Ο Δήμος Ζαχάρως εντάσσεται σε πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων

Γράφτηκε από
Ο Δήμος Ζαχάρως εντάσσεται σε πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων                     950x631

Εγκρίθηκε με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαρά (ΦΕΚ 6046 Β’ 20.12.2021) μετά από σχετικό αίτημα, τον Ιούλιο του 2020 και περιλαμβάνεται στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η ένταξη του Δήμου Ζαχάρως στο Πρόγραμμα Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. 

Πρόκειται για την έγκριση εκπόνησης μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχέδιου  (ΤΠΣ) του Δήμου  Ζαχάρως το οποίο περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες  Ζαχάρως και Φιγαλείας. Η προκήρυξη των μελετών, στα πλαίσια, του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και θα πραγματοποιηθεί άμεσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που αποτελεί την αναθέτουσα αρχή, η οποία θα αναλάβει και την αρμοδιότητα και την ευθύνη παρακολούθησης της εξέλιξης όλων των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού με  χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο 2025.

Τι είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια 

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι η μετεξέλιξη των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων/ΓΠΣ και των Σχεδίων Χωρικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης/ΣΧΟΑΠ) και θα καθορίσουν τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, τις περιοχές προστασίας, θα ορίζουν τις περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων, θα καθορίζουν και θα χαρακτηρίζουν το οδικό και γενικώς τα μεταφορικά δίκτυα.

Επίσης, θα περιλαμβάνουν μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Τα τελικά κείμενα θα συνοδεύονται από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων και θα εγκρίνονται δια Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να τύχουν προδικαστικού ελέγχου από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να καταστούν νομικά ακλόνητα. 

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, δήλωσε, ότι «η ένταξη της μελέτης που θα  αφορά ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου, αποτελεί μια στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, έτσι ώστε να ισχύουν από κοινού οι ίδιες προϋποθέσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίλυση χρόνιων και κρίσιμων χωρικών προβλημάτων. Η ολοκλήρωση των ΤΠΣ θα δώσει τέλος στις αυθαίρετες υπηρεσιακές (ή/και πολιτικές) ερμηνείες της πολεοδομικής νομοθεσίας και στην εν γένει πολεοδομική αναρχία, θέτοντας σε συγκεκριμένες βάσεις την ανάπτυξη της κάθε περιοχής».

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares