Συνάντηση Γ. Οικονόμου με τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ: Ιαματικές Πηγές, ΛΑΡΚΟ και Νοσοκομείο Λαμίας

Γράφτηκε από
Συνάντηση Γ. Οικονόμου με τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ: Ιαματικές Πηγές, ΛΑΡΚΟ και Νοσοκομείο Λαμίας Photo2 950x713

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, συναντήθηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στις 12:00 με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, σε προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο των τακτικών επαφων που έχει με τη Διοίκηση και τα στελέχη του Ταμείου και ενημερώθηκε για την πορεία αξιοποίησης των υποδομών και των αναπτυξιακών projects που βρίσκονται υπό την κυριότητά του Ταμείου στο Νομό Φθιώτιδας, τη ΛΑΡΚΟ και τα έργα που δρομολογούνται στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Στις ιδιαίτερα θετικές ειδήσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση είναι ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που αναφέρθηκε από τον κ. Γιάννη Οικονόμου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τη Δευτέρα, για την επίσκεψη στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ την Τετάρτη με τον Υπουργό Οικονομικών – που εποπτεύει το ΤΑΙΠΕΔ – Χρήστο Σταϊκούρα σε ακίνητα που είναι ενταγμένα στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου. Αναλυτικότερα τα θέματα που συζήτησαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ήταν:

Ιαματικές πηγές:
Όσον αφορά στο ακίνητο της Ιαματικής Πηγής Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, ο διεθνής διαγωνισμός που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου είναι στην τελική ευθεία. Τη Δευτέρα το Ταμείο παρέλαβε μία οικονομική προσφορά για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου για 40 έτη. Ο πλειοδότης στο διαγωνισμό θα αναλάβει να υλοποιήσει επενδύσεις για την αναβάθμιση του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και του υδροθεραπευτηρίου Ιπποκράτης, καθώς και την επαναλειτουργία των εγκαταλελειμμένων σήμερα ξενοδοχείων «Θρόνιο» και «Ράδιο», καθώς και του υδροθεραπευτηρίου «Ασκληπιός». Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης 40 ετών, ενώ ο διαγωνισμός προβλέπει υποχρεωτικές επενδύσεις στα διατηρητέα κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί, σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών. Η ανακατασκευή και η ανάδειξη των συγκεκριμένων κτιρίων, που έχουν συνδεθεί με την ιστορία και την παράδοση των Καμένων Βούρλων, σε συνδυασμό με την επένδυση, θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή.

Όσον αφορά στις Πηγές Κονιαβίτη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση επί της ΣΜΠΕ και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ κρίσιμο για την αξιοποίηση του ακινήτου παραμένει το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού, σε συνεργασία με το Δήμο Καμένων Βούρλων με τον διαγωνισμό να εκτιμάται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Για το ακίνητο των Θερμοπυλών, έκταση που περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία και ένα υδροθεραπευτήριο, η ΣΜΠΕ για το ΕΣΧΑΔΑ είναι αναρτημένη προς διαβούλευση και η διαδικασία αποστολής γνωμοδοτήσεων επί της ΣΜΠΕ από τους αρμόδιους φορείς είναι σε εξέλιξη με την έναρξη του διαγωνισμού να αναμένεται το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η Ιαματική Πηγή Υπάτης, έκτασης 700 στρεμμάτων εντός σχεδίου με τρία ξενοδοχεία, υδροθεραπευτήριο σε λειτουργία και εστιατόριο αποτελεί, επίσης, ένα κρίσιμο αναπτυξιακό project για το Νομό Φθιώτιδας, καθώς έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την περίπτωση των Καμένων Βούρλων και είναι εξαιρετικά ελκυστική η επένδυση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του θεραπευτικού τουρισμού, αλλά και της ανάδειξης της συνολικής περιοχής της Υπάτης με τα μνημεία, την Ιερά Μονή Αγάθωνος, την προστατευόμενη περιοχή της Οίτης κ.λπ..

Ειδικά για τα Λουτρά της Υπάτης, αυτό που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση ενός υποσυνόλου της συνολικής έκτασης που να περιλαμβάνει την Ιαματική Πηγή, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προσέλκυσης ενδιαφέροντος για τη συνολικότερη αξιοποίηση της περιοχής.

Όσον αφορά, δε, στο Πλατύστομο, για να προχωρήσει η αξιοποίηση του είναι απαραίτητη η διευθέτηση-οριοθέτηση του ρέματος σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές -κάτι που θα διαπιστωθεί και στην αυτοψία των στελεχών- ενώ παράλληλα συζητήθηκαν και εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης.

ΛΑΡΚΟ:
Υπήρξε ενημέρωση για τις προσπάθειες που γίνονται για να προκύψει ανάδοχος μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει την επόμενη μέρα για την εταιρεία, τους εργαζομένους, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Νοσοκομείο Λαμίας:
Όσον αφορά στο νέο κτίριο της Ογκολογικής Κλινικής, βρίσκεται στη διαδικασία ανάθεσης σύνταξης προμελετών, τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων και τευχών δημοπράτησης μελετοκατασκευής με εκτιμώμενο χρόνο τους 3,5 μήνες, ενώ σε ό,τι αφορά στο ΤΕΠ επίκειται να προσδιοριστεί το τεχνικό αντικείμενο των εργασιών και να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα τεχνικά έγγραφα, για να ανατεθεί κατόπιν το έργο σε μελετητή.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αντάλλαξαν απόψεις για την ενδεχόμενη εμπλοκή του Ταμείου στην αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού της Στυλίδας, καθώς αφενός μεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, αφετέρου το Ταμείο έχει αναλάβει το ρόλο της Αρχής Σχεδιασμού και για λιμενικές υποδομές εκτός του χαρτοφυλακίου του με Υπουργική Απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ παρέχει υποστήριξη και τεχνογνωσία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ), καθώς και στους οργανισμούς λιμένων σε ό,τι αφορά στην εκπόνηση master plan και των ΣΜΠΕ.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Η Φθιώτιδα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τής επιτρέπουν να δομήσει ένα άρτιο τουριστικό προϊόν, αξιοποιώντας πόλους που έχουν συνδεθεί με την ιστορία και την παράδοσή της και δυστυχώς έχουν μείνει αναξιοποίητοι. Τα Καμένα Βούρλα, η Υπάτη, οι Θερμοπύλες και το Πλατύστομο δεν είναι μόνον άρρηκτα συνδεδεμένα με τη συνείδηση των κατοίκων όλης της Φθιώτιδας. Η αξιοποίηση κτιρίων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε αδράνεια, θα αποτελέσουν νέους πόλους έλξης με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα για τον ιαματικό τουρισμό, θα ενισχύσουν το τοπικό εισόδημα, αλλά παράλληλα θα αναβαθμίσουν και τις συνθήκες διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων των περιοχών, ως παράπλευρο μέρος του ολιστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση και του Δημογραφικού.

Η περιοχή μας έχει ανάγκη από ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο με ορίζοντα μιας γενιάς, στο οποίο πρέπει να δεσμευτούμε και να υπηρετήσουμε πιστά όλοι. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε σε πρώτη φάση να συγκρατήσουμε κόσμο στην περιοχή μας και σε δεύτερη φάση να προσελκύσουμε και άλλους.

Η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στα τρέχοντα αναπτυξιακά projects, αλλά εμπλουτίστηκε και με νέες ιδέες, όπως η ενδεχόμενη εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ στην περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού της Στυλίδας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα παραπάνω, έχει ως έμπρακτη προτεραιότητα να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην ελληνική Περιφέρεια, για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στο νέο παραγωγικό μοντέλο.

Η Φθιώτιδα, ευρισκόμενη γεωγραφικά στο κέντρο της Πατρίδας μας, οφείλει με τις πρωτοβουλίες όλων μας να καταστεί σημαντικός πόλος ανάπτυξης με υποδομές και εγκαταστάσεις που θα ωφελήσουν άμεσα τους κατοίκους της, αλλά και θα παραμείνουν ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».

Κατηγορίες άρθρου:
Ανάπτυξη · Υγεία · Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *