Αυτοψία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στα έργα του Φαληρικού

Γράφτηκε από
Αυτοψία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στα έργα του Φαληρικού IMG 7919 950x1267

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισκέφτηκε σήμερα τα έργα στο φαληρικό όρμο προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών καθώς και για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που προκλήθηκε χθες στην παλιά παραλιακή εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλο,  ενημερώθηκε για τη λειτουργία του αντιπλημμυρικού έργου στο δυτικό κανάλι, που κατασκευάζεται στο πλαίσιο των έργων της Α΄ Φάσης του Φαληρικού Όρμου. Το έργο, όπως επισημάνθηκε, παρέλαβε όλα τα όμβρια από την περιοχή του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ανατολικό τμήμα του εκτελούμενου έργου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Ωστόσο επισημαίνεται ότι αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν οριστικά σε περίπου 3 μήνες, με την ολοκλήρωση των έργων της Α΄ Φάσης του Φαληρικού Όρμου, στην παραλιακή λεωφόρο. Με το έργο αυτό κατασκευάζονται υπερσύγχρονοι  συλλεκτήρες  απορροής και αποστραγγιστικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίσει στο ακέραιο την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, τις ζωές και τις περιουσίες των περιοίκων, κυρίως στους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου.

Να σημειωθεί ότι λόγω του πολύ υψηλού όγκου των νερών που κατέβασε ο Ιλισός προκλήθηκε μία υπερχείλιση στην περιοχή που έχουν γίνει οι νέες γραμμές του τραμ. Παρότι υπάρχει αντλιοστάσιο το οποίο λειτουργεί μέχρι και τώρα, όπως αντλιοστάσιο υπάρχει και στην Εθνάρχου Μακαρίου, ο όγκος των νερών ήταν τόσο μεγάλος  που δεν μπορούσε να παραληφθεί στο σύνολό του.

Υπογραμμίζεται ότι εάν δεν υπήρχαν τα έργα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα ώστε να λειτουργήσουν ανασταλτικά, ως λεκάνη ανάσχεσης, πολύ μεγαλύτερος όγκος νερού θα είχε υπερχειλίσει στο χώρο. Με την ολοκλήρωση εντός του προσεχούς τριμήνου και μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και του ανατολικού τμήματος του αντιπλημμυρικού έργου όλα αυτά τα προβλήματα θα εξαλειφθούν.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε σαφείς οδηγίες προκειμένου μέχρι το βράδυ να έχουν απομακρυνθεί ο τεράστιος όγκος του νερού που βρίσκεται στην περιοχή. Όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια τα οποία έχουν ενισχυθεί με επιπλέον αντλίες που έχουν στείλει η Περιφέρεια, ο ανάδοχος, η ΕΥΔΑΠ και η πυροσβεστική προκειμένου να απομακρυνθούν τα νερά που έχουν συσσωρευθεί από το χαμηλό τμήμα της εισόδου

Με αφορμή την επίσκεψή του στην περιοχή ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Επισκέφθηκα σήμερα τα έργα του Φαληρικού προκειμένου να ενημερωθώ τόσο για την πρόοδο των εργασιών, όσο και για τις ενέργειες που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες μας σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου άμεσα να αποκατασταθούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη χθεσινή κακοκαιρία. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου τριμήνου και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και των όμορων δήμων. Για πρώτη φορά εκτελείται από την Περιφέρεια ένα ευρύ πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων στο οποίο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων καθαρισμοί ρεμάτων με προϋπολογισμό πάνω από 13 εκ. ευρώ και καθαρισμοί φρεατίων με προϋπολογισμό πάνω από 24 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια Αττικής,  σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοικήσεις που εκτελούσαν έργα στα χαρτιά, για πρώτη φορά υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις του επικεφαλής του συνδυασμού της δημοτικής παράταξης Πειραιάς για Όλους τόνισε: «Αυτά που λέει ο κ. Μπελαβίλας δεν ισχύουν!

Δεν έχει καμία απολύτως σχέση ο Κηφισός με το έργο που εκτελούμε και σε καμία περίπτωση δεν έφραξαν με μπάζα οι εκροές. Ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πολύ μεγάλος και η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε προχωρήσει μια σειρά από έργα το πρόβλημα θα ήταν τεράστιο με απρόβλεπτες συνέπειες».

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *