Κατατέθηκαν αντιρρήσεις στη ΡΑΕ για τα δύο αιολικά στη Φουρνά Ευρυτανίας

Γράφτηκε από
Κίνηση Πολιτών για τα αιολικά στις Δ.Ε. Φουρνά και Κτημενίων  Κατατέθηκαν αντιρρήσεις στη ΡΑΕ για τα δύο αιολικά στη Φουρνά Ευρυτανίας logo2

Κατατέθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) οι αντιρρήσεις προκειμένου να απορριφθούν οι δύο αιτήσεις της εταιρείας «ΣΠΙΘΑΣ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΠΕ» για τη χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις «ΒΟΥΛΓΑΡΑ» (μέγιστης ισχύος 37,8 MW) και «ΚΕΡΑΣΙΑ» (μέγιστης ισχύος 16,8 MW) της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά του Δήμου Καρπενησίου.

Τις αντιρρήσεις κατέθεσαν: ο Σύλλογος των Απανταχού Φουρνιωτών «Ο Λεπενιώτης», ο Σύλλογος Κλειτσιωτών Ν. Φθιώτιδας «Ο Άγιος Κυπριανός», ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Φουρνά Ευρυτανίας, ο Σύλλογος των Απανταχού Αηδονοχωριτών Ν. Καρδίτσης καθώς και πολίτες κάτοικοι ή έλκοντες την καταγωγή από τα τρία χωριά: Φουρνάς, Κλειτσός και Αηδονοχώρι και έχοντες έννομο συμφέρον με περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή και με ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι αντιρρήσεις περιληπτικά εστιάζουν κυρίως στο γεγονός ότι:

  • Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΕΠΧΣΑΑ ΑΠΕ) έχει καταστεί παρωχημένο και βρίθει διατάξεων, των οποίων η εφαρμογή δεν λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα, κατά τρόπο που είναι επιβλαβής για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των δεδομένων της περιόδου της δεκαετίας του 2010 με τα νυν δεδομένα και, ως εκ τούτου επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και, όπως είναι γνωστό, είναι σε διαδικασία αναθεώρησης.
  • Η εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην περιοχή της Ευρυτανίας έρχεται σε ευθεία σύγκρουση και με το ίδιο το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς. Ο Νομός Ευρυτανίας με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς (ΦΕΚ 299/14.12.2018) έχει χαρακτηριστεί ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς. Έχει δε εκπονηθεί ήδη η Μελέτη από την Περιφέρεια Στερεάς και είναι σε εξέλιξη το έργο της ανάδειξης (ΑΔΑ: Ω0ΒΠ7ΛΗ-Υ6Ψ).
  • Οι αιολικοί σταθμοί στην Ευρυτανία ενέχουν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την σταθερότητα του εδάφους. Αυτό συνομολογεί και λαμβάνει υπόψη του και το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς, όπου στο άρθρο 12 αυτού ορίζεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να αποφεύγονται μεγάλα τεχνικά έργα στις κατολισθαίνουσες περιοχές και η εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε περιοχές κατολισθαίνουσες και ιδίως της Ευρυτανίας λόγω των σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων των συνοδών οδικών έργων».
  • Η εγκατάσταση του συνόλου σχεδόν των ανεμογεννητριών πρόκειται να γίνει μέσα στο δάσος. Το ελατόδασος του Δασαρχείου Φουρνά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, με την καλύτερη ποιότητα ελάτινου ξύλου, που για τους οικονομικά ενεργούς εναπομείναντες κατοίκους αποτελεί πηγή ζωής και εισοδήματος.
  • Οι χώροι εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι σε υψόμετρα πάνω από τα 1400 μέτρα, που το ορεινό τοπίο στα υψόμετρα αυτά θεωρείται, και πρέπει να προστατεύεται, ως φυσικό απόθεμα και απόθεμα βιοποικιλότητας, περιοχή φυσικού κάλους με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα.
  • Ο πληθυσμός της Ευρυτανίας διαρκώς συρρικνώνεται και απειλείται η συνέχιση της λειτουργίας της ως αυτόνομος Νομός. Η συγκράτηση δε του πληθυσμού της Ευρυτανίας περνάει μέσα από την προώθηση και υποστήριξη του ήπιου ορεινού εναλλακτικού τουρισμού, την αξιοποίηση του δασικού πλούτου και τη στήριξη της μελισσοκομίας και της μικρής παραδοσιακής κτηνοτροφίας, στοιχεία που υπονομεύονται από την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών.
  • Τέλος, κατά το παρελθόν, για αντίστοιχα έργα (εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ) στην περιοχή, έχουν εκδοθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Καρπενησίου, τον Καποδιστριακό Δήμο Κτημενίων και το Δασαρχείο Φουρνά.

Ως Κίνηση Πολιτών για τα αιολικά στις Δ Ε Φουρνά και Κτημενίων, θεωρούμε ότι οι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν είναι αρκετές για να ακυρωθούν οι αιτήσεις στη ΡΑΕ και να προστατευτεί αυτό που μας κρατάει όρθιους ακόμα στην Ευρυτανία: ο φυσικός μας πλούτος και το παρθένο περιβάλλον. Καλούμε δε όλους τους φίλους συνδημότες μας, τους απανταχού συγχωριανούς μας, να αντιδράσουν αποφασιστικά, συντονισμένα και οργανωμένα μέσα από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους Συλλόγους και την Κίνηση Πολιτών. «Οι καιροί ου μενετοί»… και πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση.
19.7.2021

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *