Τροπολογία σχετικά με τη μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας

Γράφτηκε από
Τροπολογία σχετικά με τη μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας                09 06 22

Με τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Φωκίδας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Μπούγας, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και θα ενσωματωθεί στο κείμενο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου, οι δήμοι Δελφών και Δωρίδας, καθώς και οι μεσαίοι και μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι και δήμοι πρωτευουσών νομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που υπάγονται στην ευρύτερη έννοια των ορεινών δήμων, δηλαδή όχι μόνο όσοι ορίζονται ως τέτοιοι από τον «Καλλικράτη» και τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά κι όσοι περιλαμβάνουν ορεινές κοινότητες σε ποσοστό άνω του 50%, εντάσσονται σε καθεστώς μοριοδότησης στην ανώτατη κλίμακα, δηλαδή κατά 20 μονάδες.

Πρακτικά, οι υποψήφιοι μόνιμοι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών προτάσσονται των λοιπών υποψηφίων καθώς αποδίδεται ο μέγιστος αριθμός μονάδων, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος λαμβάνουν 5 μονάδες. Η προσαύξηση μάλιστα δεν εφαρμόζεται μόνο στις γραπτές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και σε όλες τις προσλήψεις, περιλαμβανομένων των ιδιωτικού δικαίου συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ο νομός Φωκίδας υπαγόταν σε καθεστώς εντοπιότητας από το 2009, με διάταξη που είχε εισηγηθεί τότε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ο Βουλευτής Φωκίδας. Λόγω καθυστέρησης στην έκδοση της οικείας διαπιστωτικής πράξης, η διάταξη εφαρμόστηκε μόλις τον Μάιο του 2018. Εν συνεχεία, ο ν. 4765/2021 παρέσχε καθεστώς αυξημένης μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας μόνο στους μικρούς δήμους της Στερεάς Ελλάδας, όπως προσδιορίζονται βάσει του ν. 4555/2018. Μετά την αποδοχή της τροπολογίας, η Φωκίδα και οι λοιπές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας αποκτούν καθεστώς παραμεθορίων περιοχών σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης του ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς οι υπάλληλοι που διορίζονται σε θέσεις του Δημοσίου στις περιοχές αυτές επιδιώκουν με διάφορους τρόπους ν΄ απομακρυνθούν λόγω των δυσμενών συνθηκών, με αποτέλεσμα τη μη εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την ταλαιπωρία των πολιτών. Θα δώσει ακόμη τη δυνατότητα στους νέους της Στερεάς Ελλάδας, που έχουν τα προσόντα και επιθυμούν να εργαστούν στη δημόσια διοίκηση, να παραμείνουν στον τόπο τους και αποκαθιστά την ισότητα, καθώς οι εν λόγω περιοχές στερούνται αδικαιολόγητα την ευεργετική πρόβλεψη της μοριοδότησης.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *