Δήλωση Γιάννη Οικονόμου για το ζήτημα των Θερμοπυλών

Γράφτηκε από
Γιάννης Οικονόμου  Δήλωση Γιάννη Οικονόμου για το ζήτημα των Θερμοπυλών Oikonomou Vouli

Το ακίνητο των Θερμοπυλών αποτελεί για την Φθιώτιδα ένα τοπόσημο ανεκτίμητης αξίας. Τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης, λόγω της ιστορικότητας του, διαθέτει ιαματικές πηγές και βρίσκεται σε κομβικό σημείο στο κέντρο της χώρας. Παραμένει όμως αναξιοποίητο για δεκαετίες στερώντας από την Φθιώτιδα την αναπτυξιακή δυναμική που θα μπορούσε να αποκτήσει.

Φέτος συμπληρώνονται 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών. Η επέτειος αυτή στάθηκε η αφορμή για την σύσταση τον Οκτώβριο του 2019 διεθνούς επιτροπής υψηλού κύρους υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα αναλάμβανε την διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων. Ούτε αυτό το γεγονός σηματοδότησε κάποια αλλαγή στους ρυθμούς και στη φιλοσοφία αξιοποίησης του ακινήτου από τους αρμόδιους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστοσελίδα του https://hradf.com/portfolio/view/138/iamatikh-phgh-
thermopylwn
συμπεριλαμβάνει και προβάλλει το ακίνητο των Θερμοπυλών στα υπό αξιοποίηση ακίνητα περιγράφοντας μάλιστα και συγκεκριμένες διαδικασίες. Είναι απορίας άξιο πως ταυτόχρονα με την προσπάθεια ωρίμανσης και αξιοποίησης του ακινήτου παραχωρεί (αν αληθεύουν δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ) εκτάσεις προκειμένου να κατασκευαστεί δομή φιλοξενίας προσφύγων. Πως θεωρούν στο ΤΑΙΠΕΔ ότι συνάδει η αξιοποίηση του ακινήτου οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον όταν ακριβώς εκεί θα υπάρχει μόνιμη δομή φιλοξενίας προσφύγων;

Στην αξιοποίηση των Θερμοπυλών υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και αντικειμενικά εμπόδια. Σε αυτές τις δυσκολίες όμως δεν πρέπει κατά καιρούς να προστίθενται και άλλες. Υπό αυτό το πρίσμα, παρά τις προθέσεις και τα χαρακτηριστικά της συγκυρίας, αποδεικνύεται λανθασμένη η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου για την εγκατάσταση των προσφύγων. Έστειλε λάθος μηνύματα. Όπως είναι και λάθος να χρησιμοποιείται κατά καιρούς, όταν δημιουργείται θέμα μεταφοράς προσφύγων στην Φθιώτιδα, η υπάρχουσα δομή ως η εύκολη λύση ή η «διέξοδος» για να βάλουμε και «κάποιους ακόμα» εκεί. Όλα αυτά δυστυχώς οδήγησαν στην εμπέδωση μιας καθόλα άστοχης αντίληψης ότι στο ακίνητο
των Θερμοπυλών μπορεί να υπάρξει τελικώς μόνιμη δομή απροσδιόριστου αριθμού.

Είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί εάν στην Φθιώτιδα απαιτείται με βάση τον εθνικό σχεδιασμό η κατασκευή δομής προσφύγων καθώς και τα χαρακτηριστικά που θα έχει, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί όταν και αν καταστεί απαραίτητο. Εάν αυτό συμβαίνει τότε οφείλουμε όλοι, με πρώτη την αυτοδιοίκηση, να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την απαίτηση αυτή ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε περιοχές που μπορεί να βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού αλλά αποτελούν αναπτυξιακούς πόλους για τον τόπο μας. Διαφορετικά κάθε φορά θα έχουμε τα ίδια και τα ίδια.

Αν στην Φθιώτιδα έχουμε κάτι για το οποίο γνωρίζει όλος ο κόσμος, αυτό είναι οι Θερμοπύλες. Είναι τεράστιο λάθος το μόνο πράγμα που έχουμε κάνει εκεί, ως τοπικές αρχές και κεντρική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, να είναι η δομή των προσφύγων. Αποπροσανατολίζει από το στόχο, προσθέτει δυσκολίες στην αξιοποίηση, δίνει άλλο χαρακτήρα στην περιοχή. Θα είναι ακόμη μεγαλύτερο λάθος η επέκταση της κατάστασης αυτής.

Κατηγορίες άρθρου:
Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *