Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας στο Αεροδρόμιο Επιταλίου

Γράφτηκε από
Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας στο Αεροδρόμιο Επιταλίου

Τις εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου Επιταλίου επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, όπου είχε συνάντηση με μέλη της Διοίκησης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και της Αερολέσχης Πύργου, με στόχο την εγκατάσταση Πρότυπου Αυτόματου Μετεωρολογικού Σταθμού από την ΕΜΥ.

Η πρόταση για την εγκατάσταση του Πρότυπου Σταθμού της ΕΜΥ στο Επιτάλιο υποβλήθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. ΗλείαςΒασίλη Γιαννόπουλο από τον πρόεδρο της Αερολέσχης Πύργου, Θεόδωρο Γιαννακούλια, με τον οποίο έχει αναπτυχθεί μια εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ίδρυση Πεδίου Προσγείωσης Ελαφρών Αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις του πρώην Κρατικού Αερολιμένα. Πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, αφού στόχος του είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων προς όφελος της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας. Μια προσπάθεια η οποία, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος στον Διοικητή της ΕΜΥ, Ταξίαρχο Αθανάσιο Γατόπουλο και στον Υπεύθυνο Εκσυγχρονιστικών Προγραμμάτων της ΕΜΥ και Προϊστάμενο Μετεωρολογικών Σταθμών, Σμήναρχο Γεράσιμο Αρμένη, βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες εργασίες στο χώρο καθώς επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση του υλικού που είχε υποδείξει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε εντός του Νοεμβρίου να υποβληθεί ο φάκελος για την τελική έγκριση λειτουργίας του. Παρόντες στην συνάντηση ήταν, πέραν του κ. Γιαννακούλια, και τα μέλη του Δ.Σ. της Αερολέσχης, Γιώργος Σπηλιόπουλος και πατ. Ιωάννης Καραγιάννης.

Ο εν λόγω Σταθμός θα είναι ένας από τους 80 συνολικά που πρόκειται να εγκατασταθούν σε όλη την επικράτεια, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου αναβάθμισης του Δικτύου της χώρας (μέσω ΕΣΠΑ), με σύγχρονα ψηφιακά συστήματα, για την παραγωγή και διάθεση μέσω διαδικτύου δεδομένων από τους Σταθμούς, προς κάθε ενδιαφερόμενο, για την κάλυψη των αναγκών της ΕΜΥ. Όπως εξήγησαν στον κ. Γιαννόπουλο οι κ.κ. Γατόπουλος και Αρμένης, η εγκατάσταση του Σταθμού στο Αεροδρόμιο του Επιταλίου, τίθεται σε προτεραιότητα από την ΕΜΥ, οριοθετώντας χρονικά τις εργασίες στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Σημείωσαν μάλιστα πως, πέραν των ανεμολογικών δεδομένων που θα “δίνει” ο Σταθμός για την ασφαλή λειτουργία (προσγειώσεις – απογειώσεις) του Αεροδρομίου, λόγω της υποδομής και των επιπλέον αισθητήρων που θα φέρει η εγκατάσταση, και αυτών που θα υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμοστούν – ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής – θα δίνει πολύτιμα στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στην Πολιτική Προστασία, στη γεωργία κ.α..

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σε δηλώσεις του, σημείωσε πως «…η Περιφερειακή Αρχή δε μένει στην αδειοδότηση της χρήσης ως Πεδίο Προσγειώσεων. Στόχος μας είναι η διαρκής ενδυνάμωσή του και η αξιοποίηση στο έπακρο όλων των δυνατοτήτων που έχει αυτός ο χώρος, προκειμένου να γίνει πόλος έλξης για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων – που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα κ.α. – στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος της ίδιας της περιοχής και συνολικά της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Η εγκατάσταση του Πρότυπου Μετεωρολογικού Σταθμού είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Παράλληλα, ο εν λόγω Σταθμός μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς τα στοιχεία που θα καταγράφει και θα μεταδίδει, σε 24ωρη βάση και με μεγάλη ακρίβεια, λόγω και της υπερσύγχρονης τεχνολογίας, θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την ασφαλή λειτουργία του αεροδρομίου, και να βοηθήσουν παράλληλα τον μηχανισμό λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο».

Κατηγορίες άρθρου:
Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares