ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία το συντομότερο δυνατόν η ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία

Γράφτηκε από
ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία το συντομότερο δυνατόν η ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία        950x633

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Αναγκαία το συντομότερο δυνατόν η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι διακομιδές παιδιών από νοσοκομεία της περιφερείας σε ΜΕΘ των Αθηνών έχουν αυξηθεί.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα διακομίστηκε ένα 3χρονο παιδί από το Νοσοκομείο Κοζάνης στη ΜΕΘ του Παίδων Πεντέλης, ενώ παιδιά από Γρεβενά και Κοζάνη μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Ρίου και την Αθήνα.
Ανήμερα των Θεοφανίων διακομίστηκε από το γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στην Αττική και το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ένα 11χρονο κοριτσάκι με σοβαρή υποκείμενη νόσο.

Τα παραπάνω περιστατικά διακομιδών παιδιών από την περιφέρεια σε ΜΕΘ της Αθήνας, καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αναγκαιότητα λειτουργίας νέων ΜΕΘ Παίδων σε περιφερειακά νοσοκομεία.

Στη Θεσσαλία, η οποία ανήκει διοικητικά στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί καμία ΜΕΘ Παίδων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι τα παιδιά που χρειάζονται να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ θα πρέπει να διακομίζονται σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Διανύουμε μία περίοδο υγειονομικά κρίσιμη και επισφαλή. Η συνεχιζόμενη παρουσία του Covid-19 στο προσκήνιο, σε συνδυασμό με την έξαρση της εποχικής γρίπης και των αναπνευστικών ιώσεων, έχουν διαμορφώσει μία τεταμένη υγειονομική συνθήκη και έχουν αυξήσει τις προσελεύσεις στα νοσοκομεία, τις νοσηλείες, αλλά και τις ανάγκες για ΜΕΘ Παίδων.

Την ίδια ώρα, η διετής μάχη των δημόσιων νοσοκομείων με την πανδημία, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, έχουν τροποποιήσει τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υγειονομικών δομών και έχουν μειώσει τη δυναμική των κλινών τους κατά περιπτώσεις.

Ο πληθυσμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας ξεπερνά το μισό εκατομμύριο (687.527-απογραφή 2021). Με βάση τα υγειονομικά δεδομένα, η ανάγκη για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στην περιοχή με επαρκείς κλίνες, είναι σήμερα πιο επείγουσα από ποτέ.

Επειδή, τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά διακομιδών παιδιών από την περιφέρεια σε ΜΕΘ της Αθήνας καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αναγκαιότητα λειτουργίας νέων ΜΕΘ παιδιών στα περιφερειακά Νοσοκομεία.

Επειδή, στη Θεσσαλία, μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί καμία ΜΕΘ Παίδων.

Επειδή, η συνεχιζόμενη παρουσία του Covid-19 στο προσκήνιο σε συνδυασμό με την έξαρση της εποχικής γρίπης και των αναπνευστικών ιώσεων, έχουν αυξήσει τις προσελεύσεις στα νοσοκομεία, τις νοσηλείες, αλλά και τις ανάγκες για ΜΕΘ Παίδων.

Επειδή, η διετής μάχη των δημόσιων νοσοκομείων με την πανδημία, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, έχουν τροποποιήσει τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υγειονομικών δομών και έχουν μειώσει τη δυναμική των κλινών τους κατά περιπτώσεις.

Επειδή, με βάση τα υγειονομικά δεδομένα, η ανάγκη για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στην περιοχή με επαρκείς κλίνες στη Θεσσαλία είναι σήμερα πιο επείγουσα από ποτέ.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Με βάση την τεταμένη υγειονομική συνθήκη και τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά διακομιδής παιδιών από περιφερειακά νοσοκομεία σε ΜΕΘ της Αθήνας, προτίθεται να παρέμβει, ώστε να δημιουργηθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία με επαρκείς κλίνες, ικανή να καλύπτει αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπύρος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Κατερίνα

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares