Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ιχνηλατεί τη διαδρομή και τη συμβολή των προσφύγων

Γράφτηκε από
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ιχνηλατεί τη διαδρομή και τη συμβολή των προσφύγων

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαρία Αναγνώστου ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022,το σύνολο των επετειακών δράσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, στις οποίες κατέληξε η αρμόδια διαπαραταξιακή Περιφερειακή Επιτροπή.

Προηγήθηκε σύσκεψη της επιτροπής, στην οποία είναι μέλη ο νέος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπυρίδων Νικολάου και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κατερίνα Μπατζελή, Σπύρος Λάμπου, Αντώνης Βούλγαρης και Αναστάσιος Βελισσαρίου. Ομόθυμα κατέληξαν στη διοργάνωση των ακόλουθων επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων:

1. «Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα-Μικρά Ασία-Βυζαντινός Εσπερινός» με τους: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Βιολέτα Ίκαρη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Πάνο Παπαϊωάννου. Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 στο «ΣΙΝΕ ΑΠΟΛΛΩΝ» στα Λουτρά Αιδηψού.
2. «1922-2022-100 Χρόνια Γρηγόρης Μπιθικώτσης-100 Χρόνια Μικρά Ασία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 στο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στη Χαλκίδα.
3. «Από την Σμύρνη στον Πειραιά» με τους Μπάμπη Τσέρτο, Ασπασία Στρατηγού, Γιάννη Διονυσίου και την 9μελή ορχήστρα «Εστουδιαντίνα» Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 στο θέατρο της «Κρύας» στη Λιβαδειά.

  1. Ανοιχτή μουσική εκδήλωση στην πόλη της Στυλίδας στα τέλη Αυγούστου (θα υπάρξει νέα ενημέρωση για την ακριβή ημερομηνία).
    5. «Γαστρονομικό Φεστιβάλ» με επίκεντρο τη μικρασιατική κουζίνα και παράλληλα έκθεση προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς. Θα πραγματοποιηθεί στη Θήβα (1-3 Σεπτεμβρίου) σε συνεργασία με το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας.
    6. Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Οι δρόμοι της προσφυγιάς»-θα περιλαμβάνει και ειδική ενότητα με θέμα τη σύγχρονη προσφυγιά, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας τον Νοέμβριο του 2022.
  2. Τουρνουά Ποδοσφαίρου με ομάδες παλαιμάχων Μικρασιατικής προέλευσης, καθώς και ομάδων από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας με έντονο μικρασιατικό στοιχείο. Θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Αρτάκη.
    8. Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ: «Ιχνηλατώντας… ρίζες και βλαστούς… μετά έναν αιώνα. Η διαδρομή των Ελλήνων προσφύγων στην Στερεά Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή», παραγωγής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει στην Άμφισσα τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια, θα προβληθεί σε όλες τις πρωτεύουσες των Π.Ε. της Στερεάς Ελλάδας με ταυτόχρονες επισκέψεις μαθητών σχολείων. 
    9. Στο Καρπενήσι θα φιλοξενηθεί θεατρική παράσταση με κύριο θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή.

Μετά την ανακοίνωση των εκδηλώσεων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Παρουσιάζουμε σήμερα το σύνολο των επετειακών δράσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, στις οποίες κατέληξε η αρμόδια διαπαραταξιακή Περιφερειακή Επιτροπή.

»Περιλαμβάνουν ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, με στόχο να συλλάβουν και να αποδώσουν το πνεύμα του Μικρασιατικού πολιτισμού, αλλά και τον πόνο του ξεριζωμού. Ξεχωριστή θέση σε αυτές έχει η δημιουργία ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτυπώνει και διασώζει μνήμες και ιστορικές αλήθειες.

»Ευχαριστώ τα μέλη της επιτροπής μας για τη συνεργασία και τη σύμπνοια, που αρμόζει άλλωστε και στην περίσταση και είμαι βέβαιος ότι θα παρουσιάσουμε την επόμενη περίοδο μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων, οι οποίες θα τιμήσουν την προσφυγιά και θα αναδείξουν την πολύτιμη συμβολή του Μικρασιατικού στοιχείου στη σύγχρονη Ελλάδα».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαρία Αναγνώστου τόνισε: «Τιμώντας το 2022 ως χρονιά ορόσημο, σκοπεύουμε να αναδείξουμε αυτή την Επέτειο με την αξία που της πρέπει μέσα από όλες τις πτυχές των επιδράσεων της στην κοινωνία. Γι’ αυτό σχεδιάσαμε δράσεις που κινούνται σε δυο άξονες, στοχεύοντας στο να υπενθυμίσουμε τον μεγάλο αγώνα των ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν στο ελληνικό κράτος, αλλά και να αναγνωρίσουμε την τεράστια προσφορά τους στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πνευματική πρόοδο της χώρας».

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *