Μητσοτάκης για ελληνοποιήσεις: Μην τολμήσετε, θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε

Γράφτηκε από
Μητσοτάκης για ελληνοποιήσεις: Μην τολμήσετε, θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε IMG 20210911 WA0093 950x634

Το περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός που τον υποδέχθηκε παρουσίασε στον πρωθυπουργό δυο εξελιγμένα συστήματα που αφορούν, το πρώτο τους ελέγχους στα τρόφιμα και ιδιαίτερα στο γάλα και το δεύτερο την καλλιέργεια ρυζιού με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το σύστημα Άρτεμις plus, που αφορά τους ελέγχους στα τρόφιμα, το έχει εξελίξει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με χρήση τεχνολογίας αιχμής και ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε 200 κτηνοτρόφους στην περιοχή της Ελασσόνας. Την παρουσίαση έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Π. Χατζηνικολάου

Το δεύτερο σύστημα αφορά την καλλιέργεια ρυζιού από τον Κώστα Κράββα σε οριζώνες στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

Κατά την παρουσίαση των δύο συστημάτων ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός δήλωσε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η προστασία των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών και η ενίσχυση της προσπάθειας να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας.

«Προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», που είναι ο ερευνητικός βραχίονας του Υπουργείου με την εθνική μας στρατηγική και ταυτόχρονα με τον ιδιωτικό τομέα. Το πρώτο που θα δούμε είναι ο τρόπος που αξιοποιούμε την τεχνολογία, με ένα σύστημα,  το οποίο ελέγχει τα ισοζύγια του γάλατος και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το πλαίσιο ελέγχου για τις ελληνοποιήσεις, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του γάλακτος κατά 50% από την αρχή του χρόνου.

Στόχος  μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα, που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε το σύστημα ελέγχου σε όλη την Ελλάδα (μέχρι τώρα ήταν πιλοτικό) και να το επεκτείνουμε και σε άλλα προϊόντα (όπως το μέλι, λάδι) για να διευρύνουμε τους ελέγχους και να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό κανονιστικό πλαίσιο που να προάγει την δικαιοσύνη και τη νομιμότητα και κυρίως να στηρίζει τον Έλληνα παραγωγό.

Το δεύτερο  που θα δούμε, είναι  το σύστημα καλλιέργειας ρυζιού του  κ. Κράββα, ο οποίος καλλιεργεί 1.200 στρέμματα και συνδέει την τεχνολογία με μια παραδοσιακή δραστηριότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα 16% αύξηση της απόδοσης και 20% μείωση του κόστους παραγωγής μας».

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα δύο συστήματα και μάλιστα έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα σε όσους επιχειρούν να κάνουν ελληνοποιήσεις προϊόντων:

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, να μειώσουμε το κόστος, να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές. Είχαμε δεσμευθεί πριν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός ότι θα πατάξουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις,. Το κάνουμε πράξη, Οι κτηνοτρόφοι μας βλέπουν το αποτέλεσμα ήδη στην αύξηση της τιμής του γάλατος. Σε όσους πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να επιμείνουν σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, τους λέω να μην μπουν καν στον κόπο, να το ξεχάσουν, θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε».

Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον κ. Κράββα,  εξέφρασε την επιθυμία εν ευθέτω χρόνο να επισκεφθεί την καλλιέργειά του στη Χαλάστρα.

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο περίπτερο του ΥΠΑΑΤ στη ΔΕΘ ήταν παρόντες οι υφυπουργοί Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, οι Γ.Γ. Χριστιάννα Καλογήρου, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Παν. Χατζηνικολάου, ο οποίος ανέπτυξε στον κ. Μητσοτάκης τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος ελέγχου “Άρτεμις Plus”, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ κ. Σερκο Χαρουτουνιαν, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημητρης Μελας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *