Γιάννης Οικονόμου: Η νέα ΚΑΠ είναι βασικό εργαλείο για τη ζωντάνια της υπαίθρου

Γράφτηκε από
Γιάννης Οικονόμου: Η νέα ΚΑΠ είναι βασικό εργαλείο για τη ζωντάνια της υπαίθρου  Γιάννης Οικονόμου: Η νέα ΚΑΠ είναι βασικό εργαλείο για τη ζωντάνια της υπαίθρου          1 950x635

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου, συμμετείχε σήμερα στη δεύτερη εκδήλωση ενημέρωσης και διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ στα Χανιά παρουσία και του Υπουργού, κ. Σπήλιου Λιβανού, του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, του προέδρου του ΕΛΓΟ κ. Σέρκου Χαρουτανιάν, του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρη Μελά, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Παρόντες από πλευράς ΥΠΑΑΤ και οι Γενικοί Γραμματείς κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Ο κ. Οικονόμου μιλώντας για το αναπτυξιακό μοντέλο της Κρήτης υπογράμμισε τη σχέση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού ως βασικών πυλώνων οικονομίας αναφέροντας: «Αυτό που αποτελεί στόχο για πολλές χώρες και για πολλές περιοχές της πατρίδας μας, η Κρήτη το έχει καταφέρει. Υπάρχει μια σχέση αλληλένδετη μεταξύ αγροτικής παραγωγής και τουρισμού».

Ο ΥφΑΑΤ και Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε επιπλέον «Η νέα ΚΑΠ αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διαμορφώσουμε τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Η νέα ΚΑΠ καθιστά τον αγρότη πρωταγωνιστή στην επίτευξη περιβαλλοντικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών στόχων. Με τη συμφωνία που πετύχαμε στο Λουξεμβούργο ανοίγει ο δρόμος για την απρόσκοπτη υλοποίηση επενδύσεων και ενισχύσεων ύψους 19,3 δις για τον μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα».

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο ΥφΑΑΤ ανέλυσε τα 2 βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική επισημαίνοντας: «Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα είναι ότι, ενώ η ΚΑΠ αλλάζει φιλοσοφία, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε ίδιοι. Γιατί αν μείνουμε ίδιοι, θα χάσουμε και χρήματα και το τρένο που οδηγεί στο μέλλον. Όλο το οικοσύστημα του πρωτογενή τομέα οφείλει να προετοιμαστεί για να σηκώσει με επιτυχία το βάρος αυτής της προσαρμογής. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ουσιαστικά η προσαρμογή αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία, ώστε να εκσυγχρονίσουμε τον πρωτογενή τομέα, να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αδυναμίες και να τον καταστήσουμε θεμέλιο του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας διασφαλίζοντας την προοπτική και την βιώσιμη αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών».

Μιλώντας με παραδείγματα ώστε να τεκμηριώσει το γιατί η προσαρμογή αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, ο κ. Οικονόμου τόνισε: « Η νέα στοχοθέτηση των ενισχύσεων σε συνδυασμό με τον ορισμό του ενεργού αγρότη μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύουμε αυτόν που παράγει και λειτουργεί στην αλυσίδα αξίας με τρόπο που δεν είναι αθέμιτος. Η προτεραιότητα της δημογραφικής ανανέωσης μας δίνει την ευκαιρία να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο οικονομικά νέους ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να συνδέσουν τη ζωή τους με την ύπαιθρο και με αυτό τον τρόπο εκτός από την ηλικιακή ανανέωση να πετύχουμε και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η υποχρέωση για μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανοίγει μπροστά μας ένα τεράστιο κεφάλαιο».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο ΥφΑΑΤ πρόσθεσε: «Η νέα ΚΑΠ είναι ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια αγροτική πολιτική που δεν θα τρέχει πίσω από τα προγράμματα αλλά θα καθιστά τον πρωτογενή τομέα ένα βασικό υπόδειγμα αειφορίας και κυρίως θα εξασφαλίζει τη ζωντάνια της ελληνικής υπαίθρου, τη συνεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας και την αξιοπρέπεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών».

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στα Χανιά, ο ΥφΑΑΤ και Βουλευτής Φθιώτιδας επισκέφθηκε και την ΑΒΕΑ την παλαιότερη ελαιουργική βιομηχανία στην Ελλάδα. «Το ελαιόλαδο είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη σημασία στην πρωτογενή παραγωγή στα Χανιά, καθώς παράγονται περισσότεροι 30.000 τόνοι ετησίως» σημείωσε.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *