Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας

Γράφτηκε από
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας  Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας IMG 20210626 WA0002 950x444

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου, συμμετείχε, σήμερα, στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας, «Άλμα Ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη σημασία της διαχείρισης των υδάτων για την ενεργειακή μετάβαση στη νέα εποχή για τον πρωτογενή τομέα. Όπως τόνισε, το περιβάλλον και η ενέργεια είναι δύο βασικές και αλληλοσυμπληρωμένες συνιστώσες της ανάπτυξης, «Το περιβάλλον κατά καιρούς υπήρξε θύμα του τρόπου με τον οποίο αναπτύχθηκε η χώρα. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση αποτελεί τροχοπέδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και γι΄ αυτό έχουμε ανάγκη από μία πολιτική που δεν θα βλέπει την ανάπτυξη και το περιβάλλον σαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά θα επενδύει στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ο ΥφΑΑΤ υπογράμμισε ότι η νέα ΚΑΠ χαρακτηρίζεται από μία καινούρια φιλοσοφία «Ενισχύει μεν το εισόδημα του αγρότη αλλά με την ταυτόχρονη υποχρέωση παραγωγης αγαθών. Προστατεύουμε το περιβάλλον, παράγουμε ασφαλή τρόφιμα, περιορίζουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

«Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει συνειδητοποιήσει ότι η αγροτική πολιτική που θα μας πάει στην επόμενη εποχή οφείλει να σέβεται του πολύτιμους πόρους (έδαφος και νερό) και να ενισχύει την ταυτότητα των προϊόντων μας τόνισε από την Ναύπακτο ο ΥφΑΑΤ.

Όπως υπογράμμισε, το πρώτο κεφάλαιο για την επίτευξη των στόχων του ΥΠΑΑΤ είναι η σωστή «εκμετάλλευση» του νερού, το οποίο αποτελεί τον πιο πολύτιμο και  πιο ακριβό φυσικό πόρο για τον Έλληνα αγρότη.

«Οι αριθμοί σήμερα είναι αποκαρδιωτικοί και αυτοκαταστροφικοί. Tο πρώτο κεφάλαιο για την επίτευξη των στόχων του ΥΠΑΑΤ είναι η σωστή «εκμετάλλευση» του νερού, το οποίο αποτελεί τον πιο πολύτιμο και πιο ακριβό φυσικό πόρο για τον Έλληνα αγρότη» ανέφερε ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας, πως το 81% του νερού πηγαίνει στη γεωργία. Ποσοστό σχεδόν 3 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η Ελλάδα τραβά  το περισσότερο νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα σε σχέση με τις 9 πιο αναπτυγμένες γεωργικά χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, σε  φράγματα και ταμιευτήρες, η χώρα μας συγκρατεί μόλις το 11% του νερού της βροχής. Έχουμε 60 δεξαμενές όταν η Ισπανία έχει 1162, καθώς στα παραπάνω αρνητικά ρεκόρ έρχεται να προστεθεί η ερημοποίηση της ελληνικής γης καθώς 39% είναι σε υψηλό κίνδυνο και 49% σε μέτριο κίνδυνο.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στους τρόπους υλοποίησης των στόχων του ΥΠΑΑΤ. «Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε δεσμεύσει πόρους για να χρηματοδοτήσουμε φράγματα και κλειστά δίκτυα, εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Θα εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος με κλειστά δίκτυα για την εξοικονόμηση του νερού και την αποτελεσματική υδροδότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Δεύτερον, επιταχύνουμε τα έργα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Ο μέσος χρόνος απόκλισης από την στιγμή που εκπονείται μία μελέτη μέχρι να μπει η μπουλντόζα σε ένα αρδευτικό έργο  είναι 15 χρόνια. Σε αυτά τα 15 χρόνια οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Μόνο η απαλλοτριώσεις χρειάζονται τουλάχιστον 3 χρόνια. Στόχος είναι μέσω των ΣΔΙΤ και του ΠΑΑ ο χρόνος αυτός να ελαχιστοποιηθεί», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου. «Τρίτον, σε  ό,τι αφορά τα νερά είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στο καθεστώς των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ, των συλλογικών σχημάτων που αρδεύουν 2,5 εκατομμύρια στρέμματα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβανόμαστε την προστασία των φυσικών πόρων, την ενέργεια αλλά και την ανάγκη προσαρμογής στη νέα ΚΑΠ σαν μια μεγάλη ευκαιρία για να διορθώσουμε στρεβλώσεις. Όλα αυτά συνιστούν το σχέδιό μας για να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα της χώρας εξωστρεφή, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό. Τώρα, υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχει η βούληση του Υπουργείο αλλά και η βούληση των αγροτών. Όλα αυτά θα μας δώσουν την δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία αγροτική πολιτική που δεν θα τρέχει πίσω από τις επιδοτήσεις αλλά θα δημιουργήσει ένα μοντέλο πρωτογενούς τομέα  που θα δώσει στη χώρα το συγκριτικό πλεονέκτημα».

Στην ενότητα: «Ο Ρόλος της Ενεργειακής Μετάβασης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη» συμμετείχαν ακόμη:

  • Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
  • Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, Πρόεδρος της Επιτροπής της Κ.Ε.Δ.Ε. για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τη Διαχείριση Απορριμμάτων.
  • Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου.
  • Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΔΑ.
  • Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας.
  • Συντονισμός: Κωστής Τσιακανίκας, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης ΑΝΤ1.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είναι φέτος αφιερωμένο στην Επέτειο των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares