Ευρυτανία: Συνεδρίασε η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στο Ραπτόπουλο

Γράφτηκε από
Ευρυτανία: Συνεδρίασε η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στο Ραπτόπουλο                                                                                          950x433

Στο Ραφτόπουλο του Δήμου Αγράφων, συνεδρίασε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με διευρυμένη σύνθεση καθώς κλήθηκαν και συμμετείχαν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπανός, η Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Ορεινής-Δασικής πολιτικής και Κτηνοτροφίας, κα. Καλαντζή καθώς επίσης και πλήθος αυτοδιοικητικών και πολιτών από τον Δήμο Αγράφων και τον Δήμο Καρπενησίου.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους και ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία τον Δήμαρχο Αγράφων, κ. Καρδαμπίκη αλλά και τους κατοίκους του Ραφτόπουλου, ανέφερε:

«Οι συνεδριάσεις μας σε όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας δημιουργούν προϋποθέσεις συνεργασίας και δημιουργίας. Η βιωματική γνώση είναι ισχυρό εργαλείο για να διεκδικήσουμε σθεναρά λύσεις για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν Δήμοι, όπως ο Δήμος Αγράφων. Αποτελεί πραγματικό στοίχημα για όλους μας να μην επιτρέψουμε την ερημοποίηση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Πρέπει το κεντρικό κράτος να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και να δώσει κίνητρα στους νέους να μείνουν και να δημιουργήσουν στον ευλογημένο αυτό τόπο. Πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι αυτοδιοίκηση θα στηρίξει κάθε τέτοια πρωτοβουλία».

Αιτήματα Δήμου Αγράφων

Ο Δήμαρχος Αγράφων, κ. Καρδαμπίκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος του αλλά και στις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει για την ανάπτυξη της περιοχής. Όπως επεσήμανε, η οδική σύνδεση του Δήμου με τη Θεσσαλία αναμένεται να δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στον Δήμο, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, την απόδοση των ανταποδοτικών από την υδροηλεκτρική εκμετάλλευση της λίμνης των Κρεμαστών, την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Δήμου, την αναβάθμιση των υποδομών και τη στελέχωση των δομών υγείας και εκπαίδευσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. αποφάσισε ομόφωνα την υποστήριξη όλων των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τον Δήμο Αγράφων και τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διεκδικηθούν και να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Αίτημα Π.Ε.Δ. για τη χρηματοδότηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Παρεμβάσεων (Ο.Χ.Ε.) ορεινών-μειονεκτικών περιοχών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2021-2027 και δέσμευση Περιφερειάρχη.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπανού, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Σουλιώτης ζήτησε να ενσωματωθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2021-2027, το οποίο βρίσκεται σε φάση τελικής υποβολής, η πρόβλεψη χρηματοδότησης τουλάχιστον δύο Ο.Χ.Ε. ορεινών-μειονεκτικών περιοχών. Ο κ. Σουλιώτης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οι Ο.Χ.Ε. είναι πολύ σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία του ΕΣΠΑ. Είναι Προγράμματα με ολοκληρωμένο χαρακτήρα, που εντάσσονται στα Περιφερειακά Προγράμματα και στοχεύουν, με πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, στη συνολική αναβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια Ο.Χ.Ε. στην οποία θα συμμετείχε απαραιτήτως ο Δήμος Αγράφων θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα δημιουργούσε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης. Ομοίως, μια ανάλογη Ο.Χ.Ε. πρέπει να προβλεφθεί και για το ορεινό τμήμα της Φωκίδας».

Ο Περιφερειάρχης, κ. Σπανός στην τοποθέτησή του, δεσμεύτηκε ότι στο νέο Πρόγραμμα θα υπάρξουν Ο.Χ.Ε. ή άλλου είδους Χωρικές Επενδύσεις Ολοκληρωμένου Χαρακτήρα για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου της Π.Ε.Δ. και Δημάρχου Διρφύων-Μεσσαπίων, κ. Ψαθά αποφασίστηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΣΚΑΠΑΝΗ» να δώσει προτεραιότητα στην παροχή υποστήριξης στον Δήμο Αγράφων για την ωρίμανση και την υλοποίηση έργων.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Σουλιώτης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την υιοθέτηση του αιτήματος της Π.Ε.Δ. από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και επεσήμανε ότι η Π.Ε.Δ. είναι στη διάθεση της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής Αρχής, προκειμένου να συνδράμει στην εξειδίκευση και τη συγκεκριμενοποίηση των εν λόγω Ο.Χ.Ε..

Ανάληψη πρωτοβουλίας για την υποβολή πρότασης νομοθετικής ρύθμισης για τις οφειλές προς τους Δήμους

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Ταγκαλής ζήτησε από το Σώμα την υποβολή πρότασης νομοθετικής ρύθμισης για τις οφειλές προς τους Δήμους. «Η συνεχώς επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση, αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω COVID19, έχουν οδηγήσει τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις σε αδυναμία καταβολής των οφειλών τους προς τους Δήμους. Θεωρώ άμεσο το θέμα ανάληψης πρωτοβουλίας για υποβολή πρότασης για μία σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση θα πρέπει να προβλέπει απαλλαγή των οφειλετών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής του τέλους. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες-οφειλέτες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των ΟΤΑ και θα μειωθούν σημαντικά τα εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ταγκαλής. Το Διοικητικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση του Δημάρχου Δελφών και αποφασίστηκε η υποβολή της σχετικής πρότασης στα συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Στήριξη εκδηλώσεων/ διοργανώσεων Δήμων από την Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας

Μετά την υποβολή αιτημάτων: από τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων για τη συνδιοργάνωση του 5ου Αγώνα δρόμου «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ» 102 χλμ, ΘΕΣΠΙΕΣ-ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, από τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου για την υποστήριξη της διοργάνωσης του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα ανοικτής θαλάσσης Evia Island REGATTA, από τον Δήμο Θηβαίων για τη στήριξη της διοργάνωσης επετειακής εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από τον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας για τη συνδιοργάνωση τριών εκδηλώσεων σε Αμφίκλεια, Ελάτεια και Τιθορεά και από τον Δήμο Μακρακώμης για την υποστήριξη της διοργάνωσης του 8ου θερινού σχολείου στο Γαρδίκι Φθιώτιδας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση της υποστήριξής όλων των ανωτέρω εκδηλώσεων/ διοργανώσεων.

Ο Πρόεδρος, Νίκος Σουλιώτης ανέφερε: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε, ως Π.Ε.Δ., εκδηλώσεις και αθλητικά γεγονότα σε όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Μένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να στεκόμαστε στο πλευρό των Δήμων-Μελών μας και στις δύσκολες στιγμές αλλά και στις δράσεις που αποδίδουν προστιθέμενη αξία, τοπικά αλλά και σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Αγράφων απέδωσε τιμητική πλακέτα στους δύο Δημάρχους με καταγωγή από τον Δήμο Αγράφων, κυρίους Γιώργο Ντασιώτη, Δήμαρχο Αλιάρτου-Θεσπιεών και Νίκο Σουλιώτη, Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχο Καρπενησίου.

Κατηγορίες άρθρου:
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *