Παρέμβαση Μπούγα στη συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Γράφτηκε από
Μπούγα Παρέμβαση Μπούγα στη συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης                           190521 950x534

Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν.Δ., Βουλευτής Φωκίδας Ιωάννης Δ. Μπούγας, κατά τη σημερινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε ότι με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου που προβλέπει μεταρρυθμίσεις του Οικογενειακού Δικαίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης τολμά, κατά τρόπο μετριοπαθή και ήπιο, μετά από 40 περίπου χρόνια, να εισαγάγει μικρού εύρους αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον πλέον ευαίσθητο τομέα του ιδιωτικού δικαίου – στις σχέσεις γονέων και τέκνων. Αποδεικνύει έτσι ότι δεν διστάζει να φέρει σε δημόσιο διάλογο θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να προτείνει στην εθνική αντιπροσωπεία ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Θεμελιώδης κανόνας, που διατρέχει το σύνολο των ρυθμίσεων γονέων και τέκνων, είναι ότι οι γονείς ασκούν από κοινού την γονική μέριμνα. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν συγκατοικεί, ώστε να ενισχύεται ο ψυχικός δεσμός και ο ρόλος του γονέα στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπ’ όψιν από το δικαστήριο, όπως η μη καταβολή της διατροφής, ο μη σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλο γονέα. Προβλέπει, τέλος, την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών που θα δικάζουν τις οικογενειακές διαφορές.

Ο κ. Μπούγας επεσήμανε ότι στην πολιτική είναι δυσκολότερο να αντιμετωπίζει κανείς σοβαρά κοινωνικά ζητήματα από το να αποπειράται ριζοσπαστικές τομές ή να επιτρέπει την διαιώνισή τους, χωρίς να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους. Δήλωσε δε βέβαιος ότι οι προτεινόμενες διατάξεις θα επιδράσουν θετικά σε κανονιστικό αλλά, κυρίως, σε παιδαγωγικό επίπεδο επί των σχέσεων γονέων και τέκνων.

Ιωάννης Μπούγας

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *