Δίστομο: Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού με τα χρώματα των παιδιών

Γράφτηκε από
Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού με τα χρώματα των παιδιών Δίστομο Δίστομο: Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού με τα χρώματα των παιδιών mouseio4 950x703

Μια παρέα παιδιών των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου επισκέφθηκε το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου ένα αυγουστιάτικο πρωινό- ημέρες κορονοϊού, με όλα τα μέτρα προστασίας. Ο Σίμος, η Μάρη, η Χριστίνα και η μικρότερη Δήμητρα βρίσκονται στο Δίστομο Βοιωτίας, στο χωριό της καταγωγής τους για διακοπές. Περνούν ξέγνοιαστες μέρες στο παλιό πέτρινο σπίτι στα ριζά του λόφου Κούκκου, πίσω από τον Άγιο Νικόλαο.

Ήρθαν με τους γονείς τους στο Μουσείο στο Δίστομο για να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους. Τη δύσκολη και τραυματική ιστορία του τόπου τους, που την προσέγισαν μέσα από την ιστορία και τα βιώματα ενός άλλου κοριτσιού της ηλικίας τους, που κι αυτό τα καλοκαίρια του Μεσοπολέμου ερχόταν από την Αθήνα στο Δίστομο.

Μέχρι το καλοκαίρι του 1940. Πριν τους χειμώνες της Κατοχής και των ναζιστικών εγκλημάτων.

Τα παιδιά θέλησαν να αποδώσουν στην Κάτω Πλατεία στο Δίστομο- τον τόπο που τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής επέλεξαν να φωτογραφηθούν στις 10 Ιουνίου 1944 για λόγους προπαγάνδας- τα χαμένα της χρώματα.

Να αποδώσουν στην Πλατεία στο Δίστομο την ειρήνη και το ουράνιο τόξο. Να χαρίσουν την Πλατεία, χωρίς στρατιώτες, στα παιδιά.

Να ξαναδώσουν στον αιωνόβιο πλάτανο το πράσινο φύλλωμά του.

Να ξαναφέρουν το καλοκαίρι πίσω.

Κι ο στρατιώτης; Ήθελε να γίνει φίλος;

Τα φύλλα Α4 στο πάτωμα,, οι μπογιές τα μολύβια, η αφήγηση, η φαντασία…Τα παιδιά ταξίδεψαν μέσα από την βιωματική προσέγγιση της Ιστορίας… Και αποτύπωσαν έτσι το “ταξίδι” αυτό- με εικόνες και λέξεις:

  • “Ένα μωρό που τρώει ζελεδάκι. Κι ένας άνθρωπος που τρώει μαλλί της γριάς. Κι ένα ροζ μυρμήγκι”.
  • “Ο πλάτανος να ‘χει σχήμα καρδιάς. Και να ΄ναι τρεις φίλοι”.
  • “Το σπίτι της ειρήνης. Γιατί είναι πολύχρωμο”.
  • “Όλοι έγιναν φίλοι. Κι ένας στρατιώτης ήθελε να γίνει φίλος”.

Μια άλλη “ξενάγηση” παιδιών σε ένα Μουσείο που θέλει και προσπαθεί μέσα από βιωματικές δράσεις, ανάλογα με τη ηλικία των επισκεπτών, να προσεγγίσει αυτό που λέει ο τίτλος του: Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου…Και τα καταφέρνει…

  • “Έχω κάνει όλο το χωριό ειρηνικό και χαρούμενο, τα παιδιά παίζουν όλα στην Πλατεία, έχω και το σχολείο. Έχω γράψει στον τοίχο να είμαστε όλοι χαμογελαστοί.”
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares