Εξέχουσες προσωπικότητες στην εκδήλωση του Δήμου Θηβαίων προς τιμήν του Θεόδωρου Βρυζάκη

Γράφτηκε από
Εξέχουσες προσωπικότητες στην εκδήλωση του Δήμου Θηβαίων προς τιμήν του Θεόδωρου Βρυζάκη

Ο Δήμος Θηβαίων τίμησε τον διεθνούς φήμης ζωγράφο Θεόδωρο Βρυζάκη σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Την εκδήλωση με τίτλο «Θεόδωρος Βρυζάκης: Η ζωή και το έργο του», της οποίας οικοδεσπότης ήταν ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, τίμησαν με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κκ Ιερώνυμος, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. Γεώργιος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Στυλιανός Πέτσας και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Την περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κ. Μαίρη Βιδάλη και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης υψηλοί προσκεκλημένοι της επιστημονικής, καλλιτεχνικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Χαρέμης, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού, κ. Αναστάσιος Καμούτσης, Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Παπασπύρου, Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών, κ. Κώστας Γεωργίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Γρηγόρης Παπαβασιλείου και Ηλίας Τραμπάκουλος, ο κ. Σταμάτης Καλαμιώτης, πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας (ΔΟΘ) –που ήταν και συνδιοργανωτής- ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Θήβας, κ. Γιώργος Γελέκας, πλήθος δημοτικών συμβούλων και πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων. Ειδική μνεία στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας, κ. Νικόλαο Σουλιώτη, καθώς η ΠΕΔ Στερεάς ήταν εκ των χορηγών της εκδήλωσης.

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης και ο αντιπρόεδρος, κ. Αλέκος Στάικος. Από τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας η πρόεδρος, κ. Φιλιώ Πρωτόπαπα και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θηβών η πρόεδρος, κ. Σωσώ Μανάρα-Μαυράκη.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν η πρόεδρος του ΒΧΜ, δρ Αικατερίνη Δελλαπόρτα, η ιστορικός τέχνης, δρ Μαράη Γεωργούση και ο πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας. Εκ μέρους της οικογενείας Βρυζάκη μίλησε ο μαέστρος και τενόρος, κ. Γιάννης Βρυζάκης.

Ο Δήμος Θηβαίων προσέφερε ως δωρεά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ορειχάλκινη προτομή του Θεόδωρου Βρυζάκη, φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Δημήτρη Δήμου. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Θεόδωρος Βρυζάκης και η εικόνα της Ελλάδας τον 19ο αιώνα μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών», με αυθεντικά έργα από τη φιλελληνική συλλογή του Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη και δύο έργα από τη συλλογή του Ευάγγελου και Κατίγκως Αγγελάκου. Η έκθεση περιλαμβάνει και κειμήλια της οικογένειας Βρυζάκη, ευγενική παραχώρηση της κ. Βασιλικής Βρυζάκη, απογόνου του Θ. Βρυζάκη.

Στη διάρκεια της βραδιάς οι καλεσμένοι απόλαυσαν ρεσιτάλ φιλελληνικής μουσικής «Η φωνή, το πιάνο και η Ελλάδα» με σοπράνο την κ. Βασιλική Καραγιάννη, τενόρο τον κ. Γιάννη Βρυζάκη και τον Μάριο Καζά στο πιάνο.

Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με θεατρικό δρώμενο, αφιερωμένο στη ζωή του Βρυζάκη και σε σύλληψη και σκηνοθεσία του ηθοποιού και αρχαιολόγου, Θανάση Παπαγεωργίου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Θηβαίος δημοσιογράφος, Αλέξης Διακόπουλος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης και της εικαστικής έκθεσης είχε η ιστορικός τέχνης, δρ Μαράη Γεωργούση. Η έκθεση με φιλελληνικά έργα θα φιλοξενείται στο ΒΧΜ έως τις 29 Ιουλίου.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *