Κίνημα Αλλαγής: Άμεσα λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτιστικών μας μνημείων

Γράφτηκε από
Κίνημα Αλλαγής: Άμεσα λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτιστικών μας μνημείων                                                              950x950

Ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που άγγιξαν τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και προξένησαν εκτεταμένες ζημιές στα κτίρια στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, ζητάμε από την Κυβέρνηση και του Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτιστικών μας μνημείων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο «Ελλάδα 02» της Κυβέρνησης, μέτρα τα οποία προφανώς βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά.

Γιατί είναι προφανές ότι δεν αποτελεί μέτρο προστασίας η φύλαξη πολύτιμων ιστορικών αντικειμένων σε κοντέινερ, σε κτίρια μέσα στο δάσος, σε εποχή που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος.

Το ότι το κυριότερο μέρος αυτών σώθηκε ή η προσπάθεια να εμφανιστούν ως μειωμένες οι απώλειες, δεν αποτελούν στοιχείο εφησυχασμού, αλλά προβληματισμού.
Ζητάμε  να παρθούν όλα τα δυνατά μέσα για την προστασία και σωστή αξιοποίηση των διασωθέντων αντικειμένων, αλλά και για την αποκατάσταση των πληγέν ων κτιρίων.

Επίσης ζητάμε να επισπευτεί η θέσπιση μέτρων προστασίας των πολιτιστικών μας μνημείων, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης,  όπως και να μας ενημερώσει το Υπουργείο για τα μέτρα που προτίθεται να θεσπίσει, τη διαδικασία διαβούλευσής τους  και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Επειδή η πρόληψη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την προστασία των μνημείων μας και επειδή αυτή τη στιγμή, όπως αποδεικνύεται, η προστασία αυτή είναι επισφαλής, δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα.

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares