Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πάει στο ΣτΕ για την ποικιλία Ελιές Καλαμών

Γράφτηκε από
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πάει στο ΣτΕ για την ποικιλία Ελιές Καλαμών                           950x633

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει, και θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο, την τοπική παραγωγή και οικονομία και εν προκειμένω, τους καλλιεργητές ελιάς ποικιλίας Καλαμών. Παράλληλα όμως, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, προστατεύει και το ίδιο το εθνικό προϊόν, που ως εξαγώγιμο, αποφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στην ίδια την εθνική οικονομία» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΔΕ να εγκρίνει την άσκηση παρέμβασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπέρ της απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, (1773/251445/1.9.2022) με στόχο να συνεχιστεί η απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων τύπου, «Ελιές Καλαμών».

Κατά της υπουργικής απόφασης έχουν στραφεί παραγωγικές ενώσεις και άλλοι φορείς της Μεσσηνίας, επιδιώκοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας στην αγορά με την χρήση της εμπορικής ονομασίας «kalamataolives», όλων των ελαιοκάρπων που προέρχονται από ελαιόδενδρα της ποικιλίας “Καλαµάτα” ή “Καλαµών” ή “Αετονυχολιά”, ή “Χονδρολιά”, ή “Τσιγκέλι”, ή “Αετονύχι” ή “Νυχάτη”, ή “Κορακολιά” που καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας και κυρίως, στην Αιτωλοακαρνανία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχοντας ως γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των ελαιοπαραγωγών επιτραπέζιας ελιάς τύπου Καλαμών, αλλά και θεωρώντας ότι η υπουργική απόφαση στηρίζει ένα σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με εθνικό χαρακτήρα, πρόκειται να παρέμβει στην υπόθεση, που θα συζητηθεί στην Επταμελή Σύνθεση του Δ Τμήματος του ΣτΕ στις 28.3.2023, για να ενισχύσει με νομικά επιχειρήματα την υπουργική απόφαση και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διάθεση στις αγορές του εξωτερικού, 65.000 περίπου τόνων επιτραπέζιας ελιάς, με την γνωστή σε όλους ονομασία, που επί 80 χρόνια «έκτισε» η ποικιλία.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης θα πρέπει το προϊόν να αλλάξει την εμπορική ονομασία του, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές των αγορών του εξωτερικού, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την μείωση των ποσοτήτων του εμπορικού τύπου Kalamataolives που εξάγονται και προσπορίζουν στην χώρα – κατά κύριο δε λόγο στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά – πλέον των 200 εκατ. ευρώ.

«Εκεί όπου το τοπικό συναντιέται με το εθνικό συμφέρον, η Δυτική Ελλάδα είναι παρούσα, στο πλευρό της κοινωνίας. Στόχος μας δεν είναι η αντιπαλότητα, αλλά η ανάδειξη του αληθινά επωφελούς για όλους» συμπληρώνει ο κ. Φαρμάκης.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *