Ξεκινά η επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων στην Κρήτη

Γράφτηκε από
Ξεκινά η επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων στην Κρήτη  Ξεκινά η επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων στην Κρήτη PAT4225 950x635

Μέσα από τη συνεργασία ιδιωτών παραγωγών, του επιχειρηματικού τομέα και του κράτους μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, τόνισε ο Σπηλιος Λιβανός, κατά την επίσκεψή του στη μονάδα καλλιέργειας αβοκάντο του Απόστολου Βουλγαράκη στην Αγιά.

Ο κ. Βουλγαράκης παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε συστήματα άρδευσης κι GIS, καλλιεργεί αβοκάντο, ακτινίδια, ελιές και εσπεριδοειδή, ενώ συνεργάζεται και με τον ΕΛΓΟ στην έρευνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

«Επισκεφτήκαμε το αγρόκτημα της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά ο Σπηλιος Λιβανός και πρόσθεσε: «Επισκέφθηκα τον Αποστόλη γιατί προπορεύεται της εποχής του. Συνεργάζεται με τον ΕΛΓΟ και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βελτιώνοντας παραδοσιακές καλλιέργειες της Κρήτης, αλλά και εντάσσοντας νέες στην παραγωγική διαδικασία.

Μαζί, ιδιώτες παραγωγοί, επιχειρηματίες και κράτος μπορούμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης», σημείωσε ο κ. Λιβανός, έχοντας πάντα ως στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων.

Επίσκεψη στην Creta Carob
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνοδευόμενος από τον συνάδελφό του βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, επισκέφτηκε την Creta Carob, ιδιοκτησίας του κ. Ηλία Μανούσακα, η οποία παράγει και εξάγει προϊόντα χαρουπιού, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει επεκταθεί και στην παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων από φραγκόσυκο. Πρόκειται για μία καινοτόμα επιχείρηση, που με τις πρώτες ύλες της τροφοδοτεί μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.

Ο ΥΠΑΑΤ συνεχάρη τον κ. Μανούσακα για το γεγονός ότι επέλεξε ένα προϊόν το οποίο «ήταν στα αζήτητα», το κρητικό χαρούπι, και το ανέδειξε σε super food, που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και σε πολλές μορφές του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,

«Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο το οποίο θέλουμε να χτίσουμε στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα .Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο , το οποίο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουμε να υποστηρίξουμε και να το αναδείξουμε σε φωτεινό παράδειγμα που θέλουμε να ακολουθήσουν και άλλοι νέοι άνθρωποι.

Για μένα είναι χαρά και τιμή που σε γνωρίζω Ηλία σήμερα και μου δίνει δύναμη. Αποδεικνύετε, εσύ και οι συνεργάτες του, αυτό το οποίο πιστεύω βαθιά : Ότι αν αξιοποιήσουμε σωστά τα διατροφικά «διαμάντια» της ελληνικής γης, και τα συνδέσουμε με τον πολιτισμό, την ιστορία μας ,την υγεία και τον τουρισμό, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Και σε αυτή την πορεία, τα προϊόντα της κρητικής γης πρωταγωνιστούν.

Καλωσορίζοντας τον κ. Λιβανό, ο υπουργός Ρεθύμνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, σημείωσε ότι το παράδειγμα της Creta Carob είναι ένα μονοπάτι που μπορεί να ακολουθήσουν πολλοί παραγωγοί στη χώρα, για προϊόντα που έχουν τεράστια υπεραξία . «Μπορούμε να βρούμε ανεκμετάλλευτους θησαυρούς σε όλη τη χώρα , έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, με τρόπο που θα προσδώσει μεγαλύτερη υπεραξία συνολικά στο ΑΕΠ της χώρας» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Eπίσκεψη στην Αγροτική Ένωση Μυλοποτάμου
Ακολούθως, ο κ. Λιβανός μετέβη στην Αγροτική Ένωση Μυλοποτάμου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό της κ. Εμμανουήλ Κουγιουμτζή ο οποίος και τον ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, κυρίως τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου
Κλείνοντας την περιοδεία του στο Ρέθυμνο ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Γλεζάκης περιέγραψε διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι και έκανε προτάσεις για την επίλυση τους.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *