Παρουσιάστηκε το MasterPlan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ

Γράφτηκε από
Παρουσιάστηκε το MasterPlan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ  Παρουσιάστηκε το MasterPlan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ photo oaka 2 950x673

«Μια νέα εποχή για ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της Αθήνας, αρχίζει σήμερα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του MasterPlan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ, από τον υφ. Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Πατούλης αφού ευχαρίστησε τον κ. Αυγενάκη για την αρμονική και εποικοδομητική συνεργασία, υπογράμμισε πως η ανάπλαση του ΟΑΚΑ «σηματοδοτεί τη βούληση όλων μας να συνεργαστούμε για να δώσουμε νέα πνοή σε έναν χώρο που έχει συνδεθεί με διεθνούς εμβελείας διοργανώσεις, με κορυφαία στιγμή τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 21ου αιώνα».

Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, εντάσσοντας στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της, τη συντήρηση των ταρτάν, των οροφών και της περίφραξης του ΟΑΚΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 5,8 εκ. ευρώ. Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση εντός του Σεπτεμβρίου.

Για τη διοίκηση της Περιφέρειας, είναι τιμή να συμμετέχει σ΄αυτό το μεγαλόπνοο έργο τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: « Η ανάπλαση του ΟΑΚΑ δεν είναι απλώς ένα ακόμα έργο, αλλά μια ακόμα ψηφίδα στην προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε την εικόνα της Αττικής μας σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας μείζονος σημασίας αθλητικών γεγονότων και αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την τουριστική, οικονομική και αναπτυξιακή διάσταση αυτών των διοργανώσεων. Το μέλλον είναι μπροστά μας και είμαστε εδώ για να δώσουμε το δυναμικό «παρών».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάπλαση του ΟΑΚΑ θα έχει «τριπλό αποτύπωμα», οικολογικό, αναπτυξιακό και δημοσιονομικό, ενώ παράλληλα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, καθώς η φιλοσοφία που διαπνέει την παρέμβαση αποβλέπει σε «πολύ περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον».

«Το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές “γειτονιές” για την προπόνηση των αθλητών μας, των πρωταθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος, λοιπόν, πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού», είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε πως η ανάπλαση του Ολυμπιακού Σταδίου αποτελεί επίσης «ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, διότι εκτιμούμε ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, παρουσιάζοντας το MasterPlan, υπογράμμισε ότι «με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο Ο.Α.Κ.Α.: Έναν υπερτοπικό πόλο με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0. Πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού» και τόνισε πως «με το Masterplan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού, οι εγκαταστάσεις θα καταστούν ξανά σύγχρονες και μη ενεργοβόρες, ιδανικές για την αθλητική ανάπτυξη της χώρας. Θα αναδειχθεί και η πολιτιστική αξία των χώρων, θα ενισχυθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα εκτοξευθεί η αποδοτική λειτουργία του Ο.Α.Κ.Α.».

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ MASTERPLAN ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΟΑΚΑ

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, με μείωση κόστους λειτουργίας του περισσότερο από 30%
  • Συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004)
  • Συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγρού Στίβου με μείωση του κόστους λειτουργίας του κατά 50%
  • Δημιουργία Κέντρου αποκατάστασης – αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας
  • Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Ποδηλατοδρομίου. Μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού, πολιτισμού και συμπληρωματικών δράσεων (επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων)
  • Αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου με:

Αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμηση κλπ)
Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (αύξηση έως 30% με νέες φυτεύσεις)
Ανάπλαση ανοιχτών χώρων
Δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς,
Ενίσχυση περιβαλλοντικού αποτυπώματος,
Δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης,
Δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του MasterPlan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού του ΟΑΚΑ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, οι Δήμαρχοι Αμαρουσίου, Θόδωρος Αμπατζόγλου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Τάσος Μαυρίδης και Ν. Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος, εκπρόσωποι από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή, πρόεδροι αθλητικών Ομοσπονδιών, Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές μας.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Αθλητισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *