Έκθεση ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από
Έκθεση ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Ένα εικαστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη”. Η έκθεση παρουσιάζει συγκεντρωτικά τις οκτώ ξεχωριστές θεματικές εκθέσεις του ζωγράφου και λογοτέχνη Βασίλη Ιωαννίδη, που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 έως το 2011 στον μικρό εκθεσιακό χώρο Δίπολο, ως μια πρωτοβουλία του ιδίου προκειμένου να παρουσιαστούν εικαστικά τα σημαντικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια ερευνητική προσπάθεια που σκοπό έχει να σκιαγραφήσει τη Θεσσαλονίκη, να ξετυλίξει τις όψεις της πόλης σαν μικρές ιστορίες και τελικά να δημιουργήσει ένα σπονδυλωτό εικαστικό μυθιστόρημα. Κάθε μία από τις 8 θεματικές ενότητες αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Οι θεματικές ενότητες είναι: «Άνω Πόλη», «Το λιμάνι», «Η κεντρική αγορά», «Παραλία Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκός», «Παραβαρδάρια περιοχή, σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης», «Γενικές απόψεις Θεσσαλονίκης, περιαστικός χώρος», «Αρχιτεκτονικά, βιομηχανικά κτίσματα και μνημεία της Θεσσαλονίκης», «Σκηνές με ανθρώπους στην παραλία».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι κυριότεροι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες με σημαντική θητεία στην αστική τοπιογραφία: Αδαμαντίδης Γιάννης, Βλαχοπούλου Άρτεμις, Ζαχαριάδης Σώτος, Ζογλοπίτης Φώνης, Θωμαΐδη Ναταλία, Ιωαννίδης Βασίλης, Κουτρουμπής Κώστας, Μαβίδης Γιάννης, Μάνος Φίλιππος, Παπασπύρου Ντίνος, Τσατσάγιας Γιάννης.

Στους καλλιτέχνες δόθηκε ειδική παραγγελία να δημιουργήσουν εικαστικά έργα αποκλειστικά για αυτές τις εκθέσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο εικαστικό υλικό που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο σύνολό του. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν πίνακες παλαιότερων χρόνων ώστε να μπορέσει το αποτέλεσμα να είναι ολοκληρωμένο. Παρά τη χρονική απόσταση από τις αρχικές θεματικές εκθέσεις, το περιεχόμενο παραμένει επίκαιρο καθώς οι καλλιτέχνες έχουν καταφέρει μέσα από τις διαφορετικές τεχνοτροπίες και εικαστικές προσεγγίσεις τους να αποδώσουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, τον χαρακτήρα της και τον εσωτερικό της ρυθμό, δημιουργώντας τελικά ένα εικαστικό οδοιπορικό στην πόλη.

Την ημέρα των εγκαινίων θα γίνει και η παρουσίαση του ομότιτλου εικαστικού λευκώματος από την ιστορικό τέχνης Ευθυμία Κούντουρα.

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρία Ιωαννίδου

Διάρκεια έκθεσης: 14 Μαρτίου έως 23 Απριλίου 2023

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Βασ. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας : Τετάρτη έως Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο 11:00 – 16:00
Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 | e-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *