχή ότι η δημόσια Παιδεία για την Κυβέρνησή μας είναι προτεραιότητα. Γιατί, όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός, η ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω, αλλά το να δίνει ίσες ευκαιρίες σε ανθρώπους που έχουν τις ίδιες φιλοδοξίες. Πραγματικά προοδευτικός είναι εκείνος που φέρνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, με σπουδές που συνεπάγονται ένα καλύτερο μέλλον.

Τώρα -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο απελευθερώνεται για να ανταποκριθεί στο διπλό καθήκον του: Να μορφώσει τους νέους Έλληνες, αλλά και να διαμορφώσει τη νέα Ελλάδα. Και στον ίδιο αναπτυξιακό ρόλο η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμιά μας, θα μπορούν πλέον να συγκροτούν στο εσωτερικό τους θερμοκοιτίδες νέων επιχειρήσεων.

Η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση προσφέρει ποιοτικότερη εκπαίδευση και πολλές δυνατότητες στη νεολαία που θέλει να προοδεύσει, στη νεολαία της δημιουργίας. Προσφέρει τα μέγιστα και στους καθηγητές που ενδιαφέρονται για την έρευνα και τη διδασκαλία. Το νομοσχέδιο βάζει στην άκρη όσους είναι υπέρ της βίας και της ανομίας και όσους βλέπουν στο Πανεπιστήμιο ένα όχημα προσωπικών και κομματικών συμφερόντων.

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Εκπαίδευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *