Φωκίδα: Εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη της Ντρέμισσας

Γράφτηκε από
Φωκίδα: Εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη της Ντρέμισσας Φωκίδα: Εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη της Ντρέμισσας                                        950x678

Ο Δήμος Δελφών, η Δημοτική Ενότητα Καλλιέων και η Δημοτική Κοινότητα Πανουργιά προσκαλούν στην εκδήλωση Μνήμης για τη Μάχη της Ντρέμισσας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στη θέση «Αρβανιτόραχη», της Δημοτικής Κοινότητας Πανουργιά και το πρόγραμμα αυτής έχει ως εξής:

11:00 -Προσέλευση προσκεκλημένων
11:15 -Επιμνημόσυνη Δέηση
-Προσκλητήριο οπλαρχηγών
-Εκφώνηση Πανηγυρικού Λόγου από τον κ. Παναγιώτη Καραδήμα, επί συμβάσει Λέκτορα στη Σχολή Ικάρων
-Κατάθεση Στεφάνων
-Τήρηση ενός λεπτού σιγής
-Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
-Πέρας τελετής

Όταν ο Ομέρ Βρυώνης, ως επικεφαλής 3.000 Τουρκαλβανών, όρμησε προς το πλευρό της Γκιώνας, το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαΐου του 1821. Στην Αρβανιτόραχη όμως, τους περίμεναν ο Πανουργιάς με Ρουμελιώτες Οπλαρχηγούς και 700 περίπου πολεμιστές. Όπως συνέβη και σε άλλες μάχες, έτσι και σε αυτή οι αριθμοί δεν έπαιξαν ρόλο. Το πάθος και η ορμή από τις σπουδαίες συγκρούσεις που είχαν προηγηθεί οδήγησαν σε μία ακόμα σημαντική νίκη.

Οι δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω τους 300 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Το πιο σημαντικό όλων, όμως, ήταν το ότι ο επικεφαλής τους δεν είχε άλλη επιλογή, από το να εγκαταλείψει το σχέδιό του για πέρασμα στην Πελοπόννησο. Συνέπεια αυτού ήταν να δοθεί χρόνος στις Ελληνικές δυνάμεις για την κατάληψη της Τρίπολης, κάτι που οδήγησε σταδιακά και στην εδραίωση της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο εορτασμός της μεγάλης μάχης της Ντρέμισσας, μετά από προτροπή της Αδελφότητας Πανουργιωτών «Οι Άγιοι Ταξιάρχαι», καθιερώθηκε το 2000 με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιέων. Έκτοτε εορτάζεται την παραμονή του Αγίου Πνεύματος, όπως θα γίνει και φέτος, την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024.

Ετικέτες άρθρου:
· ·
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *