Αναβάθμιση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμάτων (Μ.Ε.Α.) Άμφισσας

Γράφτηκε από
Αναβάθμιση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμάτων (Μ.Ε.Α.) Άμφισσας

Υποβλήθηκε από τον Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. η αίτηση χρηματοδότησης για την ένταξη της Πράξης με τίτλο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Μ.Ε.Α. (ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ) ΑΜΦΙΣΣΑΣ» (MIS 5124316) συνολικού προϋπολογισμού 13.085.426,58 ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πράξη αφορά στην εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία του έργου της αναβάθμισης της υφιστάμενης Μ.Ε.Α. Άμφισσας (εργοστάσιο κομποστοποίησης) καθώς και στην προμήθεια του απαραίτητου κινητού εξοπλισμού (π.χ. ένας ελαστιχοφόρος φορτωτής με κάδο φόρτωσης κατάλληλης χωρητικότητας, 2 ανυψωτικά περονοφόρα οχήματα (τύπου αντιβάρου), 1 φορτηγό όχημα μεταφοράς απορριμματοκιβωτίων (hook-lift), 10 απορριμματοκιβώτια (hook-lift container) χωρητικότητας 25 m 3, 20 κλωβοί ανακυκλώσιμων υλικών χωρητικότητας 1,5 m 3 κ.ο.κ.) για την άρτια λειτουργία του.

Η Μ.Ε.Α. Άμφισσας μετά την αναβάθμισή της θα εξυπηρετεί τους Δήμους που προβλέπει το ισχύον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και θα είναι σε θέση να υποδεχτεί πέραν του προδιαλεγμένου κλάσματος των οργανικών αποβλήτων και των πράσινων αποβλήτων και τα υπόλοιπα παραγόμενα αστικά απόβλητα συνολικής δυναμικότητας 11.200 tn/έτος Α.Σ.Α. εκ των οποίων: α) 9.200 tn/έτος είναι υπολειπόμενα σύμμεικτα απόβλητα, β) 2.000 tn/έτος είναι η παραγόμενη ιλύς από τις Ε.Ε.Λ. της Π.Ε. Φωκίδας.

Επιπλέον, θα δέχεται προς επεξεργασία ποσότητα 4.600 tn/έτος ανακυκλώσιμων υλικών από χωριστή συλλογή σε διακριτή βάρδια. Τα βασικά τμήματα επεξεργασίας της Μ.Ε.Α. θα έχουν ως εξής: Υποδοχή & Μηχανική επεξεργασία, Βιολογική Επεξεργασία (Αερόβια κομποστοποίηση), Ωρίμανση, Μονάδα Ραφιναρίας κόμποστ τύπου Α, Αποθήκευση ανακτώμενων προϊόντων, Λοιπές υποδομές (Βοηθητικά Κτίρια, στέγαστρο ωρίμανσης, διατάξεις απόσμησης και αποκονίωσης, έργα πυροπροστασίας, έργα διαχείρισης ομβρίων, δεξαμενές, Η/Μ εγκαταστάσεις, έργα πρασίνου κ.ά.).

Τα παραγόμενα προϊόντα από τη λειτουργία της Μ.Ε.Α. με τη χρήση της προαναφερθείσας τεχνολογίας θα είναι: ανακτώμενα ανακυκλώσιμα προϊόντα (γυαλί, χαρτί και χαρτόνι, σιδηρούχα μέταλλα, μη σιδηρούχα μέταλλα (αλουμίνιο), πλαστικά (PET, PE)), κόμποστ τύπου Α (CLO) από το οργανικό κλάσμα των σύμμεικτων Α.Σ.Α. με την ιλύ, υπόλειμμα προς ταφή.

Η κατασκευή και λειτουργία της αναβάθμισης της Μ.Ε.Α. Άμφισσας, αποτελεί την ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων της εξυπηρετούμενης περιοχής, ενισχύοντας τους στόχους της ανάκτησης-ανακύκλωσης και επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και οικονομίες κλίμακας με το μικρότερο δυνατό κόστος διαχείρισης για τον ωφελούμενο πληθυσμό.

Με την προτεινόμενη επέκταση και αναβάθμιση της Μ.Ε.Α. Άμφισσας συμπληρώνεται το «παζλ» του οικείου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων και των απαραίτητων υποδομών επεξεργασίας στην Π.Ε. Φωκίδας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τους στόχους της κυκλικής οικονομίας.

Η Πράξη με την ολοκλήρωσή της θα συμβάλλει: α) στην ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των παραγόμενων Α.Σ.Α. του ωφελούμενου πληθυσμού (σύμμεικτα, χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα απόβλητα) και της ιλύος αστικού τύπου από τις Ε.Ε.Λ. της Π.Ε. Φωκίδας σύμφωνα με το Ε.Σ.Δ.Α. και το ΠΕ.Σ.Δ.Α. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και β) στην υλοποίηση των στόχων της ανάκτησης, ανακύκλωσης και μείωσης του όγκου των Α.Σ.Α. που οδηγούνται προς τελική διάθεση, οι οποίοι τίθενται στις διατάξεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *