ΣΥΡΙΖΑ: Ασφυκτική κατάσταση με τη διαχείριση απορριμμάτων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας

Γράφτηκε από
ΣΥΡΙΖΑ: Ασφυκτική κατάσταση με τη διαχείριση απορριμμάτων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Ασφυκτική η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας»

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας, ήδη κορεσμένος εδώ και χρόνια, σταμάτησε τη λειτουργία του, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Εύβοια.

H λύση που έχει επί του παρόντος προκριθεί, η ολιγόμηνη δηλαδή μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων–Μεσσαπίων στον ΧΥΤΑ Δυτ. Θεσσαλίας στα Τρίκαλα και των Δήμων Κύμης–Αλιβερίου, Καρύστου και Ερέτριας-Αμαρύνθου στον ΧΥΤΑ Θήβας δεν λύνει το πρόβλημα και απλά “κλωτσάει το τενεκεδάκι” λίγο παρακάτω χωρίς την παραμικρή νύξη για το τι πρόκειται να συμβεί μετά, ενώ ταυτόχρονα εκτινάσσει το κόστος μεταφοράς και ως εκ τούτου των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι δημότες στα ύψη.

Παράλληλα, η επιλογή αυτή εντείνει περισσότερο και τα προβλήματα των χώρων υποδοχής, αφού ο ΧΥΤΑ Θήβας έχει μόλις 8 μήνες διάρκεια ζωής, ενώ η πιθανή επιλογή του ΧΥΤΑ Ιστιαίας που εξετάζεται αποτελεί ένα εφιαλτικό σενάριο που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει τη διακοπή της λειτουργίας του λόγω κορεσμού του στο άμεσο μέλλον, γενικεύοντας το πρόβλημα σε ολόκληρο το νομό Ευβοίας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί είναι μεγάλες. Οι αρμόδιοι Φορείς έχουν υποβάλει τις μελέτες για την υλοποίηση του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Χαλκίδας -συνολικού προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ- εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας καθυστερεί αναίτια τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του έργου, παρότι έχει τη δυνατότητα από το 2020 να το εντάξει στο ΕΣΠΑ.

Επειδή η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Εύβοιας είναι οριακή
Eπειδή το ενδεχόμενο τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους των πόλεών της είναι πιο ορατό από ποτέ
Eρωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1) Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για την άμεση ένταξη και χρηματοδότηση των έργων ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας;

2) Θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση των πέντε Δήμων της Νότιας και Κεντρικής Εύβοιας για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους, προκειμένου να μην επωμιστούν οι πολίτες μέσω των δημοτικών τελών το υπέρογκο κόστος;

Ο ερωτών βουλευτής
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares