Η Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχει στο «Πολιτικό Γραφείο της CPMR» για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία

Γράφτηκε από
Η Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχει στο «Πολιτικό Γραφείο της CPMR» για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία                                                      CPMR                               950x713

«Τις προτεραιότητες των Περιφερειών προς μια Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία» παρουσίασε ο Γιώργος Αλεξάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος επί Ευρωπαϊκών Διεθνών Θεμάτων και Αντιπρόεδρος CPMR επί Θαλασσίων Θεμάτων, στη συνεδρίαση του Πολιτικού της Γραφείου στη Βαρκελώνη.

Σε ειδική συνεδρία για τη νέα «Θαλάσσια Ατζέντα» της CPMR, και με την παρουσία της Τσαρλίνα Βιτσέβα Γενικής Διευθύντριας Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Κομισσιόν, ο Γιώργος Αλεξάκης τόνισε την αναγκαιότητα:

-να αυξηθούν οι επενδύσεις υπέρ της έρευνας στη θάλασσα, αξιοποιώντας την πρόθεση των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών να εφαρμόσουν καινοτόμες λύσεις.

-να διασφαλίσουμε μια γρήγορη απεξάρτηση από τις ρυπογόνες δραστηριότητες δρομολογώντας έναν μαζικό εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου, των λιμένων και των υποδομών υδατοκαλλιέργειας.

-να μετατραπούν οι τομείς της αλιείας και  υδατοκαλλιέργειας σε πιο ελκυστικούς χώρους εργασίας για τους νέους και να ενισχύσουμε την ισότητα των φύλων σε αυτούς.

-Να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε την εξωτερική διάσταση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ώστε να συμφωνήσουμε με τρίτες χώρες για την εφαρμογή των ίδιων κανόνων αξιοποίησης των ιχθυοαποθεμάτων, παραγωγής, μετασχηματισμού και εμπορίας χωρίς άνθρακα.

Ο Γιώργος Αλεξάκης, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου για τα Θαλάσσια Θέματα προσκάλεσε τις Ευρωπαϊκές παράκτιες και νησιωτικές Περιφέρειες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη συνεργασία προς μια Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, ενθαρρύνοντάς τις να συμμετέχουν σε μια ειδική Ομάδα που συστήνεται από τη  CPMR ειδικά για αυτό το σκοπό και θα συντονίζεται από τον ίδιο.

Στο περιθώριο των εργασιών του Πολιτικού Γραφείου, ο Γιώργος Αλεξάκης είχε Συνάντηση Εργασίας με την κα Τσαρλίνα Βιτσέβα σχετικά με τις πολιτικές της DG MARE για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, με έμφαση στις Περιφερειακές Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης, το νέο Πρόγραμμα Ορίζοντας-Ευρώπη και διαπεριφερειακές συνεργασίες για καινοτόμα νέα έργα.

Επίσης στη Συνεδρίαση αποφασίστηκε οριστικά ότι η επόμενη Γενική Συνέλευση της CRPM με τη συμμετοχή 160 νησιωτικών, παράκτιων και απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης, και τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, αξιωματούχων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διεξαχθεί στην Κρήτη την τελευταία εβδομάδα του προσεχούς Οκτωβρίου.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares