Γ. Οικονόμου: Αναβάθμιση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ

Γράφτηκε από
Γ. Οικονόμου: Αναβάθμιση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ                                                                                 950x580

Θέλω να σημειώσω ότι τέθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”». Αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και στόχο έχει την ενίσχυση και αναβάθμιση της υφιστάμενης εώς σήμερα, ομώνυμης ογκολογικής μονάδας. Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη μονάδα προσέρχεται για θεραπεία ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που πάσχουν, ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών, μιλάμε για το 80% από τα συνολικά περιστατικά που διαγιγνώσκονται.

Με το νομοσχέδιο συστήνεται αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων, αλλά και οικονομικά αδύναμων πολιτών. 

Στόχος είναι:  
-Η έγκαιρη διάγνωση.
-Η ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων.
-Η συστηματική ένταξη στο πλαίσιο της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών, των παιδιών.

Σημειώνεται ότι ο υπερσύγχρονος Δημόσιος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλεία και υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα, αλλά και στις οικογένειές τους. Επίσης, θα εκτελεί ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συμπερασματικά και ως απάντηση σε διάφορες ενστάσεις που διατυπώνονται τελευταία στο δημόσιο διάλογο, αναφορικά με τη Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ, σημειώνω τα παρακάτω:

  1. Η απλή Ογκολογική μονάδα αναβαθμίζεται σε Ογκολογικό Κέντρο.
  2. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.
  3. Δεν επηρεάζονται οι εργασιακές σχέσεις όσων ήδη εργάζονται.
  4. Το διοικητικό συμβούλιο είναι επταμελές, τα τέσσερα μέλη επιλέγονται από το Δημόσιο και
    ο έλεγχος ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας.
  5. Με το ΝΠΙΔ παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος τόσο των ασθενών, ιδίως ως προς
    τη διοικητική λειτουργία και την προσέλκυση δωρεών και πόρων, χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος
    χαρακτήρας.
  6. Συνεχίζει να υπάγεται στο Νοσοκομείο Παίδων και να διασυνδέεται με αυτό.
  7. Ό,τι γίνεται, γίνεται στο πρότυπο άλλων επιτυχημένων ΝΠΙΔ, όπως το νοσοκομείο
    Παπαγεωργίου που λειτουργεί πλήρως ενταγμένο στο Ε.Σ.Υ. ή το Ωνάσειο
    παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο που συστάθηκε με την ίδια νομική μορφή επί ημερών της
    προηγούμενης Κυβέρνησης.
Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *