Φθιώτιδα: Καταγγελία κατοίκων Βίτωλης για την κοπή πλατάνων

Γράφτηκε από
Φθιώτιδα: Καταγγελία κατοίκων Βίτωλης για την κοπή πλατάνων  Φθιώτιδα: Καταγγελία κατοίκων Βίτωλης για την κοπή πλατάνων 127242384 297028738239741 2162027298651375396 n

Κάτοικοι της Βίτωλης Μακρακώμης διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν τον τρόπο που γίνεται ο καθαρισμός των ρεμάτων στο χωριό τους. Συγκεκριμένα μηχάνημα και αλυσοπρίονα κόβουν δέντρα, κυρίως πλατάνια, σε μεγάλη έκταση, χωρίς κατά τη γνώμη τους να είναι απαραίτητο και χωρίς κάποια μελέτη. Το σημαντικότερο που επισημαίνουν είναι ο φόβος και ο κίνδυνος για την εξάπλωση της ασθένειας των πλατάνων, το μεταχρωματικό έλκος όπως λέγεται, η οποία επιβάλει την αυστηρή επίβλεψη του δασαρχείου και τον καλό καθαρισμό και την απολύμανση των μηχανημάτων πριν τις εργασίες.

Όπως είναι γνωστό, ο συνηθέστερος τρόπος διασποράς του μύκητα είναι με εργαλεία (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ.) που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια σε υγιή, όπως επίσης και με τα εκσκαπτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε “άρρωστες” περιοχές.

Τη στιγμή που η ασθένεια έχει εντοπιστεί στα πλατάνια του Σπερχειού, η λήψη των μέτρων κατά τη γνώμη μας είναι απαραίτητη, αφού μάλιστα αυτό το διάστημα γίνονται πολλές τέτοιες εργασίες σε όλη την κλίμακα της κοιλάδας του Σπερχειού και στα χωριά. Το Δασαρχείο Σπερχειάδας έχει ενημερωθεί πλήρως για την ασθένεια σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» (Δρ. Π. Τσόπελας) και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού κόλπου.

Περιμένουμε τα αποτελέσματα της καταγγελίας των κατοίκων.

Λαμία, 28.11.2020
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares